hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Próbaidő, túlóra, felszámolás - mit mond a munkajogász?

  • adozona.hu

Felszámolás alatt álló cég munkavállalója, gyesről visszatérő kismama, próbaidő idejére ki nem fizetett túlóra - az olvasók kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Feleségem január 10-én szült. Levet kapott, hogy április 12-vel felszámolás indul az őt foglalkoztató cég ellen. Milyen kötelezettségei vannak a cégnek ebben az esetben? Milyen hátrányok érhetik a munkavállalót?

Felszámolás során a felesége felhalmozódott szabadságainak megváltását és amennyiben már legalább 3 éve dolgozik a cégnél, akkor a végkielégítést a felszámoló a Bérgarancia Alaptól fogja megigényelni. Munkaviszonya a gyermeknevelés alatt fennálló felmondási védelemre tekintettel vagy a felszámolási eljárás befejezésekor a cég jogutód nélküli megszűnése miatt fog automatikusan megszűnni, vagy a felek közös megegyezéssel is megszüntethetik. Közös megegyezés esetén ügyeljen arra, hogy a szabadságmegváltást és az esetlegesen járó végkielégítés összegét a megállapodás tartalmazza.

Gyes mellett szeretnék visszamenni eredeti főállásomba. A kérdésem az lenne, hogy kiadhatják-e a felgyülemlett szabadságomat ebben az esetben?

Igen, a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkáltató az esedékesség évében ki nem adott (azaz felgyülemlett szabadságot) az akadály megszűnésétől (ami az Ön esetében az volt, hogy gyeden illetve gyesen volt) számított 30 napon belül köteles kiadni.

Március végén kezdtem el dolgozni egy cégnél, mint telefonos operátor. Május 3-án közölték velem, hogy ki vagyok rúgva. Két nappal később (máj. 05) aláírtam a kilépőpapírokat. Próbaidő alatt szűnt meg a munkaviszonyom és nem kaptam még meg a fizetésemet, sem a túlórapénzemet. Utólag néztem, hogy a dátum mindenhol április 30-a. Mit tudok tenni? Ráadásul azonnali hatállyal szüntették meg a munkaviszonyt, amit szintén csak utólag olvastam (egyszer sem késtem, és nem szegtem egyetlen egy szabályt sem).

Próbaidő alatt bármely fél jogosult azonnali hatállyal, indokolás nélkül a munkaviszonyt megszüntetni. A munkaviszony azon a napon szűnik meg, amikor a megszüntetésről szóló iratot Önnek átadták. A kilépő papíroknak is ehhez a dátumhoz kell igazodnia. Munkabére, beleértve a túlórákért járó díjazást is pedig a munkaviszony megszűnéséig megilleti Önt. Amennyiben nem kapta meg maradéktalanul az Önt megillető összegeket munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetés nem saját gépjárművel

Lepsényi Mária

adószakértő

Magánszemély ingóságot értékesít

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó, átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink