98 találat a(z) 2023-as változások cimkére

Támogatásokról szóló rendeletek is módosulnak a napokban Cikk

Egy a Magyar Közlöny 2023. évi 68. számában, május 9-én megjelent agrárminiszteri rendelet 9 korábbi jogszabályt módosít. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Ráfizethetnek a boltok a kötelező akciós rendelet miatt – mutatjuk a részleteket Cikk

Pár napja jelent meg a 162/2023. kormányrendelet a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről, azonban számos részlet még nem tisztázott, sok értelmezési kérdés várható ezzel összefüggésben – figyelmeztet a Niveus Consulting Group.

Egy év helyett bármeddig munkára lehet fogni a nyugdíjas pedagógusokat Cikk

Már nincs időhöz kötve, hogy meddig lehet alkalmazni a közoktatásban és a szakképzésben azokat a pedagógusokat, oktatókat, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt – írja a nepszava.hu.

Átírhatják a kúttörvényt, a háztartási kutaknak nem kell majd engedély Cikk

Teljesen mentesítenék minden bejelentési procedúra alól azokat a háztartási kutakat, amelyeket nem védendő területeken fúrtak, és nem mélyebbre, mint ötven méter. Azért döntött így a kormány, mert lehetetlen a százezernyi kút összeírása – írja a hvg.hu.

Benyújtották az állami építési beruházásokról szóló törvényjavaslatot Cikk

Benyújtotta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatot a kormány az Országgyűlésnek szerdán.

Könnyítések várhatók a kutak szabályozásában Cikk

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium (AM) – közölte közösségi oldalán Nagy István miniszter.

Teendők, tudnivalók az új visszaélés-bejelentési szabályok kapcsán Cikk

Mintegy másfél éves késéssel átültetésre kerül Magyarországon is a 2019/1937. számú visszaélés-bejelentési irányelv. Mivel számos új kötelezettséget is megfogalmaz, ezeket az alábbiakban mutatjuk be.

Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer: pár hónap maradt a felkészülésre Cikk

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (extended producers responsibility, EPR) működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet értelmében 2023 júliusától kezdve a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország adótanácsadói üzletága.

PM-tájékoztató a transzferár-adatszolgáltatáshoz Cikk

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. NGM rendelet 8–8/A §-a szabályozza a kapcsolt vállalkozások részére előírt transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség részletszabályait. Az adatszolgáltatás megfelelő teljesítése érdekében a Pénzügyminisztérium tájékoztatót állított össze, amelynek célja elősegíteni az adózók jogkövetését – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kiterjesztett gyártói felelősség: feladatok már 2023. április 1-jétől Cikk

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályozását tartalmazó kormányrendelet számos új kötelezettséget ír elő a „körforgásos termékeket” forgalomba hozó vagy saját célra felhasználó személyek számára. A szabályozás legtöbb előírása 2023. július 1-jétől lesz alkalmazandó, azonban az érintetteknek már 2023. április 1-jétől lesznek feladataik – írja közleményében a PwC Magyarország.

Új rendelet: kötelező a tájékoztatás az élelmiszerben lévő rovarfehérjéről Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 40. számában március 21-én megjelent agrárminiszteri rendelet szerint a jogszabály kihirdetését követő harmadik naptól élelmiszer-értékesítés esetén tájékoztatni kell a fogyasztót a késztermékben jelen lévő rovarfehérjéről.

Új mentesség a népegészségügyi termékadóban Cikk

A népegészségügyi termékadó (neta) hatálya alá tartozó termékkört alaposan kibővítette 2022 júliusában a jogszabályt módosító 197/2022. kormányrendelet. Már ez a jogszabály is tartalmazott az eredetihez képest új mentesítési lehetőséget, de még nem küszöbölte ki az adóköteles termék felhasználásával létrejött, szintén adóköteles termék belföldi értékesítése következtében előálló adóhalmozódást. A többek között a netatörvényt is módosító, 2023. március 1-jétől hatályos 62/2023. kormányrendelet ennek szabályozásával bővíti az adómentes értékesítések körét, ezért az érintett gazdálkodóknak érdemes felülvizsgálni a számukra netakötelesen teljesített értékesítéseket.

Közzétették a NAV e-nyugta-koncepcióját Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján az e-nyugta koncepciójának fő elemeit.

Gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó: március 1-jétől hatályos a módosítás Cikk

Március 1-jén hatályba lépett a tegnap este kihirdetett, gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó-kötelezettség szabályait módosító kormányrendelet. A jogszabály-módosítás pontosítja a gyógyszergyártó, tehát a különadó alanyának a meghatározását. Ennek nyomán adóalanynak azon vállalatok minősülnek, amelyeknek a gyógyszeralapanyag-, gyógyszerkészítmény-gyártási tevékenységből származó nettó árbevétele az adóév első napján rendelkezésre álló beszámolóban szereplő adatok alapján meghaladja a teljes nettó árbevételének 33,33%-át. A hivatkozott rendelkezés továbbá egyértelműbbé teszi, hogy csak az említett tevékenységeket ténylegesen végző vállalatok tartoznak a különadó hatálya alá – írja sajtóközleményében a Deloitte Magyarország.

51-ről 59-re nőtt az adónemek száma Magyarországon 2022-ben Cikk

A 2022-es év társadalmi-gazdasági változásai megtörték a régóta csökkenő trendet, és a tavalyi évben 51-ről 59-re nőtt az adónemek száma. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda sajtóközleményében bemutatja az újdonságokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló és kamatok

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink