hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt kell tudni a túlóráról, hogy a főnök ne nézhessen rabszolgának

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Amikor a munkáltató túlórára kötelezi a munkavállalót, akkor a pihenőidejéből vesz el, melyet anyagilag és/vagy szabadidővel kell kompenzálni. Az éves plafon a törvény alapján 250 óra, az elrendelés folyamán vizsgálni kell a munkavállaló körülményeit, munkaszüneti napon pedig csak kivételes, extrém esetekben túlórázhatunk.

A munkáltatónak a rendes munkaidő mellett a rendkívüli munkaidőt is nyilván kell tartania. Visszatérő hiányosság, hogy külön nem kerül rögzítésre a munkaidő, a munkaadó csupán beléptető rendszert alkalmaz. Ez azonban csak a munkahelyen való tartózkodást méri, és nem a ledolgozott munkaidőt: a munkáltató ezen rendszer működtetésével nem tesz eleget a nyilvántartási kötelezettségének, amely megsértése munkaügyi bírsággal jár együtt.

Rendkívül lényeges tehát a munkaidő-nyilvántartás pontos, naprakész vezetése, azaz nem pusztán a jelenlét regisztrálása, ugyanis az érkezés és távozás időpontja arra nem ad választ, hogy a munkavállaló teljesített-e rendkívüli munkavégzést. A munkaidő-nyilvántartásban a túlmunkának még aznap meg kell jelennie.

Mikor beszélünk túlmunkáról?

Rendkívüli munkaidőnek a következők minősülnek:

– a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzés munkaideje

Például: a munkavállaló rendes munkaideje kedden 17:30 óráig tart, de a munkáltató utasítása alapján aznap 19 óráig kell bennmaradnia.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megismerje, mi minősül még rendkívüli munkaidőnek, hogyan kell elrendelni a túlórát, mi a helyzet az ünnepekkel, a díjazással és az átalánnyal!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vásárolt szoftver

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Óraszám-csökkentés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close