hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cég által vásárolt kerékpár elszámolása

  • adozona.hu

Egy társaság kerékpárt vásárolna. Hogyan számolhatja el e költséget? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Társaságunk két kerékpárt vásárolna a telephelyek közötti mozgás elősegítésére. A számlát a társaság nevére állíttattuk ki az eladóval. A társaságnál az alkalmazottak részére nincs SZÉP-kártya juttatás. Személyhez kötve béren kívüli juttatások szerint adózik vagy a tárgyi eszközök közé vehető nyilvántartásba? Hogyan járna jobban a cég?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A fő kérdés, hogy valójában mire, mennyit és hol használják a kerékpárokat. Ha a dolgozó haza is megy vele, elviheti hét végére stb., akkor elképzelhető, hogy a vállalkozás érdekében történő felhasználás vélelme nem áll meg.

Ez esetben is beveszi a társaság a könyveibe, csak "jóléti eszközként", értékcsökkenést nem számol el utána – így a tao alapból sem íródik le. És ez esetben, ahogy írta, 2019-től a munkaviszonyra tekintettel, bérként adózik a juttatás, felbruttósítva. (Hiszen a kerékpárokat a dolgozó adózott jövedelméből venné meg.)

Amennyiben a kerékpárokat kizárólag a telepen használják, azt onnan ki nem viheti a dolgozó, akkor vállalkozás érdekében beszerzett eszközként aktiválnám, értékcsökkenteném, és ez esetben nem történik juttatás a dolgozó részére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztáros jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Katás bt. + ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X