25 találat a(z) csomag cimkére

Csomag áfa Kérdés

Megszólalt a Magyar Posta: a társaság csak kézbesít, a csomagok tartalmának ellenőrzése nem feladata Cikk

A Magyar Posta jogszabályi kötelezettsége kizárólag arra terjed ki, hogy a küldeményeket a címzettekhez eljuttassa. A társaság nem webáruház, hanem kézbesítési szolgáltató, így a megrendelt csomagok tartalmáról sem neki, sem munkatársainak nincs és nem is lehet információja. Sem a megrendelést, sem az erről szóló dokumentációt nem látja, nem is láthatja – hívja fel a figyelmet MTI OS közleményében a társaság.

Szálláshely-szolgáltatás áfája: csomagban, illetve online felületen nyújtott szolgáltatás Cikk

Írásunk második részében a szálláshely által nyújtott szolgáltatáscsomag minősítésével és az online felületen nyújtott szolgáltatásokkal foglalkozunk.

Kereskedelmi szállás szolgáltatása csomagban Kérdés

Csomagban a HVG Adó 2022 és HVG Tb 2022 különszámai Cikk

A HVG 2022-es évre szóló társadalombiztosítási különszáma 336 oldalon nyolc törvényt tartalmaz rendeleteikkel egységes szerkezetben, továbbá külön összefoglaló készült a HVG Adó 2022 különszámának megjelenése óta elfogadott adótörvény-módosításokról.

Letöltötte a fertőző „csomagos” applikációt? Így védekezzen a támadás ellen! Cikk

Az MNB folyamatosan egyeztet a bankpiaci szereplőkkel és a kiberbiztonsági intézményekkel a legújabb adathalász támadássorozat miatt. A „csomagküldésről” értesítő sms kémprogramjának óvatlan letöltése esetén az ügyfelek bankjuk azonnali értesítésével, mobil/internetbanki belépési kódjaik megváltoztatásával, s számlatörténetük áttekintésével védekezhetnek. Tényleges támadásnál szükség lehet a bankszámla zárolására, a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására és rendőrségi feljelentésre is, hívja fel honlapján a figyelmet az MNB.

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy szálloda minimum igénybe vehető csomagja tartalmazza a szállást, reggelit, vacsorát, akkor a számlán milyen megnevezéssel kell feltüntetni a szolgáltatást? Elég a szállást írni, vagy a csomagárnak a megnevezését kell feltüntetni? Köszönöm szépen!

Utazási irodák Kérdés

Utazási iroda szolgáltatásaihoz belföldi-külföldi szállodák szolgáltatásait is értékesíti. Előző években a szálláshoz tartozó reggeli számlázása a szállás értékéhez tartozott (mint egy szolgáltatás) 18 százalékos áfával. Nem emelték ki külön a számlában a reggeli árát. Amióta az 5 százalékos adót használhatják, külön soron tüntetik fel (mint két szolgáltatást) a 18 százalékos szállást és az 5 százalékos reggeli árát. A szállásba épített reggeli számlázásánál, ahol csak 18 százalékos áfa volt feltüntetve, a szolgáltatás egyértelműen szálláshely-közvetítés volt. Az új számlázásnál, ahol külön tételként kiemelik a reggeli árát, úgy gondolom, hogy ez már csomagként kezelendő, tehát már nem szálláshely-értékesítést kell számláznom, hanem az áfatörvény XV. fejezetének megfelelően csomag értékesítést? A külföldi szálláshely értékesítők is két áfakulcsot használnak, így azt is csomagként kell továbbszámláznom? Válaszukat előre is köszönöm PM

Programszervezés éttermi fogyasztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk programszervezéssel, programcsomag-szolgáltatással foglalkozik. Vannak olyan programcsomagok, melyek az éttermi ellátást is magába foglalják. Ilyen esetben elszámolható-e az éttermi fogyasztás áfája mint közvetített szolgáltatás? Előre is köszönöm válaszát!

Eljárás indult a Ryanairrel szemben Cikk

Eljárást indított a Ryanair légitársaság (Ryanair DAC) ellen Budapest Főváros Kormányhivatala.

Termékcsomag: áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó úgy dönt, hogy egy étrendkiegészítő terméket úgy szeretne értékesíteni a továbbiakban, hogy a "csomag" 3 darabos lesz, melyből kettő étrendkiegészítő, ennek az áfatartalma 5%-os (ha egyenként értékesítené), a harmadik termék csak kísérő termék lenne, hogy a vásárló "komfortérzetét növelje" a étrend-kiegészítőhöz, de ennek a kiegészítő terméknek az áfatartalma, ha egyedül értékesítené, akkor 18%. Kérdésem a következő: ha ebben a formában értékesíti a termékeket (2+1 db), akkor a "csomag" áfatartalma számlázásnál a főtermék áfakulcsával (5%-os áfakulccsal) legyen kiszámlázva? Vagy tételesen kell áfakulcsonként feltüntetni a termékeket a számlán?

Változnak egyes postai díjak Cikk

Május közepétől változnak egyes postai díjak, több postai szolgáltatás ára kis mértékben emelkedik, egyes esetekben viszont csökkenni fog a díj – közölte a Magyar Posta az MTI-vel.

Panzió csomagszolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy panzió alkalmanként úgynevezett csomagban nyújtja a szállásszolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a szálláson kívül biztosít még félpanziót, masszázst, spa részlegének használatát, tehát olyan szolgáltatásokat, amelyek a szállás áfakulcsától eltérő kulccsal adóznának önmagukban. Kérdésként merült fel, hogy a számlában egy összegben megy a szállásszolgáltatás áfakulcsával (főszolgáltatásnak tekintve a szállást és járulékos szolgáltatásnak a többit), vagy a szolgáltatásokat külön részletezni kell a saját adókulcsukkal? Válaszát előre is köszönöm.

Utazási iroda Kérdés

Csomagot állít össze az utazási iroda (hotel, transzfer + árrés ) + árrés. Az áfa EU-s csomag esetén 27 százalék, harmadik ország esetén árrés adómentes. Az utazási iroda Magyarországon van. Köszönöm a segítségüket.

Szállodai szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szálloda többféle csomagot alakított ki. A. (szállás + reggeli), B. (szállás fél- vagy teljes panzió) és C. (szállás + félpanzió + fürdőbérlet). A vevők a csomagok közül tudnak választani. Milyen áfakulccsal történik a helyes számlázás 2017-ben és 2018-ban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink