305 találat a(z) felszámolás cimkére

Akadállyal érintett tag: felszámolt cégben lévő tagság – más cégben lévő tagság Kérdés

Egy kft.-t felszámoltak 2016. 02. 03-án, a tartozása (NAV felé adótartozás) 8 562 742 Ft. A benne lévő egyik tag, X. Y. 40%-os tulajdonos. Az ügyvezető Z. ZS. (és tag is 40%-ban). Egy másik (már 2000-től működő) kft.-ben változás következett be, miszerint 2 új tulajdonos (48%–48%-ban) lépett be (tehát 96% tulajdonrész került eladásra). X. Y. (aki a felszámolt cégben is tag volt) maradt 4% tuladonos. Ő az alakulástól kezdődően 4% tulajdonos volt. Az ügyvezető ebben a cégben és a már felszámolt cégben is ügyvezető (ő a már felszámolt cégben tulajdonos is volt). A NAV akadállyal érintett tagnak nyilvánította X. Y. (4%-os) tulajdonost. Ő állítólag csak abban az esetben maradhat tag, ha lesz egy többségi tulajdonos a cégben. Az Art. 24. § (1) bekezdésére hivatkoznak, ami visszautal a Art. 19. § (2) bekezdésre. Véleményem szerint a két új taggal szemben merülhet fel a vizsgálat. X. Y. eddig is tag volt, sőt a tulajdonrészében sem következett be változás. De ha őt vizsgálhatják, akkor az ügyvezetőnél, aki a felszámolt cégben és ebben a cégben is ügyvezető, miért nem kizáró ok? Jogos a NAV kérése, hogy társasági szerződést kell módosítani?

Felszámolás alatt álló cég felé tartozásának rendezése Kérdés

Kérdésem, hogy miért nem kaptam még választ a címben feltett kérdésemre?

Több mint kétszáz hitelezői bejelentés érkezett a felszámolóhoz Cikk

Több mint kétszáz hitelező, köztük könyvkiadók várnak a pénzükre az Alexandra üzleteket egykor ellátó nagykereskedő, a Könyvbazár Kft. felszámolási eljárásában. A cég a kiskereskedő partnerétől, a könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft.-től 4,5 milliárdot követel. A hatóságok továbbra is nyomoznak az Alexandra-cégekkel kapcsolatban, többek közt sikkasztás és csődbűncselekmény gyanújával, ismeretlen tettes ellen. Gyanúsítotti kihallgatásra eddig nem került sor – írja a napi.hu.

Felszámolás alatt álló cég felé tartozás rendezése Kérdés

Tartozom egy felszámolás alatt álló cégnek. A cég felszámolási eljárása kb. fél éve kezdődött. A felszámolótól semmilyen értesítést nem kaptam, hogy tartozom. Kivezethetem-e a szállítói követelését a könyvelésemből (az összeg 100 000 Ft körüli)? (Mindkét fél kft.) Vitatott követelésről van szó!

Emelkedett az elindult felszámolási eljárások száma Cikk

Az elmúlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface nemzetközi hitelbiztosító MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Többen zárták be a boltot, de kevesebb a felszámolás, a kényszertörlés és a csődeljárás Cikk

Tavaly 9,3 százalékkal csökkent a gazdasági társaságokat érintő megszűnési eljárások száma, így hetedével kevesebb nemfizetési eljárást kezdeményeztek – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. legfrissebb, tavalyi évről szóló elemzéséből.

Székhely bt. felszámolása alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Év végi zárást követően a bt. lezárásra kerül egészségügyi okból. A bt. beltagja (1 bel- és 1 kültag van) a székhelyül szolgáló ingatlant eladta, folyamatban a kifizetés, később a kiköltözés. Kérdésem: kell-e új székhelyet bejelenteni, tekintettel a bt. felszámolására, vagy majd csak később iratőrzési helyet kell megjelölni?

Felszámolás, végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy kft. felszámolásra vagy végelszámolásra kerül, akkor egy 12 éve határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozó, a 60. évét betöltött munkavállaló mire számíthat? Felmondás, végkielégítés stb. Abban az esetben mi történik, ha nem szűnik meg a kft., "csak" fizetésképtelenné válik, és nem fizet munkabért? Köszönöm válaszukat!

Adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálata új eljárásra kötelezve III. Kérdés

Kedves Dr. Szeiler Nikolett! Köszönöm válaszát. A kialakult "patthelyzetre" vártam volna megoldást, de nem sikerült. Mivel a NAV az alperes, így állásfoglalást kérni nem célszerű tőlük. Mivel sok céggel állnak szemben, gondoltam már más cég is került ilyen helyzetbe és tudnak javasolni megoldást. Hogyha a NAV ellenőrzés miatt saját tőkét teljesen elvesztett cég perel ezek szerint semmi esélye nincs megélni a per végét, mert mire a bíróság döntene, már meg is kell szűnnie ezek szerint, mert mást nem tehet. Ezt Ön jogosnak tartja? Picit úgy érzem, a NAV-val szemben lehetetlen pert indítani és nagy a tehetetlenség, pedig a hatóság is tévedhet és hozhat jogtalan határozatot. Reméltem tud javaslatot tenni, hogyan tud a cég a per végéig életben maradni a jelenlegi magyar jogszabályok alapján. Köszönöm.

