hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Éves szabadság kiadása és a ki nem fizetett túlóra

  • adozona.hu

Köteles-e kiadni az éves szabadságot a munkáltató? Mikor és mennyi jár a munkavállalónak, ha túlórázik? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Viszló László válaszol.

Négy éve dolgozom egy kisebb leányvállalatánál, ami várhatóan az évvégén megszűnik vagy egy testvércéghez csatolnak minket. Szeptember 15-től szülési szabadságra megyek  és a tgyás folyósítását szeptember 1-től szeretném igényelni. Előtte venném ki az éves szabadságomat, 2010-re még 21 nap járna. Köteles-e kiadni a munkáltatóm az éves (21 napos) rendes szabadságomat augusztusban, hiszen így már az augusztus nagy részét otthon tölthetném. Függetlenül attól, hogy miként alakul a cég jövője, illetve mikor és hogyan számolják fel a cég munkáját ezen a telephelyen. Vagyis a teljes, éves szabadság kiadását megtagadhatja-e a munkáltató esetemben (egy kismamánál) és megteheti, hogy csak részarányosan - tehát júliusig - kivehető napokat adja ki?

A szabadság kiadásának időpontját - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg. A Munka Törvénykönyve 134. § (2) bekezdése alapján az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. Ön, tekintettel arra, hogy szeptember 15-re van kiírva szülésre, augusztus 15. napjától már szülési szabadságon lesz. Emellett ha az alapszabadság egyrészét augusztus elejére igényli, abban az esetben majdnem egész augusztus hónapra szabadságot vehet ki. A munkáltatónak látszólag ugyan semmilyen érdeke nem fűződik az Ön ebbéli igényének megtagadásához, azonban nincs olyan kötelezettsége, hogy az Ön kérésnek megfelelő időpontban (kivéve az alapszabadság 1 részét) adja ki a teljes szabadságot. (A terhességi-gyermekágyi segély igénylésének más szabályai is vannak a gyermek megszületését megelőző időszakra vonatkozóan - kérjük tájékozódjon az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál is!)

Egy FMCG cégnél dolgozom értékesítési képviselőként. Napi min 8- 10 órát dolgozunk rendszeresen, de a túlórákat nem számolják el, miközben GPS rendszerrel követnek bennünket. A vezetőmet megkérdeztem erről, hogy mi az oka ennek, s azt a választ kaptam, hogy a megjelenítésért fizetnek minket és, ha az nem fér bele 8 órába, az a képviselő gyengeségéből adódik. Ez esetben a cég miért csak egy hónapig őrzi az autóban lévő GPS adatokat? Továbbá az adminisztrációs munkákat miért hétvégén, otthon vagy munkaidő után kell elvégezni? Szabályos ez?

A Munka Törvénykönyve 147. § (1) bekezdése szerint a rendkívüli munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ellenérték illeti meg. A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőn túl, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke 50 százalék. A munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon (pihenőidőben) végzett munka esetén a pótlék mértéke 100 százalék. A pótlék mértéke 50 százalék, ha a munkavállaló másik pihenőnapot (pihenőidőt) kap. A rendkívüli munkavégzés ellenértékeként - a rendes munkabéren felül - átalány is megállapítható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink