98 találat a(z) 2023-as változások cimkére

Az adóhatósági végrehajtás és az adóigazgatási rendtartás változásai Cikk

Írásunkban a 2023. június 6-án, T/4243. számon benyújtott törvényjavaslatnak az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény módosítására előirányzott rendelkezéseit tekintjük át.

Négy új kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 88. számában négy kormány- és egy MNB rendeletet, két kormány- és négy AB határozatot hirdettek ki június 20-án.

Áfával kapcsolatos változások az új adócsomagban Cikk

A 2023. június 6-án benyújtott, az adótörvények módosításával is kapcsolatos T/4243. számú törvényjavaslat alapján az általános forgalmi adó szabályaiban több ponton változások várhatók. Ezeket vesszük sorra.

Adócsomag: pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték várható változásai Cikk

A T/4243. számú, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat hivatalos indokolása szerint a javaslat a pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték kapcsán a jelenleg veszélyhelyzeti kormányrendelet szintjén szabályozott, a jogszabályba hosszú távon is beépítendő rendelkezések átvételére és pontosítására irányul; a jelenleg alkalmazott szabályokhoz képest tehát nem tartalmaz releváns újítást. A törvényi szintű szabályozás a tervezet szerint 2023. augusztus 1-jén lépne hatályba.

Adócsomag: várható változások a kata és a kiva szabályozásában Cikk

Idén a 2023. június 6-án megjelent, T/4243. sorszámot viselő törvényjavaslat tartalmazza (a légitársaságok hozzájárulásának szabályai mellett) az utóbbi években már megszokott „nyári adócsomagot”. Ebből az összeállításból írásunkban a kisadókat – kisvállalati adó (kiva), kisadózó vállalkozások tételes adója (új típusú kata) – érintő, az adócsomagban előirányzott változásokat tekintjük át. Ezek a módosítások a törvényjavaslat szerint már 2023. augusztus 1-jével hatályba lépnének.

A SZÉP-kártyákon elfekvő pénzek 90 százalékát használta fel a lakosság Cikk

A lakosság szinte teljes egészében felhasználta a SZÉP-kártyákon lévő "alvópénzeket" – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.

Légitársaságok hozzájárulása – itt vannak az új törvényjavaslat részletei Cikk

Június 6-án a kormány benyújtotta a T/4243. számú törvényjavaslatot, mely az új adócsomag mellett rögzíti a légitársaságok hozzájárulására irányadó, bevezetni tervezett előírásokat is.

Június 6-án éjjel benyújtották a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot is Cikk

A T/4255. számú törvényjavaslatot 23 óra 12 perckor nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Változnak az épületek energetikai tanúsítványai Cikk

Korszerű rendszerben készülnek és a korábbiaknál részletesebb felújítási javaslatokat tartalmaznak a jövőben az épületek energetikai tanúsítványai. A novembertől élesedő szabályozás enyhíti az építkezőkkel szemben támasztott és a jelentős felújításokra vonatkozó, bonyolult és elavult követelményeket – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán az MTI-vel.

Felszámolási eljárás és „vagyonmentő” kft. – szabályok, nyitott kérdések Cikk

A kormány ismét módosította a felszámolási eljárásokra vonatkozó szabályokat. A Magyar Közlönyben 2023. április 17. napján hirdették ki a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023. kormányrendeletet („Rendelet”), melyet azóta már módosított is a május 19-én kihirdetett 187/2023. kormányrendelet. A jogszabályok új lehetőséget biztosítanak a felszámolóknak, az adósoknak, illetve az adós tevékenységeit átvenni kívánó potenciális vevőknek. Ezen szereplőknek célszerű átértékelniük jelenlegi gyakorlatukat annak érdekében, hogy ki tudják használni az újonnan létrehozott „vagyonmentő” jogintézményt.

Megjelent a HVG Munkajog 2023 különszám – digitális változatban is Cikk

A HVG legutóbbi munkajogi különszámának megjelenése óta több ponton – javarészt 2023. január 1-jétől – változott a munka törvénykönyve, elsősorban azzal a céllal, hogy a módosított jogszabály segítse elő a koherens jogalkalmazást, illetve harmonizáljon az európai uniós joggal. Ennek kapcsán az Országgyűlés a munka és a magánélet egyensúlyával, illetve a kiszámítható munkafeltételekkel összefüggő uniós irányelveket ültetett át a hazai munkajogba. Így – többek között – bevezette a szülői szabadságot, bővítette az apasági szabadságot és a rugalmas munkavégzés iránti kérelem lehetőségeit, valamint újabb felmondási tilalmakat is meghatározott.

Módosult a közigazgatási- vagy fekvéshatár-változás bejegyzésének díja Cikk

A 2023. évi 70. számú Magyar Közlönyben megjelent és egyes részei vonatkozásában másnap hatályba is lépett az egyes törvényeknek a közigazgatás fejlesztésével összefüggő módosításáról szóló 2023. évi XXI. törvény.

Nem használható az országbérlet az előszezontól a balatoni Intercityken Cikk

Május 15-ig jártak csak olyan Intercityk a Balatonnál, amelyeknek voltak nem helyjegyköteles, így az országbérlettel is igénybe vehető kocsijai – írja a hvg.hu.

Rendelet egyes egészségügyi, illetve egyészségügyben dolgozók bérének növeléséről Cikk

Az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 256/2013. kormányrendeletet módosító 181/2023. kormányrendeletet a 2023. évi 73. Magyar Közlönyben hirdették ki május 16-án.

2023-as adóváltozások: mezőgazdasági őstermelők ipa-kötelezettsége – példákkal Cikk

Az iparűzési adót szabályozó 1990. évi C. törvény (hipa-törvény) 2023. január 1-jétől bekövetkezett változásai érintik a mezőgazdasági őstermelők adófizetési kötelezettségét is. Jelen cikkben arra vállalkozunk, hogy részleteiben bemutassuk az őstermelők iparűzésiadó-kötelezettségeit, hangsúlyozva a 2023-as évet érintő teendőket és lehetőségeket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink