hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így változik a számviteli törvény 2023-tól

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Az Országgyűlés elfogadta a számviteli törvényt is több pontban módosító törvényjavaslatot. A változásokat összegző 2022. évi XLV. törvényt a Magyar Közlöny 192. számában hirdették ki november 23-án.

A vállalkozásoknak 2023-ban is újra kell gondolniuk számviteli politikájukat. Az alábbiakban – a törvénymódosítással érintett jogszabályhelyek megjelölésével könnyítve ezt a feladatot – a számviteli törvény jövőre életbe lépő változásaira hívjuk fel a figyelmet.

Egyszerűsített éves beszámoló készítéséhez kapcsolódó mutatók

Egyszerűsített éves beszámolót akkor készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a számviteli törvény 9. § (2) bekezdésében a mérlegfőösszegre, az éves nettó árbevételre, valamint foglalkoztatottainak átlagos létszámára – ezek közül legalább kettőt érintően – meghatározott értékhatárokon belül marad.

Annak eldöntéséhez, hogy a jogelőd nélkül alapított vállalkozás választhatja-e az egyszerűsített éves beszámoló készítését, a számviteli törvény 9. § (5) bekezdése általános jelleggel előírja a nettó árbevétel éves szintre történő átszámítását. Vagyis, ha az üzleti évet megelőző két üzleti év egyikének vagy mindkettőnek az éves nettó árbevétel adatai hiányoznak vagy csak részben állnak rendelkezésre, a tárgyévi várható éves nettó árbevételt és – ha van – a megelőző (első) üzleti év éves (éves szintre átszámított) nettó árbevételét kell figyelembe venniük. Ennek megfelelően kell eljárniuk a mérlegfőösszeg és a foglalkoztatottak átlagos létszámának vizsgálata során is.

Ezek az előírások azonban nem térnek ki arra, miként kell eljárni kiválásnál a kiválással létrejött vállalkozó esetén.

Az Adózóna "Speciális esetek a számvitelben 2.", illetve "Speciális esetek a számvitelben" című kiadványait itt rendelheti meg.
A számviteli törvény 9. §-a hiánypótló rendelkezésként kiegészült egy új bekezdéssel (5a), amely szerint a fenti szabályt kell alkalmazniuk kiválás esetén a kiválással létrejövő gazdasági társaságoknak is. A fentiekkel összefüggésben a számviteli törvény 155. §-a is gazdagabb lett egy új bekezdéssel (4a), amely szerint a könyvvizsgálati kötelezettség megállapításánál a kiválással létrejövő gazdasági társaság esetében ugyancsak a tárgyévi várható adatokat kell figyelembe venni, ha az előző két üzleti év adatai hiányoznak vagy csak részben állnak rendelkezésre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi változást is!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink