hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Utazási költségtérítés betegeknek – változások 2022-ben

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

2022 júliusától újabb változásokkal kell számolni az utazási költségtérítési rendszer átalakítása kapcsán. Alábbi cikkünkben az utazási költségtérítési támogatást igénybe vevő betegeket (ellátottakat) érintő ezen új szabályokat ismertetjük, hogy időben fel lehessen készülni azok alkalmazására.

Az utazási költségtérítés 2022. január elejétől alkalmazandó szabályairól "Így kaphat támogatást az ellátásra utazó beteg 2022-től" című írásunkban olvashat.

2022 júliusától azonban újabb változások következnek be az utazási költségtérítés rendszerében. 

A jogszabályban foglalt esetekben utazási költségtérítési támogatás jár, ha a beteg távolsági járattal, illetve adott esetben személygépkocsival utazik az egészségbiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatóhoz, hogy az alábbi ellátásokat igénybe vegye:

• fogászati szakellátás,

• járóbeteg-szakellátás,

• fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás,

• gyógyászati (gyógyfürdő) ellátás,

• rehabilitáció,

• gyógyászati segédeszköz megvásárlása és annak próbája,

• szűrővizsgálat.

Megjegyzendő, hogy helyi utazás költségeihez támogatás nem vehető igénybe.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Minimálbér-emelés: nézzük meg, miként hat a tb-közterhekre!", valamint "Gyakori kérdések a megbízási jogviszonyhoz kötődő biztosítási szabályokról" című írásait is, illetve rendelje meg a HVG TB 2022 különszámát kiadói kedvezménnyel!

Az egyik változás 2022. július 1-jétől a személygépkocsival való utazásra vonatkozik.

Nem változik az a szabály, hogy a betegsége, egészségi állapota miatt közforgalmú személyszállítási eszközön utazni nem képes személyt utazási költségtérítési támogatásként kilométerenként 21 forint illeti meg. Ha kísérő is megy a beteggel, akkor ez az összeg a beteget és a kísérőjét együtt illeti meg azzal, hogy ha a kísérő egyedül utazik a betegért vagy a betegtől, ez az összeg továbbra is 18 Ft/km.

Ami azonban új szabály, hogy az elszámolás alapja a Kincstár honlapján közzétett útvonal lesz. Azaz a lakóhely vagy tartózkodási hely, illetve a szállás és az egészségügyi szolgáltató telephelye közötti távolságként a két település közötti legrövidebb, kizárólag közúti útszakaszt tartalmazó, a Kincstár által alkalmazott és a honlapján közzétett, település távolság mátrix alapján meghatározott útvonalat kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi változást!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Próbaidő alatt okozott vagyoni kár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alkalmi munkavállaló – kártérítés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs