228 találat a(z) juttatás cimkére

Juttatások lakásfelújításra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló szeretné, ha juttatásként a munkáltató a lakásának felújítását támogatná (korszerűsítés). Valószínűleg a kivitelező számlájával igazolná a költségeket, melyeket ő előre kiegyenlít, és az éves cafeteriakeretét teljes mértékben erre használná fel havonta. Tehát a cég készpénzben fizetné ki neki a számla ellenértékéből a havi igénybe vehető keretösszeget. Még nem tudjuk, mennyi lenne a végösszeg, de lehet, hogy jövő évre is átmehet, mert az éves keret 500 ezer Ft, míg egy ilyen felújításszámla akár több millió Ft is lehet. Támogathatja-e ezt a munkáltató úgy, hogy a munkavállaló több évi keretét folyamatosan fogyasztja a számla erejéig? A cafeteria szabályzatban minden munkavállalónak elérhetővé tennénk ezt a juttatási formát. Adható-e ez adómentesen?

Szja 81. § (6) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék a 2017-től hatályos szja törvény 81. szakasz (6) bekezdésében szereplő azon rendelet számáról, mely: "azokat az egészségügyi ellátásokat határozza meg, melyeket a munkáltató - nem pénzben kapott juttatásként - adómentesen biztosíthat a munkavállaló számára."

Kedvezményesen biztosítható 100 ezer Ft-hoz szükséges bizonylatolás, ügyintézés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségüket, miszerint a 2017. évtől (a munkáltató által)a munkavállaló részére kedvezményesen nyújtható 100 ezer Ft biztosításához milyen bizonylatokra, dokumentumokra van szükség, illetve mi a pontos folyamata az összeg átadásának (havi lebontás, illetve egyszeri, év eleji kiosztás esetén). Köszönettel,

Hallgatói munkaszerződés munkadíja Kérdés

Tisztelt Szakértők! Hallgatói munkaszerződéssel kapcsolatban kérném szíves véleményüket, álláspontjukat! (A szerződéskötést megelőzően a munkáltató és az egyetem között természetesen együttműködési megállapodás jött létre, a hallgatói munkaszerződés ezen alapul): 1. Az szja törvény 1. sz. Melléklet 4.12.1. pont b) alpontja alapján a hallgató részére a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás értékéből adómentes a havi minimálbér. Tehát csak a 111 ezer forint, dacára annak, hogy egy nem hallgató munkavállalónak ilyen munkakörben (mérnök) minimum 129 ezer forintot kellene adni? 2. Ha a gyakorlati képzés 240 óráját valamilyen oknál fogva nem 6 hét alatt, hanem például 8 hét alatt teljesíti, akkor nem járhat neki kettő havi minimálbér adómentesen. Ezt jól gondolom? 3. Ha a minimálbért meghaladó összeget kapna, akkor a meghaladó rész után 15% szja-t és 27% ehót kell fizetni, semmi mást? 4. Tekintve, hogy erre a jogviszonyra is a munka törvénykönyve vonatkozik, a hallgatónak biztosított esetleges juttatások, kedvezmények: (utazás, étkezés, munkaruha, védőruha, szállás), adózási szempontból ugyanúgy viselkednek, mint amikor ezeket egy sima munkavállaló kapja? Előre is köszönöm a segítségüket! Tisztelettel: KSI

Szerző jog természetben: bér vagy személyi jellegű juttatás? Kérdés

Társasjátékokat gyártó cég, szerzői jog fejében az elkészült játékokból 5-10 db példányt ad a felhasználó szerződésben rögzítettek szerint. Kérdésünk az lenne, ez hogy adózik, milyen adóterhek terhelik? Előre is köszönöm.

Szakirányú továbbképzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. építészmérnöki tevékenységet végez. Tagja, aki munkaviszonyban van a kft.-nél, szakirányú továbbképzésen vesz részt. Kérdésem, hogy az egyetem által a kft. nevére kiállított tandíjról szóló számla elszámolható-e költségként a vállalkozásban? Vagy esetleg ez természetbeni juttatásnak minősül? A kapcsolódó szállásdíjszámlák elszámolhatósága is kérdéses számomra (költségként elszámolható-e, az áfa levonható-e)? Köszönettel várom válaszát!

Internet hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk jelezte, hogy néhány munkavállalójának hozzájárulást fizetne internet előfizetéséhez (max. 5000 forint összegben), mivel munkakörük megkívánja az esetleges munkaidőn túli otthoni elérhetőséget is, illetve van olyan munkavállaló, aki készenléti feladatokat is ellát. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy milyen adózással adható ilyen juttatás a munkavállalónak, milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm!

Az adócsökkentésért cserébe többet kell dolgozni, befagyasztják a béreket, visszafogják a juttatásokat Finnországban Cikk

A finn kormány ígéretéhez híven csökkenti az adókat, miután a szakszervezeti tagok 90 százaléka jóváhagyta a júniusban kötött bérmegállapodást.

Ajándék, ingyen étel falunapon, fesztiválon Cikk

A nyár a fesztiválok, falunapok kiemelt időszaka. Ezeken a rendezvényeken általában nincs belépődíj, így a programokat a nagyközönség ingyen élvezheti. Sok esetben ingyenesen ételt és italt is biztosítanak a szervezők a megjelenő nézőknek, közreműködőknek. Az ilyen juttatások adómentességének feltételeiről közölt információkat a NAV.

