hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megkezdődött a HVG adókonferenciája a 2009-es változásokról

  • adozona.hu

A gazdasági válság következtében újraírt adócsomag részleteiről, a várható hatásokról a HVG Adózóna és a Conforg Kft. „2009. Adóváltozások” címmel indított ma háromnapos konferenciát Budapesten. A rendezvényen adószakértők és politikai döntéshozók vitatják meg, hogy a kormány új javaslatai nyomán valóban egyszerűsödik-e az adózás és fehérül-e a gazdaság.

A rendezvényen elhangzó előadások sorra veszik az új adócsomag egyes elemeit, elemzik, hogy milyen változások várhatók jövőre a járulékfizetés és a társadalombiztosítás, az áfa és számlázási szabályok, illetve az adóhatósági ellenőrzések és eljárások területén.

„Jelenleg 3,9 millió járulékot és adót fizető állampolgár fedezi 10 millió ember ellátásának költségét” – mondta el a konferencián Soltész Lászlóné, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezetője. Arra is kitért, hogy a befolyt adóból a jövedelemmel nem rendelkező nyugdíjasok, kiskorúak, és nappali tagozatos hallgatók számára 300 milliárd forintot folyósít a központi költségvetés.

Az áfa és számlázási szabályok 2009-es változásai kapcsán Farkas Alexandra, az APEH címzetes vezető tanácsosa kiemelte: a fiktív számlázás szankcióit pontosítják. Ennek jegyében a számla kiállítása után akkor is adóznia kell a termék értékesítőjének, vagyis annak, aki a számlát kiállítja, ha nincs teljesítés, vagyis, ha nem fizet a számla befogadója. Egyedül akkor úszhatja meg az áfa befizetését, ha érvényteleníti a bizonylatot, vagy ha – tudta nélkül – más állította ki a számlát és ezt bizonyítani is tudja.

Az szja, eva, társasági adó területén várható módosításokat Karácsony Imréné szakállamtitkár (PM) Csathné Solymár Katalin okleveles könyvvizsgáló ismerteti. A társadalombiztosítással kapcsolatos változások várható következményeiről Futó Gábor tb-szakértő tart előadást. .

A konferencia részletes programja itt letölthető. Az előadások anyagai a konferencia után megtalálhatók lesznek az Adózóna portálján.

További információ:
Veress Éva
HVG Adózóna marketing
Tel.:436-2064
E-mail: [email protected]


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink