hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PwC: a tb-járulékokban legalább 10 százalékot kellene vágni

  • MTI

A kormányzati programokban egyelőre a foglalkoztatás bővítésére helyeződik a hangsúly, a versenyképesség erősítése kevésbé érvényesül – mondta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers (PwC) adótanácsadó cég cégtársa, a miniszterelnök által hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián ismertetett javaslatokról tartott sajtóbeszélgetésen.

Erdős Gabriella aláhúzta: a három javaslat közül a PwC szakértői szerint a tb-terhek jelentős mérséklését előrevetítő csomag lenne a legkedvezőbb. "Legalább 10 százalékot kell mérsékelni a tb-járulékokban, hogy a csökkentés valóban kifejtse kedvező hatását a vállalkozások számára" – emelte ki. 

Erdős Gabriella elmondta: a miniszterelnök által felvázolt tb- és járulékcsökkentési javaslatok közül minden bizonnyal a tb-terhek mérséklése lenne a legkedvezőbb hatású a magyarországi vállalkozások, ezen belül is kis- és közepes cégek számára. Az is helyes irány, hogy mindhárom változat a gazdaság fehérítésének irányába lép előre – tette hozzá. 

A PwC szakértője szerint a "szuperbruttósítás" néven ismertté vált variáció nagy előnye, hogy a munkáltatóknak ennek az esetleges bevezetését követően nem lenne érdekük a foglalkoztatottak "eltüntetése". Azonban kevés megtakarítással járna, a vállalkozások nagyjából ugyanazt az összeget fizetnék ki "bérágon", amit napjainkban együttesen bérekben és fizetésekben, valamint tb-terhekben fizetnek ki – emelte ki. 

Kiemelte: az adóátcsoportosítást előtérbe helyező variáció valamelyest gazdaságélénkítő lenne, de kevés a költségcsökkentő hatása. Véleménye szerint az szja-átcsoportosításra koncentráló változat egyik nagy előnye viszont az, hogy hozzányúlna  a helyi iparűzési adóhoz, azt ugyan csak 1 százalékponttal mérsékelné, de már ez is kedvező lenne a cégek számára. 

"A helyi iparűzési adó bármilyen mérséklése kedvező irányba tett lépés, mert gyakorlatilag ilyen típusú befizetési kötelezettség máshol az unióban nem létezik, ezt mindig is kifogásolták a Magyarországra befektető külföldi cégek" – hangoztatta Erdős Gabriella. 

Elmondta: ha a gazdaságélénkítő hatásokat nézzük, akkor is a járulékközpontú, a járulékok mérséklésére összpontosító változat a "legszimpatikusabb". A közép-kelet-európai térségben, a környező országokkal összehasonlítva a magyarországi élőmunkára rakódó terhek kimagaslóak, ami jelentős versenyhátrányt jelent Magyarországnak. 

Erdős Gabriella szerint nem kell attól tartani, hogy ennek a variációnak a bevezetése kapcsán megnőhet a tíz főt alkalmazó kiscégek száma Magyarországon. Az egyes nagyobb cégek esetleges "szétdarabolása" ugyanis jelentős plusz gondokat, adminisztrációs terheket jelentene, és így nem hozna költségmegtakarítást számukra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close