hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavégzés nyugdíj mellett: így változnak a szabályok

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
6

A nyugdíjbiztosítással összefüggő 2020. évben várható változások alapvetően a 2020. július 1-jétől hatályba lépő új társadalombiztosítási törvény (T/8021. számú törvényjavaslat, továbbiakban Tbj. mód) következnek és elsősorban azokat a nyugdíjasokat érintik, akik ellátásuk mellett keresőtevékenységet folytatnak.

A jövő év júliusától az új Tbj. 4. § 11. pontja értelmében az összes keresőtevékenységet végző sajátjogú nyugdíjas kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül majd, azzal, hogy az egyéni és társas vállalkozó abban az esetben is, ha özvegyi nyugdíjasként a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte.

Az új Tbj. 6. §-a értelmében pedig nem terjed majd ki a biztosítás a kiegészítő tevékenységűnek minősülőkre. Ebből következően a sajátjogú nyugdíjas személyek – függetlenül attól, hogy milyen jogviszonyban állnak – nem minősülnek biztosítottnak és nem terheli őket egyéni járulékfizetési kötelezettség 2020. július 1-jétől. (Az egyéni járulékokat az említett időponttól társadalombiztosítási járuléknak nevezzük!)

Ebből viszont egyenesen következik, hogy 2020. július 1-jétől okafogyottá válik a társadalombiztosítási nyugellátásáról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 22/A szakasza, illetve 83/B szakasza, amelyek ennek megfelelően ettől a naptól hatályukat is veszítik. Ezzel megszűnik a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés intézménye, illetve a korhatárt be nem töltött nyugdíjasok kereseti korlátja.

A 2020. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakban szerzett jövedelem alapján azonban az ebben érintettek számára továbbra is fennáll a kereseti korlát, és a hivatalból megállapításra kerül a félszázalékos nyugdíjnövelés 2021-ben.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen módosításokra készülhetnek az ekhózó nyugdíjasok, továbbá a nyugdíj előtt állók!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
Adózóna

Kedves Farkas Győző! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót itt: https://adozona.hu/KerdesValasz. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Pigál

Kft-ben lévő ingatlanomat szeretném értékesiteni könyvszerinti áron. Hogyan adózok és aKft-nek kell-e nyereségadót fizetni Köszönöm farkas győző

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Kóczán Imréne vagyok 2012.06.01-től mentem / 40 éves /42év. 265 nappal mentem nyugdíjba. Kérdésem : elértem 2020 05.28-án 65 -k éltévemet kapok e nyugdíj kiegészítést ? Köszönettel Kóczán Imréné

széles imre

Tisztelt Olvasónk!

A cikkben is ez szerepel. A korhatár be nem töltött nyugdíjasok (tehát nők 40) esetében szűnik meg a kereseti korlát, míg a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülőkre (akik egyébként nem nyugdíjasok!) – az Ön által is említett 154. szakasz alapján – továbbra is vonatkozik.

Üdvözlettel:

Tamás999

A cikkben téves az az áltítás, hogy megszűnik a korhatár előttiek keresetkorlátja. Lásd törvényjavaslat 154.§.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs