hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetékváltozások 2023-tól

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

2023-tól az illetéktörvény csak pár helyen változik, de annál fontosabb kérdésekben. Ilyen a csokkal érintett, hozzáépítéssel létrejött ingatlanok illetékmentessége, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházás szigorodása. Kisebb módosítás, hogy 2024-ig teljesen kivonják az illetékbélyeget (bár az adóhatóságnál és az okmányirodáknál 2014 óta nem is lehetett használni), illetve az egyes büntetőeljárási illetékek változásai.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával történő vagyonszerzés

A csok felhasználásával történő ingatlanszerzéshez kapcsolódó illetékmentességet kiterjesztik az idegen tulajdonban álló lakás bővítésével megszerzett tulajdonra is (a törvényből kikerült a megvásárolt szó is, felváltotta a megszerzett).

Ilyen például, ha a gyerekek a szülők házának tetőtérbeépítésével szereznek tulajdont. Hozzáépítésnél nem kell tehát visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni csok felhasználásával szerzett ingatlan esetén.

Ingatlan kapcsolt vállalkozások közötti átruházása – szigorúbb szabályozás lesz!

Szigorodnak a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházás illetékmentességének feltételei. A módosítás értelmében 2023. január 1-jétől az ingatlanátruházás csak akkor illetékmentes, ha a vagyonszerző előző adóévi nettó árbevételének legalább 50 százaláka saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásából, üzemeltetéséből vagy saját tulajdonú ingatlan adásvételéből származott.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31