hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lesz Robin Hood-adó és távhő-kompenzáció

  • MTI

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján 2009-ben 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek. A szabályozott piacon tevékenykedő áram- és földgázkereskedőknek nem kell a különadót megfizetniük.

Az energiaellátók jövedelemadójáról, népszerű nevén Robin Hood-adóról szóló törvényjavaslatot szeptember 22-én terjesztették be az Országgyűlés elé. Az adó alapja lényegében a társasági nyereségadó alapja. Az energiaellátók jövedelemadójának 90 százalékát az adott adóév, első esetben 2009. december 20-ig kell majd megfizetni. A törvény 2009. január elsején lép hatályba, és 2011. január elsején hatályát veszti. Az adófizetési kötelezettség a szénhidrogén (kőolaj- és földgáz) kitermelést végzőkre, a kőolajterméket előállítókra, a jövedéki engedélyes kőolajtermék nagy- és kiskereskedőkre vonatkozik, míg a kivételek közé tartoznak az energiaszektor hatósági áras tevékenységei.

Erőmű - álláspontok
Bakács István, az E.ON Hungária igazgatóságának tagja fölösleges adónak nevezte a Robin Hood-adót, különös tekintettel arra, hogy az adófizetésre kötelezett cégek között számos van, amelyiknek semmi köze a távfűtéshez. Az E.ON Hungária már kiszámolta, hogy az új adó mit jelent a jövő évi nyereségben, de üzleti titokra hivatkozva ezt Bakács István nem árulta el.

Az RWE-EnBW érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű elnök-vezérigazgatója, Valaska József közlése szerint a társaság tudomásul veszi a négy százalékos szolidaritási adó mellett most kirótt újabb, nyolc százalékos extra adót, de kivonulnak minden olyan területről, amely nem tartozik a társaság szorosan vett tevékenységéhez. Így "önmérsékletet tanúsítanak" az önkormányzatok, a sport és a karitatív szervezetek támogatásában, és visszafogják a PR tevékenységet is. Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a munkahelyeket mindenképpen megvédik, az újabb teher miatt egyetlen embert sem akarnak elküldeni. Az, hogy mi lesz a beruházásokkal fejlesztésekkel, tulajdonosi döntés kérdése, így arról Valaska József nem kívánt nyilatkozni.

Csiba Péter, a Dunamenti Erőmű elnök-vezérigazgatója az MTI kérdésére annyit mondott, több 100 millió forintot jelent a társaságnak a Robin Hood-adó. Arra a felvetésre, hogy költségmegtakarítással tudják-e ezt ellensúlyozni, a Csiba Péter azt mondta: ekkora költséget nincs hol megtakarítani, mert ha így lenne, akkor eddig valamit rosszul csináltak volna.

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője, Kuti István azt mondta, hogy a szabályozott piacon elszenvedett veszteségekhez képest a Robin Hood-adó által okozott nyereségkiesés már eltörpül. Az E.ON Földgáz Trade-nek vesztsége keletkezik abból, hogy szabályozott piacon az ár nem minden esetben fedezi a földgáz beszerzési árát. Ugyanakkor az idén szeptemberben megszűnt az a korrekciós tényezőt (IK tényező), amely eddig biztosította az E.ON számára az ilyen veszteség ellentételezését.

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) csoportra semleges a Robin Hood-adó hatása, hiszen a nyereség jó része osztalék, vagy ebben az esetben különadó formájában kerül az államkasszába - foglalta össze röviden Gerse Károly, az MVM stratégiai vezérigazgató-helyettese a társaság álláspontját.

Mol-vélemény
A Mol szerint az új adó "rövidlátó, és fenyegetően hat mind a mostani, mind a majdani befektetőkre", valamint diszkriminálja a magas színvonalon működő vállalatokat - olvasható a közleményben. Továbbá indokolatlanul versenyhátrányba hozza a hazai cégeket regionális versenytársaikhoz képest - teszik hozzá.

Távhő
A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat megteremti fejlesztések és az árkompenzáció fedezetét - közölte a szocialista politikus a szavazást követően. Szanyi Tibor azt mondta, a 8 százalékos különadó a nagy energiatermelőket, azaz az erőműveket, valamint a kereskedőket érinti. A becslések szerint jövőre 30 milliárd forintos összeg folyhat be az úgynevezett Robin Hood-adóból. Arra a kérdésre, milyen arányban fordítják a befolyó összeget számlajóváírásra és felújításra, az MSZP-s képviselő azt mondta, várhatóan egyötödét számlajóváírásra, míg a többi részét felújításra fordítják. A számlajóváírás címén mindenkinek járna 1150 forint - jegyezte meg Szanyi Tibor.







Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink