228 találat a(z) juttatás cimkére

Új kedvezmények és mentességek az szja-ban Cikk

Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/4741. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok szerint a 15 százalékos adókulcs bevezetésén túl, további kedvező változások várhatóak az szja törvényben.

Orvosi szolgáltatás adóvonzata, számviteli elszámolása Kérdés

Egyszemélyes kft. egy orvosi egészségmegőrző kft.-vel szerződést kötött. A szerződés értelmében egyéves határozott időtartam alatt a kft. ügyvezetője „egészségfigyelő szűrővizsgálatokat” vehet igénybe. (Például laboratóriumi vizsgálat, emésztési zavarok feltárása, urológiai vizsgálat, sebészet stb.) További szolgáltatások, évi 3 alkalommal térítésmentesen vehetők igénybe: belgyógyászat, gasztroenterológia, urológia, sebészet. Az egyszemélyes kft. egy munkavállalót foglalkoztat, rá nem terjed ki a fenti szolgáltatás. A szolgáltatáshoz kapcsolódó számla teljesítési ideje 2015. április, a szerződés egy évre szól. Az egyszemélyes kft. ügyvezetője tulajdonosa a kft.-nek, és az ügyvezetést megbízási szerződés keretében látja el. A megbízás keretében nem kap díjazást. A kft. adózott eredményéből osztalék címén vesz fel jövedelmet. A kérdéseim a következők: Az ügyvezető által igénybe vett szolgáltatás • Személyi jövedelemadó vonatkozásában milyen juttatásnak minősül? • Terheli-e egyéni járulékfizetési kötelezettség? • A kifizetőt szociális hozzájárulási adó, és szakképzési hozzájárulás kötelezettség? Számviteli szempontból hogyan számoljuk el a felmerülő szja-, egyéni járulék-, szocho-, szakképzési hozzájárulás kötelezettséget? Válaszát előre is köszönöm!

Tehergépkocsi "saját célú használata" Kérdés

Gazdasági társaságunk tulajdonában lévő 3,5 tonna tömegűnél kisebb haszongépjárműveink vannak. Saját árut szállítunk, építőipari tevékenységgel foglalkozó cég vagyunk. A tehergépkocsikkal az azt vezető sofőr esetenként hazamegy, tehát nem hozza a telephelyünkre vissza. Menetlevélre kerülhet-e nem telephelyről való indulás, vagy odaérkezés? Ha nem telephelyről indulunk és érkezünk, akkor az egyéb juttatásnak minősül-e? Van-e járulékfizetési kötelezettsége a cégnek, mi az elszámolás módja? Közúti ellenőrzésnél a menetlevelet 3,5 tonna alatti gépkocsinál kérheti-e hatósági személy?

Ktv. jogfolytonosság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egészségügyi szolgáltatást nyújtó cég 2014. január 01.-én megvásárolt egy hasonló szolgáltatást nyújtó céget, melynek alkalmazottait jogfolytonosan vették át. A gondunk ott kezdődik, hogy az így átvett munkavállalók nagy részénél olyan munkaszerződések vannak, amik a javadalmazási rendszert az 1992. XXIII. törvényhez, továbbiakban Ktv. trv-hez köti, és arra hivatkozik. A nevezett törvényt 2012. március 01.-től hatályon kívül helyezték. Anno előtte ők ÁNTSZ-nél dolgoztak, így akkor érvényes volt még rájuk a Ktv. törvény, így amikor jogfolytonosan átkerültek a most felvásárolt cégbe, beleírták munkaszerződésükbe, hogy ez alapján fog változni bérük, juttatásuk. Most azt látjuk, akik az ÁNTSZ-ben jelenleg is dolgoznak, nekik sem a Ktv. szerint jár a bérük, sem az új közszolgálati törvény hatálya alá nem tartoznának. Jogos-e az a feltevésünk, hogy tekintettel a Ktv. hatályon kívül helyezettségére, a munkavállalók továbbiakban nem jogosultak az abban foglaltak érvényesítésére, értve ez alatt a kategóriaugrásokat és fizetésemeléseket? Válaszát megköszönve Bai Katalin

Egyes meghatározott juttatás az egyházi intézményeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk egy belső egyházi jogi személy, pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet. Sokszor rendezünk kisebb előadásokat, szakmai napokat, ahol a meghívott előadók egyéb díjazás helyett valamilyen ajándékot kapnak, leginkább könyveket. Jól gondolom-e, hogy ezek az ajándékok az egyes meghatározott juttatások körébe tartoznak, és terheli az értéküket – az 1,19-es szorzóra vetítve – a 16 százalékos szja és a 27 százalékos eho? Vagy az egyházi intézmények esetében van valamilyen különös kitétel ilyen esetekre? Továbbá, iskolai versenyek díjaként vásárolt könyv, színházjegy, stb. is ebbe a kategóriába tartozik-e, vagy ezekre más szabály vonatkozik? Segítségét előre is köszönöm! Andrea

Adó és tb a munkaviszony megszűnése utáni bérekre, juttatásokra Cikk

2014. szeptember 1-jén a hirdették ki a jövedelem és a vagyon adóztatásáról szóló OECD Modellegyezmény Kommentárjának legújabb kiegészítését. A szöveg többek között pontosítja a munkaviszony megszűnését követő kifizetések nemzetközi adójogi kezelését – írja a LeitnerLeitner szakmai blogjában Siklós Márta–Elek Diána szerzőpáros.

