hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavégzés nyugdíj mellett: így változnak a szabályok

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
6

A nyugdíjbiztosítással összefüggő 2020. évben várható változások alapvetően a 2020. július 1-jétől hatályba lépő új társadalombiztosítási törvény (T/8021. számú törvényjavaslat, továbbiakban Tbj. mód) következnek és elsősorban azokat a nyugdíjasokat érintik, akik ellátásuk mellett keresőtevékenységet folytatnak.

A jövő év júliusától az új Tbj. 4. § 11. pontja értelmében az összes keresőtevékenységet végző sajátjogú nyugdíjas kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül majd, azzal, hogy az egyéni és társas vállalkozó abban az esetben is, ha özvegyi nyugdíjasként a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte.

Az új Tbj. 6. §-a értelmében pedig nem terjed majd ki a biztosítás a kiegészítő tevékenységűnek minősülőkre. Ebből következően a sajátjogú nyugdíjas személyek – függetlenül attól, hogy milyen jogviszonyban állnak – nem minősülnek biztosítottnak és nem terheli őket egyéni járulékfizetési kötelezettség 2020. július 1-jétől. (Az egyéni járulékokat az említett időponttól társadalombiztosítási járuléknak nevezzük!)

Ebből viszont egyenesen következik, hogy 2020. július 1-jétől okafogyottá válik a társadalombiztosítási nyugellátásáról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 22/A szakasza, illetve 83/B szakasza, amelyek ennek megfelelően ettől a naptól hatályukat is veszítik. Ezzel megszűnik a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés intézménye, illetve a korhatárt be nem töltött nyugdíjasok kereseti korlátja.

A 2020. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakban szerzett jövedelem alapján azonban az ebben érintettek számára továbbra is fennáll a kereseti korlát, és a hivatalból megállapításra kerül a félszázalékos nyugdíjnövelés 2021-ben.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen módosításokra készülhetnek az ekhózó nyugdíjasok, továbbá a nyugdíj előtt állók!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
Adózóna

Kedves Farkas Győző! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót itt: https://adozona.hu/KerdesValasz. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Pigál

Kft-ben lévő ingatlanomat szeretném értékesiteni könyvszerinti áron. Hogyan adózok és aKft-nek kell-e nyereségadót fizetni Köszönöm farkas győző

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Kóczán Imréne vagyok 2012.06.01-től mentem / 40 éves /42év. 265 nappal mentem nyugdíjba. Kérdésem : elértem 2020 05.28-án 65 -k éltévemet kapok e nyugdíj kiegészítést ? Köszönettel Kóczán Imréné

széles imre

Tisztelt Olvasónk!

A cikkben is ez szerepel. A korhatár be nem töltött nyugdíjasok (tehát nők 40) esetében szűnik meg a kereseti korlát, míg a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülőkre (akik egyébként nem nyugdíjasok!) – az Ön által is említett 154. szakasz alapján – továbbra is vonatkozik.

Üdvözlettel:

Tamás999

A cikkben téves az az áltítás, hogy megszűnik a korhatár előttiek keresetkorlátja. Lásd törvényjavaslat 154.§.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Dohánytermékek értékesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Elhatárolt veszteség

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs