hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: felmondás és felmondási védelem

  • adozona.hu

Jogosult-e a felmondási védelemre a határozott szerződéssel bíró kismama? Mit kell tudnia a gyes után visszatérő, de ott munkaviszonyát megszüntető munkavállalónak? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A lányom hosszú ideig munkanélküli segélyen volt, és március végén sikerült elhelyezkednie. Határozott idejű munkaszerződéssel vették fel, ami ez év augusztusáig tart papírforma szerint. Teljesen váratlanul (gyerekkori balesetből kifolyólag sérült az agytörzs és hormonközpont, ami kétségessé tette, hogy valaha is lehetne gyermeke) teherbe esett. Amennyiben lejár a határozott idejű munkaszerződése, akkor semmilyen védelem alatt nem áll? Kikerül ismét a munkát vállalhatók köréből, és ha sikerül esetleg, ismét munkanélküli segélyt kérhet?

Sajnos az Önök esetében nem érvényesül a felmondási védelem, mert a Munka Törvénykönyve azt csak és kizárólag a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondása esetére rendeli alkalmazni. Így, ha lejár a munkaszerződésben meghatározott időtartam, a munkaviszony megszűnik. Fel szeretném hívni a figyelmét, hogy a határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot dolgozik tovább a közvetlen vezetője tudtával. Tekintettel arra, hogy a munkanélküli segély igénybevételéről illetve a korábbi munkaviszonyáról nincs elegendő információm, így nem tudok Önnek pontos választ adni.

Megjegyzem azonban, hogy álláskeresési segély egyik típusának igénybevételéhez legalább 200 nap jogosító idővel kell rendelkezni, mely az álláskeresővé válását megelőző négy évben kell felhalmozni. A munkanélküli segélyre – más néven álláskeresési segélyre - érvényes jogosultság feltételeiről bővebben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a www.aszf.hu honlapon tájékozódhat.

A legkisebb gyermekem 2010. június 28-án tölti be a 3. évét, ezzel megszűnik a GYES-re való jogosultságom. A munkáltatóm korábbi érdeklődésemre már közölte, hogy nem tud tovább foglal-koztatni, mivel a munkaköröm lényegében megszűnt (ez stimmel, a cég helyzetében olyan változás következett be az évek során, hogy az általam végzett munkára már nincs szükség). Nagyon sok szabadságom halmozódott fel az évek során. A gyest a szabadság letöltésével hosszabbítani nem szeretném, mert van munkám, hanem a szabadság pénzben történő megváltását szeretném kérni. 1997 óta dolgoztam ennél a cégnél, úgy gondolom, végkielégítésre is jogosult vagyok, ha a munkáltatóm mond fel. Egyrészt azt szeretném megtudni, hogy ezeket jól gondolom-e, másrészt pedig kérem, írja le, mi a pontos és törvényes eljárás részemről annak érdekében, hogy a munkáltató ne játszhasson ki. Kell-e munkára jelentkezni, ha igen, hogyan, és mikor, illetve fordulhatok-e levélben a munkáltatómhoz, hogy a korábbi információja tükrében írja le, mit szándékozik tenni az esetemben?

Valóban, ha gyermeke betölti 3. életévét és megszűnik a GYES-re való jogosultsága, ezzel az időponttal egyidejűleg megszűnik a munkajogi felmondási védelem is. A felmondási védelem leteltét követő napon a munkáltató közölheti Önnel a rendes felmondást, azonban a felmondási idő a csak további 30 nap elteltével kezdődik el. A 13 éves munkaviszonya alapján Önt törvényileg 55 nap felmondási idő illeti meg.

Mivel már korábban jelezte a munkáltatójának, hogy szeretne visszamenni, dolgozni, de a munkáltatója nem tud Önnek munkát biztosítani, így feltételezem, hogy a felmondási idő teljes tartamára fel fogja Önt menteni a munkavégzés alól. Amennyiben így tesz, úgy erre a fenti 85 napos időszakra Önt átlagkeresete illeti meg. Ez a 85 napos periódus főszabály szerint azt is jelenti, hogy munkaviszonya csak a 85 nap utolsó napján szűnik meg. Az igazolásokat, a munkavégzés alóli felmentési időtartamára járó átlagkeresetét, és a végkielégítést - melynek mértéke a 13 éves munkaviszonyára tekintettel 3 havi átlagkereset - illetve az esetleges szabadságmegváltást pedig az utolsó munkában töltött napon köteles a munkáltató kifizetni. A Munka Törvénykönyve lehetőséget ad a munkavállalónak arra, hogy a munkáltató általi rendes felmondás esetén a munkáltatótól kérje, hogy munkaviszonya a munkavégzés alóli felmentés előtti időpontban szűnjön meg. Ez a szabály elősegíti a munkavállaló új munkahelyen történő munkába állását.

Szeretném jelezni, hogy a szabadságot pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg a munkavállaló. A munkáltató azonban ki is adhatja Önnek a gyermeknevelés alatt felhalmozódott szabadság egy részét, ha betartja a törvényi előírásokat. Ezek alapján legalább 30 nappal korábban közölnie kell Önnel a szabadság időpontját és az nem eshet bele a felmondási időnek abba a részébe, amelyre törvény alapján mentesíteni kell Önt a munkavégzés alól. A szabadság mértékével kapcsolatban meg szeretném jegyezni, hogy a munkaviszony szünetelésének azon időszakára, amely alatt Ön szülési szabadságon volt, illetve a GYED első évére a törvény alapján jár az alapszabadság időarányos része, sőt még a gyermekekre jutó pótszabadság is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízingelszámolás, tao

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink