hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üdültetés céges finanszírozása – szja-szabályok

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A korábbi években a dolgozók céges üdültetése tipikusan céges és szakszervezeti üdülők fenntartásával valósult meg. Mára az üdültetés és annak adózási szabályai is átalakultak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen jogcímen keletkezik adókötelezettség, ha a munkáltató részben vagy egészben finanszírozni kívánja a dolgozók nyaralását.

Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók igényei megváltoztak, sőt még az adótörvény is befolyásolhatja az egyes juttatások iránti választási kedvet.

Széchenyi Pihenő Kártya

A legnépszerűbb juttatási forma az úgynevezett SZÉP-kártya, mely tulajdonképpen a választás szabadságát biztosítja a munkavállalók üdültetésével kapcsolatban. A kártyára utalt összeg rekreációs célokat szolgál, egyben szem előtt tartva a belföldi turizmus népszerűsítését.

A SZÉP-kártya-juttatásról a munkáltató egyoldalúan is dönthet, ha minden dolgozó nyaralásáról azonos elvek mentén szeretne gondoskodni. Például ilyen esetről beszélünk, amikor a társaság minden munkavállaló részére átutal 50 ezer forintot a nyaralási kiadásokhoz való hozzájárulásként. Ilyen esetben érdemes elgondolkodni, hogy melyik „zsebet” töltsük fel, melyik szolgálja leginkább a dolgozók érdekeit amellett, hogy optimális adófizetést eredményezzen a juttató részére.

A döntést befolyásolja, hogy cafeteria keretében a dolgozó mennyire használta ki a törvény adta lehetőségeket. Erre azért kell figyelni, mert a törvény által meghatározott kereteken belül a béren kívüli juttatásokra vonatkozó adómértékeket, míg a felettes rész után az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy béren kívüli juttatásnál 15 százalék szja és 19,5 százalék szocho – július 1-jét követően adott juttatásoknál már csak 17,5 százalék szocho merül fel. A korlátokat meghaladó mértékben adott – egyes meghatározott – juttatás adóalapjaként az átutalt összeg 1,18-szorosát kell figyelembe venni.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>


Üdülésre, nyári vakációra a SZÉP-kártya valamennyi zsebe felhasználható. Béren kívüli juttatásként adózik a SZÉP-kártyán jóváírt összegből az a rész, amely – több juttatótól származóan együttvéve – nem haladja meg

– a szálláshely alszámlán legfeljebb a 225 ezer forintot,

– a vendéglátás alszámlán legfeljebb a 150 ezer forintot,

– a szabadidő alszámlán legfeljebb a 75 ezer forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a szabályok a munkaadó saját nyaralójában történő, illetve a szakszervezet által biztosított üdülés, valamint külföldi utazások finanszírozása esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beruházási csökkentő tétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close