421 találat a(z) beszámoló cimkére

A cégkapu hiányosságaira figyelmeztet a könyvelők egyesülete Cikk

Bár nincs kész a cégkapu, máris berakták azt a számviteli beszámolók útjába – figyelmeztet az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Beszámoló megőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a beszámoló megőrzése alól hogyan mentesülhet a "külsős" könyvelő cég vezetője? Az alábbi szabály alapján 30 cég 10 évnyi beszámolóját kellene megőriznem, most, hogy felbontottam a szerződéseimet. 48/2017 Számviteli kérdés: "Amennyiben a gazdasági társaság vagy egyéb szervezet a beszámoló elkészítésével és közzétételével egy könyvviteli szolgáltatást végző társaságot bíz meg, és a képviseleti joggal a szolgáltatást végző társaság vezető tisztségviselőjét ruházza fel, akkor a könyvviteli szolgáltatást végző társaság vezető tisztségviselője lesz az eredeti beszámoló megőrzésére kötelezett." Előre is köszönöm a válaszát.

Kisadózó bt. végelszámolás miatti áttérése a tao hatálya alá Cikk

Milyen teendői vannak a kisadózó bt.-nek, ha végelszámolás miatt megszűnik? Ismertetjük.

Evából kivába, bevallás, beszámolókészítési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adózási mód változása miatt – evából kivába – a számviteli törvény hatálya alá tartozó (kettős könyvvitelt vezető) evás társaságnak évközbeni áttéréskor van-e beszámolókészítési kötelezettsége, mivel új gazdasági év lesz a kiva időszak? Kell-e úgynevezett 71-es bevallást benyújtania? Mik a határidők? Köszönöm. Tisztelettel: Tóth Jánosné

Beszámolókészítési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. eladásra került. A cégbíróság bejegyezte. Kinek a kötelezettsége a beszámoló készítése 2017. évre, a régi vagy az új ügyvezetőé? A változás időpontja a cégbírósági végzés szerint (az üzletrész-átruházási szerződés kelte is ez) 2017. 10. 16., a cégbírósági bejegyzés napja 2018. 02. 19. Köszönettel: Fülöpné

Átalakulás (beolvadás) utáni beszámoló időszaka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelemnek a tavalyi év során az egyik kft.-je beolvadt egy másik kft.-jébe. A beolvadás bejegyzési dátuma: 2017. április 3. A beolvadással kapcsolatos beszámolók rendre elkészültek, közzétételre kerültek. Kérdésem a befogadó társaság 2017. évi beszámolójára vonatkozik. Ebben az esetben mi lesz a 2017. évi beszámoló időszaka? Esetleg 2017.04.04. - 2017.12.31., vagy 2017.01.01. - 2017.12.31.? Válaszukat előre is köszönöm.

Szervizdíj könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan könyveljük a szervízdíjat, melyek a kontírozási lépései? Értékesítés nettó árbevétele vagy munkavállalóval szembeni kötelezettség, hiszen ki kell fizetni az adókkal csökkentett részt? Az iparűzési adóról szóló törvény kiemeli, hogy az értékesítés nettó árbevételét csökkenteni kell a szervízdíj összegével az iparűzési adó alapjának meghatározásakor. Társasági adónak és a turizmus fejlesztési hozzájárulásnak nincs ilyen csökkentő tétele, de ha az értékesítés nettó árbevételének része akkor ezeknek az adónemeknek az alapját képezi? Hova kerül a beszámolóban? Válaszát köszönöm!

Katás bt. végelszámolásakor milyen beszámolót kell közzétenni? Cikk

Kata hatálya alatt lévő bt. végelszámolása befejeződött. A végelszámolás időszaka 2017.09.21-2017.11.30-ig tartott. Csak a végelszámolás végéről szóló beszámolót vagy a nyitómérleget is közzé kell tenni? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Könyvvizsgálat Kérdés

Fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozó kft.-nek éves beszámolóhoz szükséges könyvvizsgálót foglalkoztatnia? Számviteli szempontból a havi árbevétele nem éri el a 25 millió forintot. Várom megtisztelő válaszukat

Fel nem használt fejlesztési tartalék társaságadó-vonzata a beszámolóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a társaság a megképzett fejlesztési tartalékot 4 év alatt nem használja fel, úgy a 4. év utáni első hónap utolsó napjáig a fel nem használt fejlesztési tartalék társaságiadó-vonzatát meg kell hogy fizesse a jogszabály szerinti irányadó időszakra jutó késedelmi kamattal együtt. Kérdésem az, hogy amennyiben a 2017. év utolsó napjáig fel nem használt fejlesztési tartalék után 300 ezer forint társasági adót kell fizetnünk, valamint 26 ezer forint késedelmi kamatot, akkor helyesen könyveljük-e le az alábbiak szerint ezen összegeket: Társasági adó fiz. köt - könyvelve 2017,12,31 T 891 Társ.adó - K 461 Társ.adó fiz. köt, valamint T 863 Késedelmi pótlék - K 482 Ktg-ek, ráf. passzív időbeli elhatárolása ugyancsak 2014.12.31-én. Fentiek után a társasági adó 300 ezer Ft-os össszegét hova kell beállítani az eredménykimutatásban? A 2017. évi beszámoló fizetendő adó sorába, vagy csökkenti a tárgyévi adózás előtti eredményt, és a társaságiadóalap-növelő tételként kell az adóalapot korrigálni - 1629-es bevallás 04-01 lap 11 sora volt. Ebben az esetben a 2017. évi fizetendő adó az eredménykimutatásban kizárólag a 2017.évi tevékenység utáni összegben jelenik meg. Köszönöm a segítségüket.

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_15_Kiva_evkozbeni_atterese_hoa?x=79&y=22 A belinkelt kérdésemmel kapcsolatban még mindig van "fekete folt" a tudásomban, és sajnos nem sok helyen találok erre vonatkozóan választ...jól értelmezem, hogy a januári hónapra egy önálló, közzétett beszámolót kell készítenem? Nem elég csak egy közbenső mérleget, amit nem teszek közzé?

Alapítvány kurátorának felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány évek óta nem működik. Az alapító nem elérhető, a 2017. évre vonatkozó beszámolójának beadása is kérdésessé válik, így vélhetően kényszertörlési eljárással fogja a törvényszék megszüntetni. Azt szeretném megtudni, hogy a cégekhez hasonló vezető tisztségviselőknél felmerülő felelősség miatti eltiltás az alapítványoknál is felmerül, vagy ezt a nonprofit szférában nem áll fenn?

Kiva évközbeni áttérése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ez év február elsejével áttérne a kiva adózás alá. Úgy értelmezem, hogy a kiva adóalanyiság önálló üzleti évnek minősül. A 18. januári időszakra '71-es bevallást készítek, május végéig beküldöm...Februártól decemberig pedig kiva szerint adózik, negyedévente adóelőlegek fizetünk, és majd éves bevallást adok be. A konkrét kérdésem a beszámolóra vonatkozik, hogy abban mi a helyes eljárás? Januártól decemberig csinálok teljes éveset, vagy azt is meg kell bontanom? Köszönöm válaszát.

Beszámoló időszaki, évközi kivára áttérés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy ha egy cég október 1-jétől a társasági adó alól áttért a kiva hatálya alá, akkor a 2017-es évre két beszámolót kell készíteni és letétbe helyezni a két külön adóévről, vagy csak egy beszámolót kell készíteni? Köszönöm, Jancsó Katalin

Időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vevő és szállító számláknál nincs időbeli elhatárolás, ha a tényleges, számvitel szerinti teljesítés egésze a tárgyévre esik. Ilyenkor a számlát a tárgyévben könyveljük, év végén követelésként, illetve kötelezettségként jelenik meg a beszámolóban. Hogyan kell kezelni az ugyanilyen, a tárgyévet követő évben készpénzzel kiegyenlített számlákat? A pénztárban a következő évben kell könyvelni. Ebben az esetben időbeli elhatárolással tesszük vissza a bevételeket, kiadásokat? Válaszát köszönöm. Némethné T. Krisztina

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs