hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszüntetett munkabérelemek

  • adozona.hu

Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "A munkáltatónál alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint havi prémium. Ezeket nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza. A munkáltatónál idén új kollektív szerződés lépett hatályba, ami az előbbi juttatásokat nem tartalmazza. A tájékoztatóban szerepel, hogy ha módosul a kollektív szerződés és az eltérő szabályozást fog tartalmazni, mint a tájékoztató, akkor a módosított kollektív szerződés lesz az irányadó. A munkáltató január 1-jével be fog olvadni egy másik cégbe, ezért minden munkaszerződést egységes szerkezetbe foglalnak. Egyidejűleg átadják majd az Mt. 46. §-a szerinti új tájékoztatót az átvett munkavállalóknak. Az átvevő munkáltatónak saját kollektív szerződése van, az a fenti juttatásokat már tartalmazza. Kérdéseim: 1. Minek minősül munkajogilag a tájékoztatóban szereplő juttatás, ha arról sem a munkaszerződés, sem a kollektív szerződés nem rendelkezik? 2. Ha egyoldalú a munkáltatói kötelezettségvállalás, hogyan lehet azt megszüntetni? 3. Az átvett munkavállalók tekintetében az átvevő kollektív szerződése felülírja-e a korábbi (jogelőd munkáltató által adott) tájékoztatóban szereplő vagy egyoldalú gyakorlattal kialakított juttatásokat? 4. Elegendő-e, ha az Mt. 46. §-a szerinti (az átvevő által átadott) új tájékoztatóból egyszerűen kimarad a korábban adott két juttatás, és csak azok kerülnek feltüntetésre, amiket az átvevő munkáltató kollektív szerződése biztosít? Vagy a munkaszerződésben is rendelkezni kell arról, hogy a fenti juttatások már nincsenek?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

1. és 2. pont:

A tájékoztatóban szereplő juttatás egyoldalú kötelezettségvállalásnak minősül, mely az Mt. 16. § (2) bekezdése alapján szüntethető meg kizárólag azonnali hatállyal, feltéve, ha a munkáltató körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna (például lényegesen visszaesett a forgalom, csökkent az árbevétel).

Ezért hasznos egyébként, ha a munkabéren felül nyújtott juttatásokat külön belső szabályzat rendezi, melyben azok határozott időtartamra kerülnek megállapításra (mindezt a tájékoztatóban történő közléssel is meg lehet tenni, a lényeg, hogy ne vállaljon a munkáltató határozatlan időtartamra kötelezettséget).

Azonban, ha helyesen értelmezem, végső soron jelen esetben is ez történt, hiszen a tájékoztató szerint egy új kollektív szerződés hatályba lépésével maga a tájékoztató tartalma is módosul. Ugyanakkor az nem derült ki számomra, hogy az étkezési utalvány és a prémium benne volt-e a régi kollektív szerződésben. Ha nem tartalmaz rendelkezést a régi kollektív szerződés (a 3. pontból ez következik), akkor idén csak az azonnali hatállyal történő felmondás lehetősége marad a munkáltatónak a fenti feltételek teljesülése esetén (hiszen akkor csak az egyoldalú kötelezettségvállalás az irányadó, és nincs a régi kollektív szerződésnek olyan rendelkezése e körben, melyet az új módosíthatna – másképpen fogalmazva: az új kollektív szerződés akkor térne el a tájékoztatóban foglaltakhoz képest, ha benne szerepelnének a juttatások, csak már módosított összegekkel).

3. és 4. pont:

A munkáltató személyében bekövetkező változás eredményeként a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át. A munkaszerződés tartalmában – eltérő megállapodás hiányában – nem következhet be változás. Ez a követelmény azonban nem vonatkozik az egyoldalú kötelezettségvállalásokra. Éppen erre figyelemmel biztosítja az Mt. 40. §-a a munkavállaló felmondási jogát, hiszen könnyen előfordulhat, hogy korábban kapott étkezési utalványt, de az átvevő munkáltatónál nem jár a már állományban lévő munkavállalóknak.

Igen, elegendő az új tájékoztatóból kihagyni a korábbi juttatások felsorolását, ennek a ténynek nem kell szerepelnie a munkaszerződés-módosításban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU-s építési szolgáltatás és FAD

Bunna Erika

adótanácsadó

Fizetendő áfa utólagos csökkenése

Bunna Erika

adótanácsadó

Belföldi összesítő jelentés (M lap)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close