hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cég által vásárolt kerékpár elszámolása

  • adozona.hu

Egy társaság kerékpárt vásárolna. Hogyan számolhatja el e költséget? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Társaságunk két kerékpárt vásárolna a telephelyek közötti mozgás elősegítésére. A számlát a társaság nevére állíttattuk ki az eladóval. A társaságnál az alkalmazottak részére nincs SZÉP-kártya juttatás. Személyhez kötve béren kívüli juttatások szerint adózik vagy a tárgyi eszközök közé vehető nyilvántartásba? Hogyan járna jobban a cég?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A fő kérdés, hogy valójában mire, mennyit és hol használják a kerékpárokat. Ha a dolgozó haza is megy vele, elviheti hét végére stb., akkor elképzelhető, hogy a vállalkozás érdekében történő felhasználás vélelme nem áll meg.

Ez esetben is beveszi a társaság a könyveibe, csak "jóléti eszközként", értékcsökkenést nem számol el utána – így a tao alapból sem íródik le. És ez esetben, ahogy írta, 2019-től a munkaviszonyra tekintettel, bérként adózik a juttatás, felbruttósítva. (Hiszen a kerékpárokat a dolgozó adózott jövedelméből venné meg.)

Amennyiben a kerékpárokat kizárólag a telepen használják, azt onnan ki nem viheti a dolgozó, akkor vállalkozás érdekében beszerzett eszközként aktiválnám, értékcsökkenteném, és ez esetben nem történik juttatás a dolgozó részére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs