57 találat a(z) konferencia cimkére

Szakmai konferencia – áfalevonás Kérdés

Rendezvények Kérdés

Konferencia, továbbképzés támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány alapító okiratában szerepel az "egészségügyi dolgozók szakmai képzésének támogatása". Ha a támogatott nemcsak a részvételi díj megfizetését kéri, hanem a konferenciához, továbbképzéshez tartozó szállás, étkezési költség kifizetését is, kérdésem hogy ezeket az egyéb költségeket milyen adó, járulék és egyéb feltételekkel fizetheti ki az alapítvány a támogatott részére. Köszönettel Erdélyi Jánosné

Éttermi szolgáltatás elszámolása konferencia mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy konferenciával egybekötött éttermi szolgáltatást miként számoljuk el, és van-e hozzá adófizetési kötelezettség? Köszönettel: Myconné

Konferencia- és rendezvényszervezés – reprezentáció és teljesítési hely Cikk

Sorozatunk utolsó, harmadik részében a konferencián biztosított étel-ital jövedelemadó szempontú kezelésével, valamint a teljesítési hely egyes speciális szabályaival foglalkozunk.

Terembérlet és catering áfája rendezvényszervezésnél Cikk

A rendezvények adózásáról szóló sorozatunk második részében a rendezvényszervezési tevékenység végzése utáni általános forgalmi adó levonhatóságával foglalkozunk, illetve azzal az esetkörrel, amikor a rendezvényszervező cég a szolgáltatása nyújtásához, a helyszín biztosításához egy másik jogalanytól bérel termet.

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj 4. Kérdés

Kedves Adózóna, Surányi Imréné! Igazán nagyon köszönöm válaszát. Sajnos tudomásul kell vennem az szja-törvény 1. számú mellékletének 3.3. pontja nem vonatkozik a közhasznú civil társasági formára. Esetleg tud abban segíteni, hogy hol és hogyan lehet jogszabály-módosítási javaslatot, indítványt előterjeszteni, mert véleményem szerint ez a kialakult helyzet diszkriminatív. Csak azért, mert egy közhasznú civil szervezet választott formája társaság, de ugyanazzal a céllal jött létre és működik, mint más hasonló alapítvány, nem zárható ki, ezzel a feladatainak teljesítése korlátozottak lesznek. Átalakulással sajnos a helyzet nem orvosolható. Az szja-törvény 1. számú melléklet 3.2.6. pontja sem járható út, mert a társaság nem nonprofit gazdasági társaság. Konkrét eset: a társaság alapcél szerint kiírt pályázat alapján: gyógyszerkutatás területén eredményesen tevékenykedő tagjai részére a konferencia részvételi támogatást nyújt, amely hazai és nemzetközi konferencián, workshop-on, szimpóziumon, tanfolyamon, továbbképzésen, illetve nyári iskolán való részvételre, ezen belül is részvételi díjra, szállásköltségre és utazási költségekre használható fel. Kérdés: A társaság és a magánszemély között nincs csak tagsági viszony. Milyen bizonylattal kell, hogy a magánszemély elszámoljon a társaság felé? Köszönöm jogszabályra hivatkozó részletes válaszát.

Napidíj és munkabér vis maior esetén Kérdés

Tisztelt Szolgáltató! Magyarországi társaság munkavállalóját kiküldi külföldi konferencián történő előadás megtartására. A külföldi kiküldetés idejére az előírásoknak megfelelően napidíj és munkabér kerül kifizetésre. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a kiküldött munkavállaló nem tud hazarepülni, mert vihar miatt a légitársaság nem indít járatot, akkor a "kinn ragadt időre" jár-e napidíj és munkabér a munkavállalónak? A légitársaság szállást díjmentes biztosított az utasoknak. Előre is köszönöm válaszát! Anikó

Kell-e reprezentációs adót fizetni? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy önkormányzati tulajdonban levő gazdasági társaság (közhasznú nonprofit kft.) EU-s pályázati forrásból háromnapos konferenciát szervez. A konferenciára érkezőknek az étkezését és szállását is a pályázatból finanszíroznánk. A résztvevők magánszemélyek. Ebben az esetben kell-e cégünknek reprezentációs díjat fizetni az étkezés és a szállás után, vagy az szja-törvény 1. mellékletének 4.27. pontja alapján e költségek után nem kell megfizetni a költség 1,18-szorosa után a 15 százalék szja-t, valamint a 17,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót? Illetve, amennyiben nem kell reprezentációs díjat fizetni, abban az esetben az étkezési és szállásköltségre vonatkozó számla esetén élhetünk-e áfalevonási jogunkkal (étkezési költség várhatóan: 5000 Ft/fő/nap, szállás kb. 10 000Ft/fő/éj)? Köszönöm.

Vállalkozói találkozók, klubszerű rendezvények Kérdés

Egy kft. elhatározása alapján szűk körben vállalkozók részére szervezne beszélgetés, üzletkötés céljából találkozókat. Ez hasonló lenne egy vállalkozói klubhoz. Az az elképzelése, hogy a résztvevők részére, üdítő mellett szeszes italt szolgálna fel, oly módon hogy mindenki annyit vesz belőle, amennyire igénye van. A rendezvényről a számlát óradíjban mint konferenciát, vagy mint üzleti találkozót számlázná ki. Kérdésem, hogy a felszolgált ital mint személyes fogyasztás után, a programot szervező kell-e megfizesse az adót, illetve a felmerülő szochót, vagy mint italcsomagot ki kell-e számláznia? Az utóbbi esetben kell-e kiskereskedelmi engedéllyel rendelkeznie ahhoz, hogy jövedéki terméket értékesíthessen? Válaszukat előre is köszönöm Sándor Józsefné

Étkezés konferencián – kell-e adót fizetni? Cikk

Adóköteles-e a konferencián elfogyasztott étel, áfaköteles-e a konferencia részvételi díja? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Konferencia étkezés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konferencián vettem részt. Az előadáshoz tartozott reggeli és ebéd. A számlán kiszámlázták az előadást 24 168 forintot és az étkezést 7480 forintot. Azt tudom, hogy 2019. évtől már bérként adózik, de nem tudom, hogy a számlán szereplő 7480 forint nekem a bruttó vagy a nettó bérem? Fel kell bruttósítani, vagy ebből vonom le az adót és járulékot? Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel.

Hazai konferencia megrendezéséhez külföldi partner bevonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú szervezetünk együttműködési megállapodást kötött egy külföldi közhasznú szervezettel egy hazai konferencia megrendezése céljából. A felek közösen rendezik meg a konferenciát, közösen biztosítva forrást a különböző költségekre (helyszín bérlete, étkeztetés és ellátás, előadók, műsor, rendezvényszervezés stb.). A konferencia közcélú, mindkét közhasznú szervezet alapszabályában foglaltakkal összhangban van. A rendezvényre belépőknek várhatóan a költségek fedezése érdekében regisztrációs díjat kell fizetnie, ugyanakkor nem nyereségorientált tevékenységről van szó. A megvalósítás során túl bonyolult lenne, ha minden esetben a külföldi partner és szervezetünk is szerződést kötne a lebonyolításhoz szükséges szállítókkal, ezért szeretnénk, ha a külföldi partner – természetesen az összeg indokoltságának előzetes felülvizsgálatát követően – egyösszegben bocsátaná rendelkezésünkre a forrásokat. Kérdésünk, hogy szabályos-e, illetve nem jár-e addicionális adóteherrel (például áfa), amennyiben a külföldi szervezet a forrásokat támogatási szerződés/adomány formájában bocsátja szervezetünk rendelkezésére.

Tanfolyamon a dolgozó: ezek az adózási szabályok Cikk

Véget ért a nyár, kezdődik a szakmai konferenciák, tanfolyamok időszaka. Ilyenkor toplistás kérdés, hogy milyen adózási szabályokat kell figyelembe venni, ha a cég saját költségére ilyen, iskolarendszeren kívüli képzést nyújtó rendezvényre küldi a munkatársait. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

EU-s konferencia áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavállalói nagyon sokat járnak külföldi szakmai konferenciákra (jellemzően uniós tagországokba). A kérdésem ezek áfatartalmának helyes meghatározásához kapcsolódik: Az áfatörvény 42. §-a szerint ha oktatási, továbbképzési célú a rendezvény, akkor a teljesítési hely az, ahol a konferenciát tartják. Tehát ilyen esetben ez áfa területi hatályán minősülő szolgáltatás? Nem kell áfát bevallani Magyarországon? Az áfa bevallásában ezt szerepeltetni kell valamelyik sorban? A számlán a konferenciaszervező adóalany közösségi adószáma is szerepel. Az ehhez járulékosan kapcsolódó – más cég által kiszámlázott – szállásra kell felszámítani áfát? Várom szíves válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close