Két kft. közös ingatlantulajdona III. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2016_4_14_Ket_kft_kozos_ingatlantulajdona_tws http://adozona.hu/kerdesek/2016_4_26_Ket_kft_kozos_ingatlantulajdona_2_rde Kedves Hunyadné Szűts Veronika! A korábban feltett kérdésemmel kapcsolatban szeretném még a segítségét kérni. A két kft. megvásárolta a kiszemelt ingatlant, amelyet, mint írtam, bérbeadással szeretnének hasznosítani. Elképzelésük szerint az egyik kft számlázná ki a teljes bérleti díjat, az ő nevére érkeznének a rezsi számlák, ezen cég képviselője intézné az ingatlannal kapcsolatos ügyeket. A másik kft.-vel úgy állapodnának meg, hogy ingatlanhasznosítás címén tartana igényt a másik tulajdonos egy meghatározott pénzösszegre, amely nem feltétlenül az elért hozam fele, mivel a másik fél egyfajta csendestársként tevékenykedne. Kérdésem, hogy köthet-e olyan megállapodást a két cég, hogy kizárólag az egyik fél szedi a hasznokat, viseli a költségeket, esetleges károkat, az ingatlan másik tulajdonosa pedig egy kialkudott juttatásban részesül? Köszönöm szépen a segítségét! Vágner Emília

Kölcsönzött munkavállók egyéb juttatásainak áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég. Az általa kölcsönzött munkavállalók étkezését mostanáig a kölcsönbe vevő cég saját munkahelyi étkezdéjében biztosította, külön ellenszolgáltatás nélkül. A kölcsönbevevő cég azonban jelezte, hogy nem tudja tovább üzemeltetni a konyhát, kiadta azt külsős vállalkozónak. Az emiatt felmerülő többletköltséget vállalja, vagyis a kölcsönzött munkavállalók étkezésére havi szinten egy fix összeget/fő megtérít nekünk, viszont a konyhát üzemeltető vállalkozás felénk számlázza a havonta felmerült költséget az igénybevett adagok alapján. Mivel ezt nekünk megtéríti a kölcsönbevevő, így az eredeti szerződést kiegészítettük erre vonatkozóan egy résszel, miszerint kölcsönzött munkavállalónként x Ft/fő összeget kiszámlázunk részére dolgozói étkezés címen. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ez az utólagos megállapodás alapján teljesített „szolgáltatás”, amit mi számlázunk a kölcsönbe vevőnek, áfás szolgáltatásnak (közvetített szolgáltatásnak) minősül, vagy osztozik a munkaerő-kölcsönzés áfa megítélésében, és fordítottan adózik? A másik kérdés a természetbeni juttatás része, vagyis mi megkapjuk az üzemeltetőtől az áfásan kiállított számlát, és az áfás összeg lesz a természetbeni alapja, vagy ha ez egy közvetített szolgáltatásnak minősül esetleg, nem merül fel a természetbeni juttatás a kölcsönbe adónál? Válaszát előre is köszönöm!

Megtorpedózza Magyarország is a kiküldöttekre vonatkozó brüsszeli javaslatot Cikk

Tíz uniós tagállam, köztük Magyarország törvényhozása „sárga lap” felmutatásával próbálja visszavonatni az Európai Bizottság kiküldött munkavállalókról szóló irányelv módosítására vonatkozó javaslatát. A tíz elégedetlen tagország közül kilenc közép- és kelet-európai, amely versenyelőnyének elvesztését félti a „szociális dömping” visszaszorítását célzó jogszabály-tervezettől.

Pénzt ígér a köznevelésnek a minisztérium Cikk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt javasolja, hogy az állami köznevelési intézményekben a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók számára az idén két alkalommal 35 ezer forintos pluszjuttatás járjon – közölte Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése után. Sipos Imre az MTI kérdésére azt mondta: ezek a dolgozók július 15-ei és december 15-ei dátummal számíthatnak majd a pluszjuttatásra.

Forgalomnövelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a szolgáltatásának forgalomnövelése érdekében a termékértékesítő helyek (vállalkozások) között versenyt hirdet, A játékban azokat értékelik, akik a játékot megelőző 30 naphoz képest (március 1–31.) a játék időszakában (2016. március 28–április 26.) összesen több terméket értékesítettek, közülük pedig az első három legtöbb terméket értékesítő árushely alkalmazottait díjazzák. A díj wellness pihenés, illetve Sodexo utalvány. Kérdésem, lehet-e adómentesen adni a juttatást, illetve ha nem, akkor hogyan és kinek kell az adó- és járulékterheket megfizetni? Köszönettel: Bácsi Ferencné

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megtisztelő válaszát szeretném kérni az alábbi esetre: A munkáltató, ha a kft. által meghatározott keretösszeg feletti juttatást nyújt egyik dolgozójának, akkor a kft. által meghatározott keretösszeg feletti juttatás hogyan adózik akkor, ha adóköteles elem a feletti rész, vagy ha adómentes ( például biztosítás) a keretösszeg feletti rész? A juttatások a következők: Egészségbiztosítási tagdíj: 96 000 Ft /év Iskolakezdési támogatás: 99 900 Ft /év/3 gyerekre Grawe kockázati életbiztosítás: 83 600 Ft/év Aegon kockázati életbiztosítás: 10 000 Ft/év. A munkáltató az által meghatározott éves keretösszeget bruttó 269 020 forint adókkal növelt összegben határozta meg. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát. Dornfeldné Ili

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs