hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közeleg az EPR következő negyedéves adatszolgáltatási határideje

  • adozona.hu

Közeleg január 22., amely a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) következő negyedéves adatszolgáltatási határideje. A Niveus Consulting Group összegyűjtötte a legfőbb tudnivalókat, gyakori hibákat és az azok megelőzéséhez szükséges tudnivalókat.

Mi az EPR?

2023. július 1-jétől indult Magyarországon az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelőségi (Extended Producer Responsibility, közismert nevén EPR) rendszer, amelynek bevezetésével egy új fogalmat tanultunk, a körforgásos termékekét.

Az új kötelezettség összefüggésben van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2050-ig megvalósítsa a teljesen körforgásos gazdaságot, amelynek célja – szemben a termékek egyszeri fogyasztására épülő lineáris gazdasággal – a termékek élettartamának a lehető legoptimálisabb meghosszabbítása.

Az EPR-kötelezettség a körforgásos termékek gyártóit terheli, az EPR-díj-fizetési kötelezettség ugyanis a körforgásos termék gyártó általi első forgalomba hozatalával keletkezik.

Konkrét teendők az adatszolgáltatás alatt:

» Teljeskörű termékadatgyűjtés: ellenőrizze, hogy minden termékhez rendelkezésre álljanak a pontos és naprakész információk, beleértve az anyagokat, összetevőket és gyártási folyamatokat!

» Export/import számlák részletes vizsgálata: győződjön meg róla, hogy rendelkezik minden olyan dokumentációval, amely igazolja a termékek mozgását, különös tekintettel az export/import folyamatokra!

» Pontos kategorizálás és besorolás: vizsgálja át a termékeket, és biztosítsa, hogy helyesen legyenek besorolva a megfelelő EPR-kategóriákba, elkerülve ezzel a pontatlanságokból adódó problémákat!

» Gyakori adatbázis-frissítések: rendszeresen frissítse termékadatbázisát, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálja a pontatlanságok kockázatát!

» Állandó ellenőrzés az adatszolgáltatás folyamatában: ne hagyja figyelmen kívül a bevallás során felmerülő esetleges hibákat! Az azonnali korrekció segít elkerülni a későbbi problémákat.

Adatszolgáltatás során elkerülendő tipikus hibák:

» Pontatlanságok a termékinformációkban: ellenőrizze, hogy a termékekkel kapcsolatos adatok pontosak és naprakészek legyenek a bevallás során! A pontatlan adatok hibás besorolásokhoz és következményekhez vezethetnek.

» Hiányzó dokumentációk: győződjön meg róla, hogy rendelkezik minden szükséges dokumentációval, beleértve az export/import számlákat, amelyek megerősítik a termékek mozgását!

» Általános helyesbítések elmulasztása: az esetleges hibák kijavítása azonnali intézkedést igényel. Ne hagyja figyelmen kívül az esetleges hibákat, és azokat mielőbb korrigálja!

Hogyan előzhetők meg a tipikus hibák?

» Pontos adatokat gyűjtsön! Kezdetektől fogva gyűjtse össze és rendszerezzék a pontos termékinformációkat, beleértve az összetevők, anyagok és a gyártási folyamatok részleteit!

» Időben frissítse adatbázisát! Rendszeresen frissítse termékadatbázisát, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálja a pontatlanságok kockázatát!

» Dolgozzon szakértővel! Ha bármilyen kétség vagy nehézség merül fel a bevallás során, vegye fel a kapcsolatot egy külső szakértővel, aki segít az EPR követelmények megfelelő teljesítésében!

Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adóüzletágának vezetője szerint „az EPR-nyilvántartás készítésének és a megfelelő adatszolgáltatás benyújtásának a folyamata bonyolult lehet, különösen a többféle körforgásos terméket gyártó vagy külföldről beszerző vállalkozások esetében, és az apró hibák is jelentős eltéréseket okozhatnak az EPR-kötelezettség összegében. A jó hír viszont az, hogy a szabályozó megengedi, de csak 2024. március 31-éig és csak egy alkalommal, hogy az érintett cégek módosítást nyújtsanak be a már korábban leadott adatszolgáltatások tekintetében. Ezt követően azonban már egyáltalán nincs mód korrekcióra, ellentétben az adóbevallásokkal, amelyek esetében az elévülési időn belül még lehetőség van önellenőrzésre – írja közleményében a Niveus.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink