hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység 2021-ben

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Minden év elején kiemelt az érdeklődés arra, hogy az öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás mellett milyen feltételek mellett lehet keresőtevékenységet folytatni.

A keresőtevékenység miatti esetleges ellátás korlátozás tekintetében fontos annak tisztázása, hogy valaki nyugdíjban vagy csak korhatár előtti ellátásban részesül-e, ugyanis a tavalyi év közepétől a két személyi körre részben eltérő szabályok érvényesülnek a nyugellátás, illetve ellátás melletti keresőtevékenység miatti nyugdíj, ellátás szüneteltetésre.

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj megállapítására és folyósítására kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek részére, illetve nők esetében az úgynevezett „nők 40” kedvezményes nyugdíjának folyósítására kerülhet sor. Saját jogú öregségi nyugdíjas státusszal tehát kizárólag az előzőekben említett személyek rendelkeznek.

A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel – például korkedvezményt szerzett, táncművészek – rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság kerülhet folyósításra. Az érintett személyek társadalombiztosítás szempontjából nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, függetlenül attól, hogy ezen ellátások összegének megállapítására, folyósítására, valamint az évenkénti rendszeres nyugdíjemelések tekintetében a saját jogú nyugellátásokra vonatkozó szabályok az irányadóak.

2018 júliusától kezdődően már nem feltétele a nyugdíj megállapításának a biztosítási jogviszony megszüntetése, azaz az öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás abban az esetben is megállapítható, ha az adott személy a nyugdíj, ellátás megállapításának kezdő napján keresőtevékenységet folytat. A megállapított nyugellátás, korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés, keresőtevékenység azonban, bizonyos jól meghatározott esetekben továbbra is az ellátás folyósításának korlátozását eredményezi.

A keresőtevékenység miatti korlátozás tekintetében, jelen időpontban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (Tny.), valamint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényben (Khtv.) meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

A keresőtevékenységből származó társadalombiztosítási járulék alapjául szolgáló kereset összegének mértéke – úgynevezett keresetkorlát – miatti kötelező szüneteltetésre vonatkozó szabály, figyelemmel a 2020. július 1-jétől hatályba lépett új járulékfizetési szabályokra, a Tny.-ből hatályon kívül helyezésre került, mely egyben azt is jelenti, hogy 2020. július 1-jét követően már semmilyen jogviszonyban szerzett jövedelem esetén sem csökkentik, szüneteltetik a „nők 40” alapján öregségi nyugdíjban részesülő személyek nyugellátását. 2020. július 1-jét megelőzően is kizárólag a nők kedvezményes nyugdíjának folyósítását befolyásolhatta, a keresetkorlátot ugyanis a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek esetében azt nem kellett alkalmazni. A nyugdíjak esetében a keresetkorlát hatályon kívül helyezését azon tény alapozta meg, hogy 2020. július 1-jétől a nyugdíjas személyek a nyugdíj melletti keresőtevékenységük alapján már nem válnak biztosítottá, s ennél fogva járulékfizetési kötelezettségük sem áll fenn.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen korhatár előtti ellátásoknál maradt meg a kereseti korlát, továbbá milyen keresetek esetén kell szüneteltetni a nyugdíj folyósítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs