hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlása július elseje után

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlásának lehetősége nem újkeletű, de az új Tbj. július elsejei hatályba lépésével ennek feltételrendszere is változik. Cikkünk az új Tbj. alapján megköthető megállapodásokat foglalja össze.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó nyugellátások olyan keresettől, jövedelemtől függő rendszeres pénzellátások, amelyek a biztosítottnak (volt biztosítottnak), illetve hozzátartozójának – nyugdíjjárulék megfizetése ellenében szerzett – meghatározott szolgálati idő alapján járnak. A nyugellátásokra – öregségi, hozzátartozói nyugdíjak –, valamint a korhatár előtti ellátásokra jogosító szolgálati időt általánosságban egy fennálló biztosítási jogviszony – például munkaviszony, közszolgálati jogviszony, vállalkozói, társas vállalkozói jogviszony, megbízási jogviszony stb. – alapozza meg, mely keresőtevékenységből származó jövedelemből a külön jogszabályban meghatározott mértékű nyugdíjjárulék, 2020. július 1-től társadalombiztosítási járulék levonásra került.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (régi Tbj.), illetve az ezen törvényt 2020. július 1-től felváltó a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) viszont lehetőséget biztosít nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idő szerzésére azok részére is, akik nem végeznek semmilyen keresőtevékenységet, illetve nem állnak semmilyen biztosításra kötelező jogviszonyban, vagy a biztosítási jogviszonyuk egyéb oknál fogva szünetel.

Ezek a személyek úgynevezett megállapodás megkötése útján vásárolhatják meg a nyugdíjra, korhatár előtti ellátásra jogosító szolgálati idejüket. A megállapodás megkötésére 2020. június 30-áig a régi Tbj. 34. és 35. §-i, 2020. június 30-át követő időszakra pedig az új Tbj. 48–54. §-ai tartalmazzák az alkalmazandó szabályokat. Jelen cikkben a 2020. június 30-át követően, az új Tbj. alapján megköthető megállapodásokat foglaljuk össze.

Hasonlóan a korábbi szabályozáshoz, 2020. július 1-jétől is több jogcímen köthető megállapodás, és a jogcímtől függően a megállapodás megkötése történhet visszamenőleges időtartamra, illetve a jövőre nézve.

Megállapodás köthető:

♦ nyugdíjra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzése céljából, melyre vonatkozó szabályozást az új Tbj. 48. § (1) bekezdése tartalmazza;

♦ az 1997. december 31-ét követő időszakban felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok – ideértve a doktorandusz képzést is – idejének szolgálati időként történő elismerése céljából, melyre vonatkozó szabályozást az új Tbj. 48. § (4) bekezdés a) pontja tartalmazza;

♦ öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idő megszerzése céljából, melyre vonatkozó szabályozást az új Tbj. 48. § (4) bekezdés b) pontja tartalmazza;

♦ az 1998. évben gyermek gondozása, ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadság szolgálati időként történő elismerése céljából, melyre vonatkozó szabályozást az új Tbj. 48. § (7) bekezdése tartalmazza.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja az egyes jogcímeken milyen feltételekkel köthető megállapodás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazadasági idénymunka.

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close