hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az LMP népszavazást kezdeményez: nyugdíj, próbaidő, túlóra

  • MTI

Az LMP az alapvető munkavállalói jogok érdekében tíz, "a kiszolgáltatottság és a megszorítások" ellen irányuló kérdésben kezdeményez népszavazást az Országos Választási Bizottságnál - jelentett be hétfőn Schiffer András.

A frakcióvezető, aki Szél Bernadett választmányi szóvivővel közösen a Parlament melletti József Attila-szobor előtt tartotta sajtótájékoztatóját, kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy meglátásuk szerint a kormány "kezet emelt a törvényesen megszerzett jövedelmekre és kezet kíván emelni (...) a munkavállalói jogokra". A politikus egy kérdésre azt felelte, véleményük szerint reálisan 2012-ben lehetne megtartani a kezdeményezésük nyomán indult népszavazást.   
   
A tíz kérdésben többek között azt akarják megtudni, hogy a szavazók egyetértenek abban, hogy az álláskeresési járadék folyósításának ideje ne lehessen 270 napnál kevesebb és annak összege ne legyen alacsonyabb, mint az érintett legutóbbi 12 havi átlagkeresetének 80 százaléka.
   
Az LMP a tervezett népszavazás során olyan kérdést is feltesz, amelyekben a résztvevők dönthetnek arról, hogy 18 év legyen-e a tankötelezettség felső korhatára.
   
A munkavállalói próbaidőnél az ügyben kérnek véleménynyilvánítást, hogy az maximum három hónap lehessen-e, a munkaviszony egyoldalú megszüntetésekor pedig az idén január 1.-jén hatályos szabályokat kelljen-e alkalmazni.
   
Azt is tudakolják, hogy a munkaidőkereten felül járó bérpótlékot a személyi alapbér ötven, míg a pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlékot a személyi alapbér száz százalékában határozzák-e meg. Egyúttal arra is rákérdeznek, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkavállaló által kérvényezett időpontban kelljen-e kiadni és hogy annak mértéke ne csökkenjen a 2011. január 1.-jén hatályos szabályokhoz képest.
   
Utolsó kérdésük arra irányul, hogy a válaszadók többségének igen felelete esetén az Országgyűlés ne vonja el az idén január elsejéig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságokat.
   
Szél Bernadett arról beszélt, hogy a kormány úgy állítja be tervezett intézkedéseit, mint amelyek rugalmas és hatékony munkaerőpiacot hoznak létre. Az LMP viszont úgy látja, hogy a tervezett intézkedések egyike sem javítaná érdemben a versenyképességet.
   
Schiffer András kérdésre válaszolva elmondta, hogy a népszavazási kezdeményezéshez a választók közül keresnek szövetségeket, de felveszik a kapcsolatot a szakszervezetekkel és az érdekvédelmi szövetségekkel is.
   
Arra a felvetésre, hogy kérdéseik egy része áttételesen költségvetési kérdéseket érinthet és így akár az Alkotmánybíróságon (Ab) is megtámadhatóak, azt felelte, hogy számolnak a jövendő jogvitákkal, ezért "pótkérdések özönét" fogják benyújtani. Hozzátette, ha az Ab a Fidesz szociális népszavazáson feltett kérdéseit jóváhagyta, akkor nem tudja elképzelni, hogy az övékét erre hivatkozva ne engedjék át.
   
Scheiring Gábor annak kapcsán, hogy Czomba Sándor államtitkár múlt heti bejelentése szerint nem nyúlnak hozzá az alapszabadság mértékéhez, azt mondta: a konvergenciaprogramban és a Széll Kálmán Tervben viszont szerepel egy ilyen intézkedés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink