18 találat a(z) Cseh cimkére

Közösségen belüli termékértékesítés bérmunkával Kérdés

Láncügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég cseh adóalanytól vásárol árut, FCA paritással, az árut Csehországban veszi át a fuvarozó (a magyar cég intézi a fuvarozást). Az árut Törökországba értékesíti a magyar cég, CIF paritással. A szállítás Csehországból közvetlenül Törökországba történik. Mi a helyes számlázási gyakorlat ebben az esetben? Áfa tekintetében milyen számlát fogadhat be a magyar fél a cseh cég felől, és milyen számlát kell kiállítson a török vevő részére? Az áfa-bevallásokban a befogadott és kibocsátott számlákat kell-e szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm.

Cseh forrásadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Csehországban telephellyel nem rendelkező cég cseh partnernek adott bérbe vasúti kocsikat. A cseh partner a cseh-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményre hivatkozva a bérleti díjat jogdíjnak minősítette és 10 százalék forrásadót vont le a számla összegéből. Kérdésem: valóban jogdíjbevételnek minősül a vasúti kocsi bérbeadás? Ha igen, hogyan járunk el helyesen a társasági adó számításakor? A bevételből a hozzárendelhető költségek levonásával csak az üzleten ténylegesen elért nyereségre jutó adó vonható le, vagy az összes fizetendő társasági adó arányosan erre a bevételre jutó része?

Háromszögügylet-e vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-n kívüli vevőnk kérésére az általunk előállított terméket a vevő megrendelőjének szállítjuk Csehországba. A számlázás úgy történik, hogy a vevőnk rendelkezik cseh adószámmal és erre az adószámára kéri a számlát áfa nélkül és feltüntetve a háromszögügyletre vonatkozó utalást. Most olyan kérése van, hogy a terméket ne Csehországba, hanem Lengyelországba szállítsuk – de továbbra is a cseh adószámára állítsuk ki a számlát. Helyes-e ebben az esetben a korábbi számlázási gyakorlatunk és feltüntethetjük-e a számlán a háromszögügylet tényét?

Csehországban gazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: magyarországi társaság (rendelkezik közösségi adószámmal) Csehországban fog szolgáltatást végezni (ipari szigetelést, bádogozást) ez kb. fél-egy évig fog tartani. A megrendelő is magyar adóalany. Ebben az esetben kell cseh adószámot igényelni? A segítséget előre is köszönöm.

Magyar adóalanyok EU-n belüli kereskedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdésem tenném fel, mivel véleményem szerint félreértettek a megválaszoláskor. A kérdés lényege, hogy két magyar adóalany közt megy végbe kereskedelem úgy, hogy az árut Csehországból veszi meg a nagykereskedő, de nem szállítja haza és adja el, hanem az árut már egyből Csehországban átadja a belföldi vevőjének, aki onnan haza is fuvarozza, így a termékértékesítés véleményem szerint Csehország. Segítségüket előre is köszönöm. Korábbi kérdésem: Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. Két magyar, EU-s adószámmal rendelkező adóalany között megy végbe termékértékesítés úgy, hogy egyik magyar társaságnak sincs telephelye, sem bármilyen illetősége Csehországban. 'A' magyar adóalany megvásárolja 'B' cseh adóalanytól a terméket, melyet 'C' magyar társág rendelt meg tőle. Így tehát két magyar kereskedik, azonban az árut Csehországból már rögtön 'C' társaság szállítja el (feltehetően Magyarországra), így véleményem szerint a teljesítés helye, mivelhogy a fuvarozás, az áru átadása Csehországban történik, Csehország lesz. Kérdésem: ebben az esetben 'A' magyar társaságnak be kell jelentkeznie Csehországba az áfa alá, ott megfizetnie az áfát, és a magyar 'C' társaság felé a CSEH adószámával közösségen belüli termékértékesítésként kell számlázza ezt az ügyletet? Valamint a magyar könyvelésében csak bevételként kell nyilvántartsa, és áfában meg a cseh adóbevallásban tünteti ezt fel? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Csató Béla

Nőtt az öregségi nyugdíj a cseheknél Cikk

Szeptemberben 11 441 korona (129 283 forint) volt az átlagos havi öregségi nyugdíj Csehországban, 107 koronával (1220 forint) több, mint egy évvel korábban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Hol érdemes adózni? Kedvezmények a környező országokban Cikk

Növekvő családi kedvezmények Csehországban és Lengyelországban. Egyszerűsített és rugalmasabb adófizetés Horvátországban és Romániában. Külföldi munkavállalókat érintő módosítások Szerbiában és Szlovéniában. A Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója összefoglalja és kommentálja a közép-kelet-európai térség legfontosabb adóváltozásait.

Ezekbe az adóparadicsomokba igyekeznek a csehek Cikk

Tavaly 13 419 cseh cég volt bejegyezve az adóparadicsomokban, a 2014-es évhez viszonyítva 172-vel, 1,3 százalékkal több – közölte a Bisnode tanácsadói társaság.

Megszűnik a vizitdíj és a receptdíj a cseheknél Cikk

Januártól megszűnik az orvosi vizitdíj és a receptdíj Csehországban, mivel a cseh képviselőház korábbi döntését szerdán a szenátus is megerősítette.

Ezért vontak ki 37 ezer liter UHT tejet a forgalomból Cikk

Huszonnégy helyszínen több mint 37 000 liter cseh és szlovák UHT tej forgalmi korlátozását rendelték el azt követően, hogy rajtaütésszerű ellenőrzéseket tartottak a kereskedőknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok szakemberei a múlt héten.

Adóparadicsomban bejegyzett cégek a közbeszerzések nyertesei Csehországban Cikk

Csehországban legalább 153 milliárd korona (1772 milliárd forint) összértékű közbeszerzési pályázatot nyertek meg az utóbbi öt évben olyan cégek, amelyek az adóparadicsomokban vannak bejegyezve. További hatmilliárd koronát a Csehországba került európai uniós alapokból szereztek meg - állapította meg pénteken kiadott közös elemzésében a Transparency International és a prágai Bisnode tanácsadó cég.

Mintegy 75 ezren léptek be a cseh nyugdíjrendszer második pillérébe Cikk

Csehországban mintegy 75 ezer személy lépett be mindössze a nyugdíjrendszer második pillérébe - derült ki a csehországi nyugdíjalapok összesített adataiból szerdán.

Csökkentik a tb-járulékot a csehek Cikk

Másfél százalékponttal - a jelenlegi nyolc százalékról 6,5 százalékra - csökkentette a társadalombiztosítási járulékot a cseh képviselőház.

A cseh egészségbiztosítás töblettel zárt Cikk

Többlettel zárták a tavalyi évet a csehországi egészségbiztosítók. Sikerült megfékezniük a kiadásokat, miközben többet áldoztak a megelőzésre. Az egészségbiztosítók összbevétele 202,8 milliárd koronát, a kiadás 185,6 milliárd koronát tett ki. 2007 végén a biztosítók számláin összesen 26,8 milliárd korona volt. Az 1992-be létrehozott több biztosítós rendszer egészében véve stabil és jól működik. Ezeket az adatokat az a képviselőház számára készült jelentés tartalmazza, amely hétfőn került a cseh sajtó kezébe.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close