186 találat a(z) Túlóra cimkére

Hitte volna? A munkáltató így halogathatja a túlórapénzt Cikk

Az illetékes államtitkár szerint meg kell változtatni azt a rendszert, amelyben az egészségügyi dolgozóknak akár fél évig is várniuk kell túlórapénzükre. Zombor Gábor erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.

Kéthavi munkaidőkeret Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalkozás szak- és segédmunkásainál – a munkaszerződés módosításával – kéthavi időkeretben történő munkavégzést alkalmaz. Kérdésem az, hogy ez a munkaidőkeret megengedi-e, hogy az egyes munkanapok eltérő hosszúságúak legyenek, például napi 12 órát dolgozzanak a beosztás szerinti 3 napon, illetve beosztható-e szombatra és vasárnapra is a munkavállaló? Kell-e a munkavállalók részére írásos beosztást adni arról, hogy mikor jár túlóra, illetve bérpótlék a munkavállalóknak? Segítségét köszönöm.

Túlóra-elszámolás Kérdés

Társaságunknál eddig nem volt túlóra, a jelenlegi létszámmal túlóra bevonását szeretné a cég, nem időszakosan hanem hosszútávon. A fizikai munkások 7-15 óráig dolgoznak, utána hetente 2-3 szor dolgoznának 15-20 óráig, majd szombatonként 7-15 óráig. Mi a túlóra-elszámolás módja? Köszönettel:

Belföldi és nemzetközi fuvarozásban dolgozók Kérdés

Tisztelt Adózóna ! Kérem, tájékoztassanak az Mt. változása miatt esetlegesen szükségessé váló bérszámfejtési változásokról a belföldi- és nemzetközi forgalomban dolgozó gépkocsivezetőkkel kapcsolatban. Ők az AETR szerint dolgoznak: naponta maximum 9 óra lehet a vezetési idő, de hetente 2-szer lehet 11 óra úgy, hogy kéthetente összesen a 90 órát nem lépheti túl. 6 nap után 24 óra pihenőt kell kivenni, a következő 6 nap után 45 órát. Vasárnapra kell-e 100 % túlórapótlékot fizetni, illetve a 8. órát követő vezetésekre kell-e túlórát számolni? Az AETR EU-s jogszabály: ez felülírja-e a munka törvénykönyvét? Melyik az erősebb? Előre is köszönöm a választ.

Nem fizet a munkáltató a túlóráért? Vitás esetben ezt teheti a dolgozó Cikk

A havi rendszerességgel túlórázó dolgozók egynegyedének több mint 24 óra többlet munkaórája gyűlik össze havonta – derült ki a Profession.hu által végzett felmérésből. A túlórázók fele többségében előre tudja, mikor kell tovább bent maradnia a munkahelyén. A kutatás arra is fényt derített, hogy a megkérdezettek többségének a munkáltató nem fizeti ki a túlórát.

Túlórázik, hazaviszi a munkát? Cégek, amelyek tiltják ezt Cikk

Hat óra van, és még mindig a munkahelyén ül? Emailekre válaszolgat? Úgy érzi, hogy baromi fáradt és már semmire sincs energiája? Több országban és cégnél már tudják erre a megoldást. Egyre több helyen központilag tiltják be a hivatalos munkaidőn kívüli emailezést és telefonálást, van, ahol pedig felemelkednek az asztalok, így nem tudnak dolgozni rajta a dolgozók. És ez a cégnek is jó, higgye el! Mi, magyarok erről csak álmodhatunk – írja a hvg.hu.

Alkalmazás órabérben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaügyi kérdésben szeretném kérni a segítségét. Lehetősége van-e a munkáltatónak olyan szerződést kötni az alkalmazottjával, hogy tisztán órabéres elszámolásban alkalmazza a munkavállalót? Megengedik-e a jelenleg hatályos törvények, hogy olyan szerződést kössön, amelyben nem határozza meg, hogy heti/napi hány órában alkalmazza? Az alkalmazás 20-25 óra között mozogna. A munkaadó nem szeretne túlórát fizetni, azonban esetenként – természetesen közös megállapodás alapján – 20 óránál több órát dolgozna az alkalmazott. Mindenképpen meg kell határozni, hogy hány órában alkalmazza, hiszen a bejelentésben meg kell adni az alkalmazás óraszámát? Esetleg megoldás lehet ilyen esetekre a megbízási szerződés, ha alkalmazottként ez nem lehetséges? Válaszát előre is köszönöm!

Így gürizhet napi 12 órát munkáltatói utasításra Cikk

Átmenetileg napi 12 órában szeretné foglalkoztatni dolgozóit a munkáltató. Megteheti-e, kell-e munkaszerződést módosítania, kell-e túlórapótlékot fizetnie? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Ellenőrzés során lejár a munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk fuvarozó és a kérdésünk a következő lenne: mi a teendő abban az esetben, ha a tehergépkocsi menet közben ellenőrzést kap, ami 1,5 órán át tartott, és a dolgozónak időközben lejárt a munkaideje? Hogyan járjunk el a dolgozóval szemben helyesen számfejtésileg?

Munkaidőkeret elszámolása Kérdés

Tisztelt dr.Hajdu-Dudás Mária! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Hogyan állapítom meg a 3 havi munkaidőkeretben meghatározott túlórák számát? Például: ha a munkaidőkeret az első hónapban 184 óra, és ledolgozva 220 óra van, akkor a különbözet a túlóra? Vagy a heti 48 óra fölötti rész lesz a túlóra? Vagy meg kell várjam a 3. hónap végét, összesítem a ledolgozott órákat, és akkor fogom látni a plusz többlet órákat? Ezek lesznek a túlórák? Hogyan határozható meg, hogy 50 százalékos vagy 100 százalékos bérpótlékkal kell kifizetni? Az engedélyezett fizetett távollét, például szabadság, beleszámít a munkaidő keret óráiba, és figyelembe kell venni ledolgozott óraként? Akkor hogyan vesznek ki szabadságot azok a munkavállalók, akik ilyen módon vannak foglalkoztatva? Várom szíves segítségét, őszinte köszönettel Jakab Tímea

Munkarend és a túlóra Kérdés

A cég négyhavi munkarendben foglalkoztatja a dolgozóit. A napi munkaidő 8 óra. Mezőgazdasági cég vagyunk, így a nyári munkák ideje alatt (június 20-ától július 31-éig), amikor az időjárás engedte, napi 10-12 órát dolgoztak a munkavállalók szombaton és vasárnap is. Túlórát kell-e fizetnünk? Ha kell, 50 vagy 100 százalékot?

Amit a munkaidőkeretről és az elszámolási időszakról tudni kell Cikk

Mit jelent az elszámolási időszak, és mit a munkaidőkeret? Az utóbbi alkalmazása esetén hogyan kell elszámolni a túlórát? Példákkal segítjük a munkajogi fogalmak megértését.

Készenlét és túlóra Kérdés

A dolgozóink júniusban a fizetett ünnep alatt készenlétbe voltak beosztva a lakásukon, ebben az esetben hogy kell elszámolni ezt az időt? A másik kérdésem a túlórára vonatkozik, ha délután például 16-21 óráig túlóráztak, akkor jár éjszakás pótlék vagy csak a túlóra? És milyen mértékben?

Túlórakeret időszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német tulajdonban lévő társaság egy időszámla-rendszert szeretne a munkaügyi nyilvántartásában bevezetni, ami a következőképpen nézne ki: Minden dolgozó részére egy úgynevezett időszámlát nyitna, amelyben 40 óra túlórakeretet állapítana meg. Amennyiben a dolgozó ezt a 40 órát túllépné, abban az esetben a 40 óra feletti túlórát kifizetné. Ezt a túlórakeretet a munkavállaló lecsúsztathatja, és ezzel a felhalmozott túlóra csökken, de mínuszba nem mehet. Ezzel a munkavállaló túlórakeretben felhalmozott túlórája fel-le mozoghat. A keretben felhalmozott túlórát (maximum 40 óra) csak abban az esetben fizetnék ki, ha a munkavállalónak megszűnik a munkaviszonya. A Magyarországon érvényes jogszabályok lehetőséget adnak az ilyen vagy hasonló nyilvántartási és elszámolási rendszer bevezetésére? Köszönettel.

Munkaidőkeretben dolgozó órabéres dolgozók munkabére Kérdés

Egy cukrászda dolgozói a tevékenység sajátosságára tekintettel a hónap minden napján dolgozhatnak. Munkaidejük kéthavi munkaidőkeretben van meghatározva, és jövedelmüket órabérben kapják. A munkaidő beosztása során figyelnek arra, hogy minden dolgozó annyi napot dolgozzon, ahány munkanap van az adott hónapban. A kérdésem az lenne, hogy helyes-e, ha egy 20 munkanapos és 1 fizetett ünnepes hónapban minden dolgozó bére azonos? Az egyezőség oka, hogy mindenki 20 munkanapot dolgozott. Aki dolgozott a fizetett ünnepen, az kapott 100 százalékos túlórapótlékot, valamint egy pihenő napot a ledolgozott fizetett ünnepnap helyett. Aki nem dolgozott a fizetett ünnepen, annak számfejtve lett 20 munkanap és a fizetett ünnep. Helyesen számfejtek-e, vagy a fizetett ünnepen dolgozónak jár még 8 órára jutó jövedelem? Ha igen, milyen jogcímen?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs