98 találat a(z) 2023-as változások cimkére

23 rendelet jelent meg december 30-án Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 223. számában 23 rendeletet és két kormányhatározatot hirdettek ki december 30-án.

2023-tól módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai Cikk

A gazdaságátadás folyamatát szabályozó új törvény mellett január elsejétől törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának, és újabb változások akadályozzák a spekulatív célú ügyleteket a földszerzésben – hívja fel a figyelmet az Agroinform.hu.

Három közlönyben 191 rendelet jelent meg Cikk

A 2022. évi 215., 216. és 217. számú Magyar Közlönyben 191 rendeletet hirdettek ki december 27-én.

Váminformatikai rendszerek, vámkezelések változásai 2023-tól Cikk

Az európai uniós előírásoknak megfelelően az import és az export vámkezelések feldolgozását végző rendszer teljes adatstruktúráját meg kell változtatni, melynek hatására a hatósági és az ahhoz kapcsolódó ügyfélrendszerek korszerűsítésére van szükség. Az Európai Bizottság által meghatározott időpontokig mind a 27 tagállam köteles elvégezni az előírt hatósági rendszerfejlesztéseket, továbbá felkészülni az azokkal járó uniós szintű újdonságokra gyakorlati szinten is.

Illetékváltozások 2023-tól Cikk

2023-tól az illetéktörvény csak pár helyen változik, de annál fontosabb kérdésekben. Ilyen a csokkal érintett, hozzáépítéssel létrejött ingatlanok illetékmentessége, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházás szigorodása. Kisebb módosítás, hogy 2024-ig teljesen kivonják az illetékbélyeget (bár az adóhatóságnál és az okmányirodáknál 2014 óta nem is lehetett használni), illetve az egyes büntetőeljárási illetékek változásai.

Iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapításának szabályai 2023. január 1-jétől Cikk

2023. január 1-jétől a helyi adókat szabályozó 1990. évi C. törvény jelentős változást hoz az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítása terén. Egészen 2022. december 31-éig eltérő egyszerűsítési szabályok vonatkoznak az átalányadózókra, a kisadózókra és a 8 millió forint nettó árbevételi értékhatárt el nem érő kisvállalkozókra. 2023. január 1-jétől viszont a kisvállalkozások egységes szabályrendszert alkalmazhatnak az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítására.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

2022. november 23-án kihirdették az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt, ami számos változást hoz az adózás, a számvitel és a társadalombiztosítás területén. Emellett – a veszélyhelyzetre hivatkozással – továbbra is rendszeres a rendeleti jogalkotás, így született meg – többek között – a 468/2022. kormányrendelet, amely szerint az Mt. 94. paragrafus (1) és (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően legfeljebb 24 havi munkaidőkeret rendelhető el a turizmus-vendéglátás szektorban foglalkoztatottak számára, illetve a 441/2022. kormányrendelet, melyben a kormány november 1-jétől rendelettel felülírta a júliusban elfogadott új katatörvény néhány passzusát.

Átalányadózó egyéni vállalkozók járulékai és szochója 2023-tól Cikk

A 2023. január 1-jétől hatályba lépő, társadalombiztosítási kötelezettségekkel összefüggő jogszabályváltozások közül a legnagyobb horderejűeknek a biztosított és többes jogviszonyban nem álló egyéni vállalkozók járulék- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettségére vonatkozó új előírásokat tekinthetjük. A következőkben megpróbáljuk röviden összefoglalni e változások lényegét, ami a számítások miatt meghaladja egyetlen cikk kereteit.

Biztosítási adó, távközlési adó – legújabb információs füzetek Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a biztosítási adóról, illetve a távközlési adóról szóló információs füzeteit.

Így változik a számviteli törvény 2023-tól Cikk

Az Országgyűlés elfogadta a számviteli törvényt is több pontban módosító törvényjavaslatot. A változásokat összegző 2022. évi XLV. törvényt a Magyar Közlöny 192. számában hirdették ki november 23-án.

Tiltakozik a munka törvénykönyve egyik tervezett módosítása ellen az FDSZ Cikk

Tiltakozik a munka törvénykönyve (Mt.) munkavállalói jogokat korlátozó és munkaadói visszaélésre lehetőséget adó módosítási terve miatt a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ).

Benyújtották az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomagot Cikk

Hiába tiltakozott az orvosi kamara, tegnap éjjel Semjén Zsolt benyújtotta a parlamentnek az egészségügy átalakításáról szóló első törvénycsomagot – írja a nepszava.hu.

Módosultak az egyes uniós alapokból származó támogatások felhasználásáról szóló rendeletek Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 187. számában, november 15-én éjjel megjelent az egyes fejlesztéspolitikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról 463/2022. kormányrendelet.

Átalakul a környezetvédelmi termékdíj rendszere Cikk

A Technológiai és Ipari Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a hulladékgazdálkodási rendszer átszervezésére vonatkozó törvény tervezetét. A tervezet többek között a 2023. július elsejétől felállításra kerülő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer és a környezetvédelmi termékdíj rendszerének az összhangját hivatott megteremteni – írja hírlevelében az EY.

Adócsomag: tervezett változások az áfában Cikk

Írásunkban a 2022. október 18-án, T/1614. számon benyújtott, egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatban szereplő, az általános forgalmi adót érintő módosításokat foglaljuk össze.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink