132 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti ellátás – jövedelemkorlát Kérdés

A nők a 40 éves szolgálati idő elteltével korhatár előtti ellátásban részesülhetnek, kérdésem a jövedelemkorlátra vonatkozna. Kata alanya esetén hogyan határozzam meg a jövedelemhatárt, amíg nem kell az ellátás folyósítását szüneteltetni?

Nyugdíj és nyugdíj: tudja meg, mire jogosítanak a különböző ellátások! Cikk

A társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazása során éles különbséget kell tennünk a sajátjogú nyugdíjasok és a különböző „nyugdíjszerű” ellátásokban (például korhatár előtti ellátásban) részesülők, illetve a nyugdíjjogosultság bizonyos feltételeivel rendelkezők között.

Korhatár előtti nyugdíj: szolgálati idő növelése és kereseti korlát Cikk

Olvasónk saját jogú nyugdíjas volt, most korhatár előtti ellátást kap, mellette dolgozik. Mennyit kereshet, hogyan számítják be ezt a munkáját járandóságába? Kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Korhatár előtti?? Kérdés

Tisztelt Szakértő úr! 2010-ben mentem saját jogon (polgármesteri nyugdíj) nyugdíjba.Ekkor épphogy elmúltam 57. Az irányadó korhatár 63 (53-as születés). 2012-től év elején már olyan papír jön, miszerint "korhatár előtti ellátás" vagyok! Mi vonatkozik rám? Mennyit kereshetek? Újraszámoltathatok? A 2010 maradék hónapok, illetve a 2011 teljes év, és a többi, mert a nyugdíjasítás óta folyamatosan van járulékköteles jövedelmem, ma is van. Köszönöm!

Korhatár előtti ellátás: sokat veszíthet, aki erre nem figyel! Cikk

Gyakran előfordul, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők megfeledkeznek arról, hogy, ha a korhatár betöltésekor vagy – nők esetében – a 40 év szolgálati idő megszerzésekor saját jogú nyugdíjassá válnak, az öregségi nyugdíjuk újbóli megállapítását kérjék, ha a korhatár előtti ellátás folyósításának ideje alatt kereső tevékenységet folytattak és biztosítási jogviszonyban álltak.

Nyugdíj: ilyenkor számítható újra Cikk

Meghatározott feltételek esetén a korhatár előtti ellátásban részesülőt megillető összeg újraszámítható az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor.

Korhatár előtti ellátás melletti kereset keretösszege Kérdés

Év közben - 40 éves munkaviszony után - nyugdíjba vonuló éves keretösszegének megállapításakor (1890000 Ft/év) a nyugdíj folyosításának idejétől időarányosan kell-e figyelembe venni? Illetve a nyugdíjat megelőző munkaviszony során megszerzett kereset beleszámít-e ezen keretösszegbe?

Korkedvezmény: így érvényesíthetők a nyugdíjban a szerzett jogok Cikk

Azok a személyek, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végeztek, úgynevezett korkedvezményben részesülhetnek. Korkedvezmény alatt azt kell érteni, hogy az adott személyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár előtt annyi évvel korábban szerezhetnek nyugdíjszerű ellátásra jogosultságot ahány év korkedvezményt szereztek.

Korhatár előtti ellátásban részesülő dolgozó járuléka Kérdés

Egy kft.-ben korhatár előtti ellátásban részesülő személyt alkalmaznak havi bruttó 40 ezer forintért. Milyen járulékot kell levonni a munkabérből?

Korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés járulékai Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A http://www.onyf.hu/hu/uegyintezes oldalon 2015. 02. 09-ei keltezéssel van egy "Tájékoztató a nyugdíj, egyéb ellátás folyósítása alatt folytatott keresőtevékenységre vonatkozó szabályokról". Ebben van egy olyan önálló bekezdés, ami szerint: "A hivatkozott rendelkezés alkalmazása során a fizetendő nyugdíjjárulék alapjába nem számít bele az ellátás folyósításának szünetelése alatt szerzett kereset, jövedelem." Ez például azt jelenti, hogy a munkaadónak a szüneteltetés ideje alatt szerzett keresetből nem kell levonnia a 10 százalék nyugdíjjárulékot? Vagy mást jelent? E mondat értelmezéséhez kérem a segítségüket. Köszönöm.

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti nyugellátásban részesülő munkavállalótól milyen egyéni járulékokat kell levonni?

Munka nyugdíj és korhatár előtti ellátás mellett: erre nagyon figyeljen! Cikk

Ki dolgozhat korlátlanul nyugdíj mellett, és kinek, mikor szünetel a nyugellátása, illetve a korhatár előtti ellátása, ha mindezek mellett munkát vállal? Példákon keresztül mutatjuk be cikkünkben az egyes eseteket.

Korhatár előtti ellátásra jogosultság 2015-ben, példákkal Cikk

A nyugdíjtörvények átmeneti rendelkezései alapján 2015-ben is lesznek, akik koruk, szolgálati idejük, illetve korábbi munkakörük révén korhatár előtti ellátásban részesülhetnek.

Korhatár előtti ellátás mellett ügyvezető lehet-e? Kérdés

Elveszíti-e az a korhatár előtti ellátásban lévő nyugdíjas az ellátását, aki egy másik cég ügyvezetését elvállalja? Nem abban a cégben, amelyikből elment előrehozott nyugdíjba, hanem a lányáéban, aki szülési szabadságra ment.

Korhatár előtti nyugdíj 61 éves nő esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014 februárjában töltöttem be az 61. évemet (1953-ban születtem), kb. 44 év szolgálati időm (ebből 5 év egyetemi tanulmány) van, úgy tudom, elmehetek bármikor 63 éves korom előtt nyugdíjba teljes nyugdíjjal. A most benyújtásra kerülő törvény, amely megszünteti a korhatár előtti nyugdíjat (ha jól értem) rám is vonatkozik? Azaz megszűnik az a lehetőségem, hogy akár 2016 február előtt elmehessek nyugdíjba, ha a munkaviszonyom megszűnik ?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close