hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elbocsátás, szerződésmódosítás, felmondás: ki mit tehet?

  • adozona.hu

A munkahelyemen azt mondták, hogy csökkentik a fizetésemet és, ha nem megyek bele, akkor viszont elküldenek. Ezt megtehetik? Ha a munkába állásom első napjára megbetegszem, felmondhatnak nekem? Van egy alkalmazottam, aki hosszú ideje betegszabadságon van, s bár tudom, hogy valójá-ban nem beteg (hallottam kollégáitól, családtagjaitól), nem tudom, hogy mondhatok fel neki. Van erre mód? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A munkahelyemen azt mondták, hogy csökkentik a fizetésemet és, ha nem megyek bele, akkor elküldenek. Ezt megtehetik? 

A munkabér a munkaszerződés egyik kötelező tartalmi eleme, amiben a feleknek kölcsönösen meg kell állapodniuk. A munkabér csökkentéséhez ezért a munkaszerződés módosítására van szükség, amelyre csak a felek közös megegyezésével kerülhet sor. Így a munkáltató nem kényszerítheti a munkavállalót arra, hogy a fizetéscsökkentéshez beleegyezését adja. Ahhoz, hogy a munkáltató retorzióként „elküldje“ a munkavállalót, azaz hogy munkaviszonyát munkáltatói felmondással megszüntesse, az szükséges, hogy a törvényben előírtaknak megfelelő indokolást találjon. Az nem jogszerű indok a munkáltató részéről, hogy a munkavállaló nem fogadta el az alacsonyabb fizetésre tett ajánlatot, így erre a munkáltató nem alapíthatja a felmondást. A gyakorlatban azonban előfordul, hogy ha a munkavállaló nem fogadja el az alacsonyabb bért, akkor a munkáltató valamilyen működési körében felmerülő okra hivatkozással (pl. átszervezés, létszámcsökkentés, munkakörmegszűnés) megszünteti a munkaviszonyt. Ilyen esetben is a munkáltatónak kell azonban az indok valódiságát és okszerűségét bizonyítania. 

A munkaszerződésemet módosíthatja a munkaadóm visszamenőleg? 

Visszamenőleges egyoldalú munkaszerződés módosításra a munkáltatónak nincs lehetősége. 

Van egy alkalmazottam, aki hosszú ideje betegszabadságon van, s bár tudom, hogy valójá-ban nem beteg (hallottam kollégáitól, családtagjaitól), nem tudom, hogy mondhatok fel neki. Van erre mód? 

Amennyiben a munkavállaló részére nem kötöttek ki próbaidőt vagy már nem próbaidő alatt van (azaz több mint 3 hónapja van munkaviszonyban a munkáltatónál), úgy a betegség miatti keresőképtelenség idejére felmondási védelem alatt áll. Ez azt jelenti, hogy ezidő alatt a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyát. Nincs azonban akadálya annak, hogy felhasználva a kollégáktól, család-tagokról szerzett információkat rávegye a munkavállalóját arra, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyt. Amennyiben a munkavállaló táppénzes papírjait bemutatta/beküldte a munkáltatónak, úgy a betegség miatti keresőképtelenség tényét a munkáltató nem vonhatja kétségbe. Lehetősége van azonban arra, hogy a táppénzes állományba vétel illetve tartás indokoltságának (felül)vizsgálata iránt eljárást kezdeményezzen az OEP előtt.

Elment 1 év fizetési nélküli szabadságra az egyik munkavállalóm, közben a helyére felvet-tünk valakit, de nem határozott időre. Őt most ki kell rúgnom vagy a visszatérőnek is felmondhatok helyette? 

A kérdésfeltevésből arra következtettem, hogy mindkét munkavállalónak (a visszatérőnek és a helyére felvettnek is) határozatlan időre szóló munkaviszonya van. Ez azt jelenti, hogy a helyettesítésre felvett munkavállaló munkaviszonyát pusztán arra hivatkozással, hogy a másik visszatér, nem mondhatja fel a munkáltató. Akár a visszatérő, akár a helyettesítésre felvett munkavállalót csak a törvényben előírtaknak megfelelően lehet rendes felmondással „kirúgni”, azaz a felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. 

Ha a munkába állásom első napjára megbetegszem, felmondhatnak nekem? 

Amennyiben felek a munkaszerződésben próbaidőt kötöttek ki, úgy a próbaidő alatt a mun-káltató még betegség esetén is megszüntetheti a munkaviszonyt indokolás nélkül, azonnali hatállyal. A betegség miatti keresőképtelenségre idejére járó felmondási védelem ugyanis csak a munkáltató rendes felmondása ellen véd, de nem zárja ki a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntetésének lehetőségét. Ha viszont a felek nem kötöttek ki próbaidőt, úgy a munkavállalót már az első nap is megilleti a betegség miatti keresőképtelenség ideje alatt fennálló felmondási védelem, így munkaviszonyát nem lehet megszüntetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft.-tulajdonos lehet-e katás egyéni vállalkozó?

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Munkaügyi nyilvántartás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink