hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett II.

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A nyugdíjfolyósító szerv az állami adóhatóság adatszolgáltatása alapján hivatalból intézkedik az ellátások szüneteltetéséről, ha a nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy keresőtevékenységből származó jövedelme meghaladta a kereseti korlátot, azaz a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb havi bruttó munkabér – minimálbér – tizennyolcszorosát, ami 2020-ban 2 millió 898 ezer forint. A kereseti korlát átlépésének tényét viszont az érintett magánszemélynek kell 15 napon belül bejelentenie.

A cikkünk első részében vázolt általános tudnivalók, jogszabályi változások ismertetését követően példákon keresztül bemutatjuk, mikor, kinek kell bejelentenie, hogy keresőtevékenységből származó jövedelme átlépte a kereseti korlátot. Keresőtevékenységből származó jövedelem a Tbj. 5. paragrafusa szerinti biztosítással járó jogviszonyból, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenység keretében szerzett jövedelem. A bejelentési kötelezettség 15 napos határideje attól a naptól számítandó, amelytől az ellátásban részesülő a keretösszeg eléréséről tudomást szerez.

Példa:

A 2020. április hónapra járó havi illetményt – amellyel átlépi a kereseti korlát éves összegét – az érintett személy 2020. május 5-én kapja kézhez. Az ezt követő 15 napon belül köteles értesíteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot a keretösszeg meghaladásáról. Ebben az esetben az ellátás folyósítása 2020. május 1-jétől az év végéig szünetel. Itt kell megjegyezni, hogy ha kereseti korlátot átlépő nők kedvezményes nyugdíjában részesül, abban az esetben – a cikkünk első részében vázolt jogszabály-módosításokra figyelemmel – 2020. július 1-jétől visszaállítják a nyugdíja folyósítását. A kedvező változás nem érinti a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülőket, esetükben július 1-jét követően is szünetel az ellátás, ha átlépik a kereseti korlátot. Ha a 2020. december havi illetményt a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy 2021. január 8-án kapja kézhez, és ezzel az összeggel meghaladja a 2020. évi keretösszeget – 2 millió 898 ezer forintot –, akkor azt is be kell jelenteni a folyósító szervnek, és a 2020. december havi korhatár előtti ellátást vissza kell fizetni.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amit most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!

2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segíti az előírások értelmezését.

Részletek >>

Az éves keretösszeg elérése miatti nyugellátás/ellátás szüneteltetését nem befolyásolja, hogy a keretösszeg elérését követően az érintett személy megszünteti-e a biztosítási jogviszonyát. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha az adott éven belül nem tölti be a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor a nyugellátása 2020. július 1-jéig, korhatár előtti ellátása pedig az év végéig mindenképpen szünetel, függetlenül azon ténytől, hogy a keretösszeg elérését követően tovább dolgozik-e vagy sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben kell az új Tbj. hatályba lépését követően is minden esetben – függetlenül a munkavégzésből származó kereset nagyságától – szüneteltetni a nyugellátást, korhatár előtt ellátást, szolgálati járandóságot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3