hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vakáció: családbarát támogatások, juttatások

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Június közepétől sok szülőnek fő a feje, hogyan oldja meg gyermeke felügyeletét, tartalmas időtöltését a nyári szünidőben. A munkáltatók is gondban vannak, ha a dolgozók többsége éppen ilyenkor vesz ki hosszabb szabadságot, vagy – jobb híján – stresszre hivatkozva táppénzre megy. Cikkünk – a teljesség igénye nélkül – olyan adózási szempontból kedvező lehetőségekre hívja fel a figyelmet, amelyek enyhíthetik ezt a feszültséget.

Adómentes támogatásra, juttatásra a következő esetekben van mód

Szociális segélyt adómentesen az önsegélyező feladatot is vállaló egyesület, önsegélyező egyesület a családi pótlék kiegészítéseként, valamint a közhasznú alapítvány, közalapítvány az alapszabályában rögzített közhasznú céljával összhangban adhat akkor, ha a család létfenntartása oly mértékben veszélyeztetett, hogy azt – vagyoni helyzetére is tekintettel – csak külső segítséggel képes biztosítani [Szja tv. 3. § 35-36. pont; 1. számú mellékletének 1.6., 3.1. pont].

Adómentes továbbá [Szja tv. 1. számú melléklet 8.22. pont] a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezett rendezvényhez, programhoz kapcsolódó utazás, szállás, étkezés értékének a támogatás összegét meg nem haladó része, továbbá az a juttatás, amelyet az államháztartás – a juttatás forrása alapján akár közvetetten is – valamely alrendszeréből, az egyházi jogi személy forrásából vagy a köznevelési intézmény saját bevételéből

– a köznevelésről szóló törvény szerinti sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló kulturális, sport és más hasonló rendezvény alkalmával nem pénzbeli formában kap, ideértve a rendezvényhez kapcsolódó utazást, szállást, étkezést és egyéb, a rendezvénnyel szokásszerűen együtt járó juttatást is;

– a köznevelésben vagy hasonló képzésben részt vevő gyermek, tanuló a tanulmányi kirándulás, táborozás, tanulmányi verseny alkalmával kap (ideértve az iskolai könyvjutalmat is);

– az említett rendezvényeken a gyermekek, tanulók felügyeletét ellátó magánszemély a jelenlétéhez, közreműködéséhez szükséges feltételek biztosításaként nem pénzbeli (ideértve különösen az utazást, szállást, étkezést) formában kap.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen, adózási szempontból kedvező lehetőségek merülnek még fel!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sconto értelmezése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Előleg – fordított adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Internetköltség továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close