Felszámolás lezárása, mögöttes felelősség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja adótartozást halmozott fel. A cégkivonaton szereplő felszámolás lezárása 2013. december 31. A NAV a folyószámláján 2017. január 1-jével törölte a felhalmozódott tartozást a felszámolás lezárása címszóval. Így most már nulla a tartozás. A magánszemélynek is nulla a tartozása, és eddig még semmilyen határozatot nem kapott a mögöttes felelősség kapcsán. A mögöttes felelősséget melyik dátum alapján érvényesítheti a NAV, és még érvényesítheti-e? A legutolsó tartozást 2012 novemberében írták elő, akkor még inkasszó is volt. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Táppénz felszámolás alatt lévő munkáltató esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Egyik ügyfelem 2010 óta dolgozik a munkahelyén, határozatlan szerződéssel, gyermeke 2015. 03. 06-án született, jelenleg fizetés nélküli szabadságon és gyesen van. A munkahelye 2013.12. hó óta felszámolás alatt áll, a felszámoló egy ideig engedélyezte a továbbműködést, így dolgozott 2015.03.05-ig, a szülés napjától cseden volt, majd gyeden és gyesen. A felszámoló értesítette, hogy az eljárás a végéhez érkezett, a szabadságai egy részét pénzben megváltották, a bíróság megküldte a felszámolási zárómérleget, mely jogerőre nem emelkedett, információi szerint több hitelező is fellebbezett. Jelenleg 20 hetes terhes. A kérdésem az lenne, hogy ha jelzi a fizetés nélküli szabadság megszüntetése iránti igényét a felszámolónak, melyben azonnal jelzi, hogy terhes, akkor a felszámoló megszüntetheti-e a munkaviszonyát vagy a védettség ilyen esetben is él a cég jogutód nélküli megszűnéséig? Veszélyeztetett terhes, de nincs táppénzen. A megszűnésig lehet táppénzen? Amennyiben szerencséje van, és nem szűnik meg a cég jogutód nélkül addig, akkor tudja majd a csedet igényelni, illetve mi lesz a helyzet a gyeddel, ha csed alatt fejeződik be az eljárás? 2017.01.01-től egy bt.-ben katásként kültag 2017.06.hóig 50 ezer, 07. hótól 75 ezer forintot fizet. Egyelőre ebben a jogviszonyban nem menne táppénzre, mert ha jól gondolom, csak akkor fogja tudni a magasabb összeg után járó alapot megkapni a csedhez, ha végig dolgozik? Segítségét előre is köszönöm.

Zárt végű pénzügyi lízing lezárásának könyvelése II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos című kérdésemhez kapcsolódva a következőkre szeretnék még választ kapni. Az eszköz beszerzése még 2015-ben történt. Jól értem, hogy módosítani kell a 2015. évi adatokat? A lízingtartozás csökkenése igen jelentős, közel 100 millió forintról beszélünk. Számszerűsítve: a lízingelt ingatlanra a tartozás 500 millió forint, de a bank felszámolójától 400 millió forint értékben ki tudtuk vásárolni az ingatlant. Ennek a könyvelése hogyan működik? A különbözet 100 millió forintot egyéb bevételre kell könyvelni? Segítségét előre is köszönöm?

Felszámolás alatti NAV határozat Kérdés

NAV ellenőrzés folyik egy kft.-nél, közben elkezdődik a felszámolás. A NAV jegyzőkönyvre, határozatra ki jogosult a fellebbezésre?

Zárt végű pénzügyi lízing lezárásának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk lízingátvállalással lízingelt egy ingatlant zárt végű pénzügyi lízing keretében. Időközben a finanszírozó felszámolás alá került, és a lízingelt ingatlant a jelenlegi tartozásnál jóval kisebb értékben meg tudtuk vásárolni. Kérdésem, hogy hogyan kell könyvelni a lízingkivezetést és az adásvételt?

Munkabér felszámolásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy szolgáltató kft, amely felszámolás alá került, és a felszámolása befejeződött. A kft. tartozása 1 fő alkalmazottjának a nettó munkabére volt. A volt munkavállaló a bérgarancia alapból megkapta a munkabérét, amelyet nettósítva utaltak ki. A megszűnt munkáltató kft. adótartozás nélkül szűnt meg, a dolgozóktól levont és a munkáltatói adók és járulékok is mindig rendezve voltak, mivel szakmunkás képzéssel is foglalkoztak, és a szakképzési hozzájárulás igényelt összegéből az adók és járulékok átvezetéssel rendezve voltak. A volt munkavállaló után így kétszeres járulékbefizetés történt. Kérdésem: milyen módon kérhetné a magánszemély a duplán levont járulékok kifizetését?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink