hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Juttatások fesztiválszezonban

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A rendezvényszervezők élénk érdeklődése kíséri a különböző fesztiválokhoz kapcsolódó juttatások adózási következményeit.

Önkéntesek juttatásai

A fesztiválokon gyakran vesznek részt önkéntesek (többnyire diákok), akik segítenek a vendégek fogadásában, eligazításában, a terület rendben tartásában, de munkájukért nem kapnak fizetséget, csak ingyenes belépőt, egyenpólót, étkezést, szállást, utazási költségtérítést. Kérdés, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) szerint milyen adózási szabályok vonatkoznak ezekre a juttatásokra.

Önkéntes munkára vonatkozó szabályozást a 2005. évi LXXXVIII. törvény tartalmaz, amelynek hatálya azonban csak az e törvényben meghatározott, úgynevezett fogadó szervezetek, intézmények által történő speciális foglalkoztatás keretében végzett közérdekű önkéntes tevékenységre terjed ki.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Más esetben, így például fesztiválokon, más hasonló rendezvényeken az ellenérték nélkül folytatott spontán önkéntes munka olyan önálló tevékenység, amelyből a magánszemélynek nem származik jövedelme, nem keletkezik biztosítási jogviszonya, ezért ebből eredő kötelezettségek sem keletkeznek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely rendelkezések irányadók az ilyen önkénteseknek adott juttatások, valamint fesztiválbérlet juttatása esetén!

A témában bővebben tájékozódhat ITT.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3