Így változtak a K+F minősítés eljárási szabályai

  • Kocziha Andrea, Moore Hungary Tax Advisory Kft. adótanácsadó partnere

Írásunkban a K+F minősítési eljárással kapcsolatos, 2023. szeptember 1-jétől hatályos változásokra hívjuk fel a figyelmet.

A két legfontosabb változás, hogy a K+F minősítés feladata 2023. szeptember 1-jétől a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától (SZTNH) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Hivatal (NKFIH) hatáskörébe került át, továbbá a korábban alkalmazott hatósági eljárásokkal szemben a jövőben az NKFIH már csak szakértői eljárás keretében folytathatja le a tevékenységek K+F minősítését.

Korábban hatályos rendelkezések

A K+F minősítési eljárást szabályozó törvény [a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (KFI tv.)] rendelkezései alapján 2023. augusztus 31-éig az SZTNH a projektek vagy projektcsoportok előzetes minősítését hatósági eljárás keretében, kérelemre végezte el. A projekt- vagy projektminősítési eljárás fő célja az volt, hogy az SZTNH, szakértői segítségével, meghatározza, hogy a kérelemben foglalt tevékenységek a KFI tv.-ben meghatározott kutatás-fejlesztési tevékenységnek tekinthetőek-e.

Projektminősítési eljárás keretében továbbá kérelmezhető volt, hogy az SZTNH az eljárásban meghatározza a projekt alapkutatási, alkalmazott kutatási vagy kísérleti fejlesztési tevékenységeinek arányát, illetve, hogy az adott tevékenység a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) szerinti saját tevékenységi körében végzett K+F tevékenységnek minősül-e.

A projektminősítés, projektcsoport-minősítés meg nem kezdett, induló projektekre volt kérelmezhető, amelynek eredményéről az SZTNH által kiadott határozat kötelező erővel bírt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (adóhatóság), valamint más hatóságok eljárásaiban a tevékenységek K+F megítélése során.

Az Adózóna társasági adóval kapcsolatos írásait itt olvashatja el.

A már megkezdett projektek K+F minősítésével, illetve egyéb szakmai kérdésekben is lehetőség volt az SZTNH szakmai segítségét kérni. Ebben az esetben az SZTNH szakértői véleményt adott ki, amely azonban kötelező erővel nem bírt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az új eljárási szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1