Így adható juttatás versenytilalmi megállapodás alapján egyszerűsített foglalkoztatásban Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a foglalkoztató nagyon olcsón megússza a közterheket. Mi a helyzet akkor, ha versenytilalmi megállapodás alapján ad juttatást ilyen jogviszonyban? Itt van a NAV jogértelmezése.

Vízautomata felállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő a következő kérdésre szeretnék választ kapni! Ha egy munkahelyen van vezetékes víz, de például ásványvizet biztosít a munkáltató a dolgozóknak, akkor az ásványvíz hová sorolandó? A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét szabályozó 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet arról határoz, hogy ha a munkahelyi klíma a 24 Celsius-fokot meghaladja, védőitalról kell gondoskodni. Minek minősül, ha egy munkáltató vízautomatát állíttat fel a munkahelyen? (Ekkor megvalósul az ingyenes termék, amelynek igénybevételére több magánszemély jogosult, és nem mérhető a juttatás? Vagy védőitalként vehető figyelembe, legyen bár 23 fok az év nagy részében?) Minek minősül, ha a cég - a vízhálózatra köthető - víztisztító berendezést vásárol (bérel), és ezen berendezésen keresztül hideg, illetve meleg vízhez juttatja dolgozóit, ügyfeleit? Van-e különbség a fentiek megítélése között? köszönettel várom válaszukat!

Térítésmentes szolgáltatás Kérdés

Cégünk szállodát (így éttermet is) üzemeltet. Munkavállalói számára munkahelyi étkezést biztosít havi 12 500 forint érték alatt. Megfizetjük utána a szükséges terheket (szja, eho), valamint az áfa összeget is. Véleményük szerint az áfa megállapításához elégséges havonta egy darab számviteli bizonylat előállítása? Válaszukat köszönöm. CSK

Bérletköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk megtéríti a dolgozóknak a munkába járáshoz szükséges bérlet árának 86 százalékát. Egy másik számviteli oldalon olvastam, hogy ebben az esetben a bérletár 14 százalékát az áfa felszámításával közvetített szolgáltatásként tovább kell számlázni a dolgozóknak, és árbevételként kell elszámolni. Kérdésem: • Igaz-e a fenti állítás? • Ha igen, milyen jogszabály alapján? Köszönettel: Szilassy Szilvia főkönyvelő VITA-Sütő Kft.

Magánszemélynek adott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú egyesület, amely régen egyház volt, de átminősítették egyesületté, magánszemélyeknek adományozott pólókat és egyéb ruhaneműket. Kérdésem, hogy ezt adómentesen megtehette-e, avagy mint természetbeni juttatás adóköteles és így kellett volna utána fizetnie 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót?Köszönettel: Lédererné

Havi bevallás, adók, járulékok, egyéb adatok Esemény

November 12.

Adó nélkül is megúszhatja a juttatást Cikk

Sok cég nem tudja bevezetni a meglehetősen költséges, adminisztráció-igényes kafeteria-rendszert, vagy nem is akar minden munkavállalójának béren felüli juttatásokat adni. Vannak azonban olyan nem pénzbeli – egyedileg is kezelhető, adókötelezettséggel nem járó – juttatások, amelyek kafeteria-rendszer működtetése nélkül, de akár mellette is alkalmazhatóak, sőt szóba jöhetnek bármilyen foglalkoztatási jogviszonyban.

Szja-juttatások utáni adókötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét:Belső szabályzat alapján 30 nap alatt kell elkészíteni a munkavállalónak a kiküldetéssel kapcsolatos elszámolását. Így többször előfordul, hogy előző havi egyes meghatározott juttatások (természetbeni) is kerülnek költségként elszámolásra. Szabályos, ha a költségelszámolás napjával kerül bevallásra az adófizetési kötelezettség vagy kötelező a számla szerinti időszakba bevallani és megfizetni a „természetbeni” adót? Március 5-én készült el a februári kiküldetés, melyben csak februári étkezés és szállás szolgáltatás volt. A könyvelésre és bérszámfejtésre 12-én került el az anyag. Kötelező-e önellenőrizni a feb. hónapot? Vagy szabályos, ha a márciusi járulék bevallásban kerül elszámolásra ez a kiküldetési elszámolás?Köszönöm szépen a segítséget!

Autópálya használat juttatása Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy KFT 2013. januárjában megvette a dolgozóinak az éves autópálya használatra való jogosultságot.A dolgozók a cég tevékenysége miatt kapnak ilyen juttatást. A mai napon több dolgozó beadta a felmondását. Megteheti-e a cég, hogy a kilépő dolgozókkal megtérítteti a kilépést követő időszak időarányos használati díját, vagy keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, ha a dolgozóknak megmarad a jogosultságuk, de már nem a KFT érdekében használják?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs