hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb megszorítás a cafeteriában

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A parlament elé terjesztett T/2931. számú adótörvénycsomag ismét több javaslatot tartalmaz a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) egyes rendelkezéseinek módosítására, többek között az önkéntes kölcsönös pénztárba munkáltatói hozzájárulás, adomány, vagy célzott szolgáltatás címén történő befizetések adójogi kezelésének szigorítására.

Az szja-törvény 28. § (1) bekezdés fb) pontja helyébe a törvényjavaslat 4. §-ában javasolt rendelkezés értelmében egyértelművé válik, hogy az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, illetve a támogatói szerződés szerint a tag nevére szóló adomány a befizetéskor lesz a munkáltatótól származó, illetve a támogató és a magánszemély között fennálló jogviszonyból származó – ennek hiányában egyéb – jövedelem.

A törvényjavaslat 233. §-ában javasolt módosítás szerint a célzott szolgáltatásra befizetett adomány pedig a juttató kötelezettsége mellett csak akkor lesz egyes meghatározott juttatás, ha annak befizetése nem az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény (Öpt.) szerinti kiegészítő önsegélyező szolgáltatás céljára történik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletesen elemezzük az őszi adócsomagban javasolt módosítást, továbbá ismertetjük a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásokat! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvelőirodák kiterjesztett gyártói felelősség díja

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Osztalékfizetés tagok részére

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs