hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor lehet a 10 százalékos adókulcsot alkalmazni?

  • MTI

Az egyéni vállalkozók a 10 százalékos adókulcsot csak akkor alkalmazhatják az szja törvény szerint, ha vállalkozói adóalapjuk az adóévet megelőzően elérte jövedelem-minimumot - hívja fel a figyelmet az APEH honlapján közzétett tájékoztató.

A 2007. évi jövedelem-minimum megállapítására - az évközi módosítás miatt - az átmeneti rendelkezések alkalmazásával került sor. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2008-ban az átmeneti rendelkezések figyelembevételével megállapított, 2007. második félévi jövedelem-minimumot kell irányadónak tekinteni.
Abban az esetben, ha a magánszemély 2007-ben tevékenységét megszüntette, majd 2008-ban újrakezdte, a következőkre kell figyelemmel lennie: a tevékenységét 36 hónapon belül újrakezdő egyéni vállalkozó a nyereség-minimumnak megfelelő adóalap követelmény szempontjából kezdőnek minősül, vagyis a megelőző évben
nem, csak a kezdés évében kell a követelménynek megfelelnie; amennyiben az újrakezdésre 36 hónapon túl került sor, ez a követelmény - kivételként - sem a kezdés évében, sem az azt követő évben nem vonatkozik rá.

A vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozók esetében az 50 millió forintot meg nem haladó vállalkozói adóalap után az adó mértéke 10 százalék azzal, hogy az e kulccsal adózó adóalap 6 százalékának megfelelő összeget a törvény szerint kell lekötni, illetve felhasználni. A 10 százalékos adókulcs alkalmazása nem kötelező, ám olyan döntés, ami utólag önellenőrzéssel nem módosítható. Jövedelem(nyereség)-minimumnak az szja törvény szerint a tárgyévi korrigált bevétel 2 százalékát kell tekinteni. Ha az egyéni vállalkozó módosított vállalkozói adóalapja nem éri el a korrigált bevétel 2 százalékát, választhat: vagy a
jövedelem(nyereség)-minimumot tekinti adóalapnak és megfizeti utána az adót, vagy az általános szabályok szerint adózik, és nyilatkozatot tesz bevételeiről és költségeiről. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül, s az adóhatóság az adatok feldolgozása után kockázatelemzéssel ellenőrzésre választja ki azokat, akiknél feltételezhető, hogy az alacsony vagy negatív eredmény mögött a bevételek eltitkolása vagy szabálytalan költségelszámolás áll.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink