hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetékváltozások 2023-tól

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

2023-tól az illetéktörvény csak pár helyen változik, de annál fontosabb kérdésekben. Ilyen a csokkal érintett, hozzáépítéssel létrejött ingatlanok illetékmentessége, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházás szigorodása. Kisebb módosítás, hogy 2024-ig teljesen kivonják az illetékbélyeget (bár az adóhatóságnál és az okmányirodáknál 2014 óta nem is lehetett használni), illetve az egyes büntetőeljárási illetékek változásai.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával történő vagyonszerzés

A csok felhasználásával történő ingatlanszerzéshez kapcsolódó illetékmentességet kiterjesztik az idegen tulajdonban álló lakás bővítésével megszerzett tulajdonra is (a törvényből kikerült a megvásárolt szó is, felváltotta a megszerzett).

Ilyen például, ha a gyerekek a szülők házának tetőtérbeépítésével szereznek tulajdont. Hozzáépítésnél nem kell tehát visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni csok felhasználásával szerzett ingatlan esetén.

Ingatlan kapcsolt vállalkozások közötti átruházása – szigorúbb szabályozás lesz!

Szigorodnak a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházás illetékmentességének feltételei. A módosítás értelmében 2023. január 1-jétől az ingatlanátruházás csak akkor illetékmentes, ha a vagyonszerző előző adóévi nettó árbevételének legalább 50 százaláka saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásából, üzemeltetéséből vagy saját tulajdonú ingatlan adásvételéből származott.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs