hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett II.

  • Winkler Róbert

A nyugdíjfolyósító szerv az állami adóhatóság adatszolgáltatása alapján hivatalból intézkedik az ellátások szüneteltetéséről, ha a nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy keresőtevékenységből származó jövedelme meghaladta a kereseti korlátot, azaz a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb havi bruttó munkabér – minimálbér – tizennyolcszorosát, ami 2020-ban 2 millió 898 ezer forint. A kereseti korlát átlépésének tényét viszont az érintett magánszemélynek kell 15 napon belül bejelentenie.

A cikkünk első részében vázolt általános tudnivalók, jogszabályi változások ismertetését követően példákon keresztül bemutatjuk, mikor, kinek kell bejelentenie, hogy keresőtevékenységből származó jövedelme átlépte a kereseti korlátot. Keresőtevékenységből származó jövedelem a Tbj. 5. paragrafusa szerinti biztosítással járó jogviszonyból, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenység keretében szerzett jövedelem. A bejelentési kötelezettség 15 napos határideje attól a naptól számítandó, amelytől az ellátásban részesülő a keretösszeg eléréséről tudomást szerez.

Példa:

A 2020. április hónapra járó havi illetményt – amellyel átlépi a kereseti korlát éves összegét – az érintett személy 2020. május 5-én kapja kézhez. Az ezt követő 15 napon belül köteles értesíteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot a keretösszeg meghaladásáról. Ebben az esetben az ellátás folyósítása 2020. május 1-jétől az év végéig szünetel. Itt kell megjegyezni, hogy ha kereseti korlátot átlépő nők kedvezményes nyugdíjában részesül, abban az esetben – a cikkünk első részében vázolt jogszabály-módosításokra figyelemmel – 2020. július 1-jétől visszaállítják a nyugdíja folyósítását. A kedvező változás nem érinti a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülőket, esetükben július 1-jét követően is szünetel az ellátás, ha átlépik a kereseti korlátot. Ha a 2020. december havi illetményt a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy 2021. január 8-án kapja kézhez, és ezzel az összeggel meghaladja a 2020. évi keretösszeget – 2 millió 898 ezer forintot –, akkor azt is be kell jelenteni a folyósító szervnek, és a 2020. december havi korhatár előtti ellátást vissza kell fizetni.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amit most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!

2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segíti az előírások értelmezését.

Részletek >>

Az éves keretösszeg elérése miatti nyugellátás/ellátás szüneteltetését nem befolyásolja, hogy a keretösszeg elérését követően az érintett személy megszünteti-e a biztosítási jogviszonyát. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha az adott éven belül nem tölti be a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor a nyugellátása 2020. július 1-jéig, korhatár előtti ellátása pedig az év végéig mindenképpen szünetel, függetlenül azon ténytől, hogy a keretösszeg elérését követően tovább dolgozik-e vagy sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben kell az új Tbj. hatályba lépését követően is minden esetben – függetlenül a munkavégzésből származó kereset nagyságától – szüneteltetni a nyugellátást, korhatár előtt ellátást, szolgálati járandóságot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close