hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vasárnapi nyitvatartás: a munkavállalói jogokra is ügyelni kell

  • adozona.hu
1

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény 2016. április 16-án hatályba lépett. Ettől az időponttól kezdődően a jogszabályi rendelkezések ismét lehetőséget adnak arra, hogy az üzletek vasárnap is nyitva tartsanak. Az első hétvégén még nem volt általános a boltok nyitva tartása, ami abból is fakadt, hogy amennyiben a kereskedelmi cégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. Ez a hétnapos időszak pedig a hétfői zárószavazás és az első vasárnap között nem telt el. Hogy milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni az érintetteknek az újranyitás kapcsán, azt a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédi iroda szakértői ismertették mai sajtóeseményükön.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi XXIII. törvény 2016. április 16-án lépett hatályba. A módosító törvény hatályon kívül helyezte a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tavaly tavasszal bevezetett korlátozásait. A hatályba lépés időpontjával kezdődően a jogszabályi rendelkezések ismét lehetőséget adnak arra, hogy az üzletek vasárnap is nyitva tartsanak. A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (Kertv.) elvárásai alapján a nyitvatartási idő pontos meghatározása során a kereskedőknek tekintettel kell lenniük a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeire.

„Az újrakezdés feltételeinek mérlegelése során tehát a kereskedőknek több szempontot is figyelembe kell venniük és számolniuk kell az ezzel járó adminisztratív feladatokkal is”–- emeli ki dr. Firniksz Judit, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje. Így az üzletet működtető kereskedő az üzlet nyitvatartási rendjét már az üzlet megnyitásakor köteles volt közölni a kereskedelmi hatóságként eljáró jegyzővel és amennyiben a nyitvatartási időben a működtetés során bármilyen változás bekövetkezik, azt a változást megelőző nyolc napon belül szintén köteles bejelenteni. Ezzel párhuzamosan a fogyasztók számára szintén megfelelő tájékoztatást kell nyújtania arról, mikor kereshetik fel az üzletet.

A módosító törvény a munka törvénykönyve egyes szabályait úgy módosította, hogy visszaállította a korábbi, azaz a 2015 márciusa előtt hatályos szabályozást. Ennek megfelelően a kiskereskedelmi szektorban üzleteket fenntartó munkáltatóknál vasárnapra rendes munkaidő ismételten elrendelhető. Vasárnap, rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles 50 százalékos bérpótlékot fizetni a munkavállalók számára (vasárnapi pótlék). Amennyiben a munkavégzés túlórában történik, úgy a pótlék annak alapján lehet ötven, vagy száz százalék, hogy az adott vasárnap a munkavállaló rendes munkanapjának, vagy pihenőnapjának minősül-e. Mivel a túlóra időtartamára a vasárnapi pótlék is fizetendő, ezért túlóra esetén a két pótlékot össze kell adni.

A kereskedelmi cégek minél előbb szeretnék bevezetni a vasárnapi rendes munkavégzést, ennek megfelelően több cégnél szükséges lehet az előre meghatározott munkaidő beosztás módosítása. A már kiadott munkaidő beosztás módosítása a munkavállaló hozzájárulásával lehetséges, bár arra is lehetőség van, hogy a vasárnapi munkavégzésre a munkáltató túlórát rendeljen el. Mivel a módosító törvény hatályba lépését követő első hétvégén még nem volt általános az üzletek nyitva tartása, a fentieken túlmenően abból is fakadt, hogy ha a kereskedelmi cégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. Ez a hétnapos időszak pedig a hétfői zárószavazás és az első vasárnap között nem telt el.

A vasárnap rendszeresen nyitva tartó üzletek esetén a munkáltató továbbra is kötve lesz ahhoz a szabályhoz, hogy a munkavállalók számára hatnaponta legalább egy pihenőnapot, továbbá havonta legalább egy szabad vasárnapot biztosítani kell.

„A vasárnapi munkavégzés ismételt rendszeressé válása egyrészről a munkavállalók számára keresetnövekedést biztosít, másrészről viszont a munkavállalók számának növekedéséhez is vezethet, mivel a megnövekedett nyitvatartási idő miatt várhatóan több munkavállalót kell foglalkoztatni” – hangsúlyozza Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
adózóna.hu

Kedves Olvasóink!
Az Adózóna egyik olvasója a következőket jelezte:
„A 2016. 04. 19-én megjelent, - a vasárnapi nyitvatartásról szóló - cikkükben téves információt közöltek az olvasókkal. A dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje a beosztások módosításáról két esetben is azt mondta, hogy a módosítást 7 nappal korábban kell megtenni.
Tájékoztatom, hogy a hatályos munka törvénykönyve a beosztás kiadására ír elő 7 nappal korábbi napot, míg annak módosítását a módosított munkanapot megelőző 4 nappal korábban kell kiadni.”

Köszönjük a pontosítást!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs