hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan bizonyíthatom a kölcsön eredetét?

  • adozona.hu

Külföldön élő barátnőmtől szeretnék néhány ezer eurót kölcsönözni lakásfelújításra, egy vagyonvizsgálatnál hogyan tudom bizonyítani a pénz eredetét? Gyermekeim elhunyt ismerősünktől megörökölték önkéntes nyugdíjpénztári tagságának megtakarítását, kell-e utána adózni? Hol tudnék utána nézni, hogy be vagyok-e jelentve? Egy evás társas vállalkozás beltagjának heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van, az egyszerűsített vállalkozói adón kívül még milyen befizetési kötelezettség van?

Németországi barátnőmtől szeretnék néhány ezer eurót kölcsönözni lakásfelújításra. Egy esetleges vagyonvizsgálatnál hogyan tudom bizonyítani a pénz eredetét? Elegendő az általunk írt és 2 tanúval aláíratott kölcsön szerződés,- milyen szempontoknak kell megfelelnie a szerződésnek-, vagy ügyvéd segítségét kell igénybe venni? Szükséges-e a banki átutalás, vagy e nélkül is átadható a kölcsön? Kell-e az adóbevallásban szerepeltetni ezt az összeget?
Más magánszemélytől történő pénzkölcsön megtörténtének igazolására a két fél között létrejött kölcsönszerződés szolgál. A szerződés érvényességéhez elegendő az, hogy két tanú jelenlétében írják alá a kölcsönszerződést, de természetesen amennyiben szükségesnek tartják saját döntésük alapján ügyvéd segítségét is igénybe vehetik. A kölcsönszerződésben szereplő pénzösszeg átadásának módját a felek szabadon határozhatják meg. Amennyiben később, egy vagyonvizsgálatnál bizonyítani szeretné a pénz eredetét, akkor a kölcsön átadása banki átutalással kell, hogy történjen, mivel 2006. szeptemberétől a jogszabály csak a bankszámlakivonatot fogadja el bizonyítékként. Ezért tehát mindenképpen meg kell őrizni az átutalási megbízásról vagy a jóváírásról szóló bankszámlakivonatot.  Egyébiránt pedig a banki átutalás álláspontom szerint megerősíti az írásba foglalt kölcsönszerződés valódiságát. A kölcsön formájában megszerzett összeget a bevallásban nem kell feltüntetni.

Gyermekeim elhunyt ismerősünktől megörökölték önkéntes nyugdíjpénztári tagságának megtakarítását. Kell-e, és ha kell, hogyan kell adózni utána? Ha nem kell, akkor is fel kell tüntetni az adóbevallásban?
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) alapján nemcsak a tagnak nyugdíjszolgáltatás címén kifizetett összeg adómentes, hanem a tag halála esetén kedvezményezett részére történő kifizetés is. Ez azt jelenti, hogy az ilyen formában megszerzett összeg vonatkozásában nem keletkezik adókötelezettsége a magánszemélynek, azt bevallania sem kell. 

Hol tudnék utána nézni, hogy be vagyok-e jelentve?

A magánszemélynek lehetősége van arra, hogy a jogviszonyára vonatkozó adatát
- személyesen a megyei egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán,
- írásban, postai úton tájékoztatást kérhet a megyei egészségbiztosítási pénztártól,
- interneten a kormányzati portál (www.magyarorszag.hu) ügyfélkapuján át, a regisztrációt követően az OEP jogviszony szolgáltatásából megkérje.

Továbbá a magánszemélynek lehetősége van arra is, hogy a foglalkoztatójától igazolást kérjen, hogy bejelentette-e. A foglalkoztató a biztosított kérésére három munkanapon belül köteles a bejelentésről igazolást kiadni, mely tartalmazza a bejelentésben közölt adatokat és a bejelentés teljesítésének időpontját.

Egy társas vállalkozás beltagjának heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van. Az eva-szabályok szerint adózik. Az egyszerűsített vállalkozói adón kívül még milyen befizetési kötelezettsége van?
A társaság beltagjának járulékfizetési kötelezettsége attól függően alakul, hogy a tag a társaság tevékenységében milyen jogviszonyban tevékenykedik. Ha a beltag csak vezető tisztségviselést lát el, ezt megbízásos jogviszonyban végezheti, vagy munkaviszonyban is elláthatja. Azonban a vezető tisztséget – ha a társasági szerződés ettől eltérően nem rendelkezik – nem láthatja el munkaviszonyban a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja. 

Megbízás esetében a beltag akkor válik biztosítottá, ha a tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30 százalékát, illetőleg naptári napokra annak 30-ad részét. Ekkor a társaságnak 29 százalék társadalombiztosítási járulékot kell fizetni, a biztosított beltag pedig 9,5 százalék nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és - a heti 36 órás munkaviszonyra tekintettel - 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet. 

A beltag a vezető tisztségviselésen felül ténylegesen és személyesen is közreműködhet a társaság tevékenységében, és ha ezt a tevékenységet nem munkaviszonyban vagy megbízási jogviszony keretében végzi, akkor társas vállalkozóként kell a fenti járulékokat megfizetni, a ténylegesen elért járulékalapot képező jövedelem után.

Szellemi tevékenységet végző bt. beltagja vagyok. Gazdasági társaságoknak segítünk szaktanácsadással. Van-e lehetőség a munkánkhoz szükséges ruházat, (nem egyéni védőeszköz) valamilyen formában történő elszámolására. Van-e összeghatár?
A társasági és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 3. számú mellékletének B/3. pontja szerint az adózó többek között a személyesen közreműködő tagja részére történő egyéb személyi jellegű kifizetéseket elszámolhatja költségként. Abban az esetben azonban, ha ez nem az szja-törvény, illetve más törvényben meghatározott munkaruha, egyenruha, formaruha, védőruha akkor a juttatás piaci értéke a magánszemélynek olyan adóköteles bevétele lesz, amilyen jogviszony a felek fennáll az szja-törvény 2. § (6) bekezdése szerint. Így az adókötelezettséget (adómegállapítás, adóbevallás stb.) is ezen jogviszony alapján kell teljesíteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink