hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tolódik az EU-döntés a kivételes áfára

  • MTI

Az EU bizottsága egyelőre nem foglalt állást Csehországgal kapcsolatban, vajon továbbra is fenntarthatja a máskülönben 2010-ig szóló kedvezményes, 5 százalékos áfa érvényesítését a csehországi lakásépítésekre. Az áfa-rendelkezés meghosszabbításáról az EU pénzügyminisztereinek kell végleges döntést hoznia az ősszel.

A cseh hírügynökség szerint ez komoly akadályt jelenthet, mert adóügyi kérdésekben minden uniós tagállam egységes állásfoglalására van szükség. Ezért hosszadalmas meggyőzési munka vár még a csehekre, már azért is, mert több tagország nem hajlik az adókedvezmény meghosszabbításának elfogadására, jóllehet csupán az úgynevezett szociális lakásépítésről van szó - erre kell a kivételezett áfa, olyan lakásokról, melyek legfeljebb 120 négyzetméteresek.


Csehországban a lakásárak emelkedését várják a jövő évtől, amennyiben a kedvezményes áfa érvényét az EU az ország számára meghosszabbítaná, akkor a lakásárak emelkedése feltehetően halasztódna.


Az EU már határozott az 5 százalékos uniós áfakulcs 9 százalékra emeléséről, de hagyott kivételekre lehetőséget.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Átalányadóra áttérés szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink