98 találat a(z) 2023-as változások cimkére

Közeleg az EPR következő negyedéves adatszolgáltatási határideje Cikk

Közeleg január 22., amely a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) következő negyedéves adatszolgáltatási határideje. A Niveus Consulting Group összegyűjtötte a legfőbb tudnivalókat, gyakori hibákat és az azok megelőzéséhez szükséges tudnivalókat.

Hatályba lépett a panasztörvény, a BKIK saját fejlesztésű rendszerrel segíti a kkv-kat Cikk

Az Országgyűlés által idén nyáron elfogadott panasztörvény értelmében a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások 2023. december 17-éig kötelesek voltak létrehozni saját belső visszaélés-bejelentési rendszerüket. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) olyan rendszert alakított ki, amely megteremti a lehetőséget a vállalkozások számára a jogszabályi előírásoknak való megfelelésnek, így jelentős adminisztratív terhet vesz le az érintett szervezetek válláról – írja közleményében a BKIK.

Útdíjak, humánreprodukciós eljárás, államtudományi képzés – ezek a legújabb rendeletek Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 173. számában hét rendeletet és kilenc határozatot hirdettek ki december 5-én.

Minimális tb-alapok december 1-jétől munkaviszonynál, egyéni/társas vállalkozói jogviszonynál Cikk

Egyes biztosítási jogviszonyoknál legalább a minimális alapokból kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót. A minimálbér 2023. december 1-jétől nő, ami befolyásolja a minimális alap szerint fizetendő összegeket. Kétrészes írásunkban a minimális alap változásait ismertetjük a minimálbér növekedése kapcsán.

Változnak az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszer szabályai Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 164. számában november 20-án kihirdetett 61/2023. AM rendelet módosítja az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. FM rendeletet.

Megjelent a rendelet a villamosenergia-tárolók bevételkompenzációjának részletszabályairól Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 165. számában november 21-én kihirdették a 17/2023. MEKH rendeletet.

Módosul az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény végrehajtási rendelete Cikk

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. FVM rendeletet módosító 6/2023. MvM rendelet november 13-án, a 160. számú Magyar Közlönyben jelent meg.

EPR: megalakultak az első díjtanácsok Cikk

Megkezdték munkájukat a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) működésében részt vevő felek konzultációs testületei – jelentette be szerdai közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)

Elfogadta az állami építési beruházásról szóló és az állami működést egyszerűsítő törvényt is az Országgyűlés Cikk

Az Országgyűlés szerdán újra elfogadta az állami építési beruházásról szóló törvényt, elfogadta továbbá az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényt, mely több mint 70 jogszabályt, köztük adószabályokat és a munkavédelmi törvényt is módosítja.

Magasabb lehet a fizetendő EPR-díj, mint azt sokan várnák Cikk

Július 1-jén elindult a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszere. Az új EPR-szabályok célja, hogy az EPR-díj-köteles termékek életciklusa végén szükséges hulladékkezeléssel kapcsolatosan a gyártókat, illetve első magyarországi forgalomba hozókat terhelje a felelősség és az ezzel járó költségek – írja a GrantThornton.

Elkezdődött az új italcsomagolás-visszaváltó automaták telepítése az üzletekben Cikk

Folyik az új italcsomagolás-visszaváltó automaták telepítése a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben, és a kisebbek közül is már több mint száz jelentkezett, hogy csatlakozna a rendszerhez – mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója a társaság keddi online háttárbeszélgetésén.

Termelők kompenzációja, növekvő kamattámogatás az Agrár Széchenyi Kártyához – ezek a részletek Cikk

Írásunkban a Magyar Közlöny 129. számában szeptember 13-án kihirdetett 53/2023. AM-, valamint a 138. számban szeptember 28-án megjelent 25/2023. GFM-rendelet legfontosabb előírásait foglaljuk össze.

Október elseje óta ingyen átveszik a használt gumiabroncsot Cikk

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek. Ennek hátterében az áll, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra is – speciális szabályok vonatkoznak.

Ezt lehet tudni a környezetvédelmitermékdíj-bevallás frissített formanyomtatványáról Cikk

Frissült a múlt héten az a NAV-os formanyomtatvány (23KTBEV), amely a környezetvédelmitermékdíj-bevallás benyújtására szolgál. A nyomtatvány már tartalmazza a 2023. július 1-jétől hatályos jogszabályi változásokat a kiterjesztett gyártói felelősséggel (EPR) kapcsolatban. Az EPR-szabályok megjelenése óta kérdés volt, hogy a termékdíjbevallás milyen technikai megoldással biztosítja majd az EPR-díjak termékdíj-kötelezettséggel szembeni beszámítását – írja közleményében az Andersen.

Csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák Cikk

A tárca utasításba adta, hogy csak a tankerületek és a Klebelsberg Központ fogadhatja el az oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat. A szakszervezet szerint ez több szempontból is aggályos – írja a nepszava.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink