hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elbocsátás, szerződésmódosítás, felmondás: ki mit tehet?

  • adozona.hu

A munkahelyemen azt mondták, hogy csökkentik a fizetésemet és, ha nem megyek bele, akkor viszont elküldenek. Ezt megtehetik? Ha a munkába állásom első napjára megbetegszem, felmondhatnak nekem? Van egy alkalmazottam, aki hosszú ideje betegszabadságon van, s bár tudom, hogy valójá-ban nem beteg (hallottam kollégáitól, családtagjaitól), nem tudom, hogy mondhatok fel neki. Van erre mód? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A munkahelyemen azt mondták, hogy csökkentik a fizetésemet és, ha nem megyek bele, akkor elküldenek. Ezt megtehetik? 

A munkabér a munkaszerződés egyik kötelező tartalmi eleme, amiben a feleknek kölcsönösen meg kell állapodniuk. A munkabér csökkentéséhez ezért a munkaszerződés módosítására van szükség, amelyre csak a felek közös megegyezésével kerülhet sor. Így a munkáltató nem kényszerítheti a munkavállalót arra, hogy a fizetéscsökkentéshez beleegyezését adja. Ahhoz, hogy a munkáltató retorzióként „elküldje“ a munkavállalót, azaz hogy munkaviszonyát munkáltatói felmondással megszüntesse, az szükséges, hogy a törvényben előírtaknak megfelelő indokolást találjon. Az nem jogszerű indok a munkáltató részéről, hogy a munkavállaló nem fogadta el az alacsonyabb fizetésre tett ajánlatot, így erre a munkáltató nem alapíthatja a felmondást. A gyakorlatban azonban előfordul, hogy ha a munkavállaló nem fogadja el az alacsonyabb bért, akkor a munkáltató valamilyen működési körében felmerülő okra hivatkozással (pl. átszervezés, létszámcsökkentés, munkakörmegszűnés) megszünteti a munkaviszonyt. Ilyen esetben is a munkáltatónak kell azonban az indok valódiságát és okszerűségét bizonyítania. 

A munkaszerződésemet módosíthatja a munkaadóm visszamenőleg? 

Visszamenőleges egyoldalú munkaszerződés módosításra a munkáltatónak nincs lehetősége. 

Van egy alkalmazottam, aki hosszú ideje betegszabadságon van, s bár tudom, hogy valójá-ban nem beteg (hallottam kollégáitól, családtagjaitól), nem tudom, hogy mondhatok fel neki. Van erre mód? 

Amennyiben a munkavállaló részére nem kötöttek ki próbaidőt vagy már nem próbaidő alatt van (azaz több mint 3 hónapja van munkaviszonyban a munkáltatónál), úgy a betegség miatti keresőképtelenség idejére felmondási védelem alatt áll. Ez azt jelenti, hogy ezidő alatt a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyát. Nincs azonban akadálya annak, hogy felhasználva a kollégáktól, család-tagokról szerzett információkat rávegye a munkavállalóját arra, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyt. Amennyiben a munkavállaló táppénzes papírjait bemutatta/beküldte a munkáltatónak, úgy a betegség miatti keresőképtelenség tényét a munkáltató nem vonhatja kétségbe. Lehetősége van azonban arra, hogy a táppénzes állományba vétel illetve tartás indokoltságának (felül)vizsgálata iránt eljárást kezdeményezzen az OEP előtt.

Elment 1 év fizetési nélküli szabadságra az egyik munkavállalóm, közben a helyére felvet-tünk valakit, de nem határozott időre. Őt most ki kell rúgnom vagy a visszatérőnek is felmondhatok helyette? 

A kérdésfeltevésből arra következtettem, hogy mindkét munkavállalónak (a visszatérőnek és a helyére felvettnek is) határozatlan időre szóló munkaviszonya van. Ez azt jelenti, hogy a helyettesítésre felvett munkavállaló munkaviszonyát pusztán arra hivatkozással, hogy a másik visszatér, nem mondhatja fel a munkáltató. Akár a visszatérő, akár a helyettesítésre felvett munkavállalót csak a törvényben előírtaknak megfelelően lehet rendes felmondással „kirúgni”, azaz a felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. 

Ha a munkába állásom első napjára megbetegszem, felmondhatnak nekem? 

Amennyiben felek a munkaszerződésben próbaidőt kötöttek ki, úgy a próbaidő alatt a mun-káltató még betegség esetén is megszüntetheti a munkaviszonyt indokolás nélkül, azonnali hatállyal. A betegség miatti keresőképtelenségre idejére járó felmondási védelem ugyanis csak a munkáltató rendes felmondása ellen véd, de nem zárja ki a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntetésének lehetőségét. Ha viszont a felek nem kötöttek ki próbaidőt, úgy a munkavállalót már az első nap is megilleti a betegség miatti keresőképtelenség ideje alatt fennálló felmondási védelem, így munkaviszonyát nem lehet megszüntetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink