hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

LMP: a kormány elismeri, hogy nem tud megoldást találni

  • MTI

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra nyugdíjelképzeléseit és arról indítson széles körű, érdemi társadalmi vitát - jelentette ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

A párt választmányi szóvivője azt mondta, hogy a nyugdíjkoncepcióról szerdán kiszivárgott és a sajtóban megjelent részletekből azt derül ki, hogy az ígéretekkel ellentétben nem járnak jobban, akik átléptek az állami rendszerbe, több százezer ember előrehozott nyugdíját segéllyé alakítják és nem készült el időre az egyéni számlák rendszere sem. Szavai szerint "a kormány úgy kezdett bele a rombolásba, hogy az építkezéshez még terve sincsen".
   
A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezet alapján nem járnak jobban, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerből átléptek az államiba. Hozzátette, az irat szerint a kabinet úgy számol, hogy a munkáltatói járulék csak a rendszer fenntartására lesz elegendő. "Tehát a kormány (…) maga is elismeri, hogy hosszú távon sem a demográfiai problémákra, sem a foglalkoztatási válságra nem tud érdemi megoldást találni" - mondta Vágó Gábor.
   
Felhívta a figyelmet arra is, hogy az alaptörvény módosításakor elhangzott, csak a rendvédelmi dolgozókra vonatkozik az a rész, amely szerint az előrehozott nyugdíjból "segély" lesz. Értelmezése szerint a kiszivárgott tervezetből viszont "feketén-fehéren" kiderül, hogy több százezer ember kap majd segélyt az előrehozott nyugdíj helyett.
   
Arra is kitért, hogy a "nyugdíjeinstandkor" a kormányzat ígéretet tett rá, már májusban kész lesz az egyéni számlák rendszere. A politikus viszont kijelentette, most az látszik, hogy csak júniusban kezdtek el egyáltalán azon gondolkozni, hogyan épüljön fel a rendszer és jelenleg még "fogalmuk sincs", hogyan kellene végrehajtani az átalakítást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink