hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Drágulnak a lakáshitelek

  • adozona.hu

A kilenc legnagyobb hazai bank közül hatnál drágábban vehetünk fel lakáshiteleit novembertől. A Bankmonitor.hu szakértőinek számítása szerint a drágulás miatt egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelre havi 6 ezer forinttal kell többet fizetni.

Az alapkamat 1,2 százalékponttal, a BIRS mutató értéke pedig 1,8–2,7 százalékponttal emelkedett az év elejéhez képest. Várható volt, hogy az alapkamat-emelés és a bankközi hozamok növekedése egy idő után begyűrűzik a hitelpiacra is.

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek – a kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank nem változtathatja meg egyoldalúan a hitel kamatát – esetében hat bank emelt kamatot novemberben, az átlagos növekedés mértéke pedig meghaladta a 0,5 százalékpontot.

Az átlagos 0,56 százalékpontos THM-növekedés 6 ezer forinttal magasabb tötrlesztőrészletet eredményezhet egy 20 millió forint össszegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél. Emiatt 1,4 millió forinttal növekedhet a kiadása az adósnak a teljes futamidő alatt. A változás kizárólag az új hiteligényléseket érinti, a korábban folyósított kölcsönök kamata csak kamatfordulókor, az akkori piaci környezetnek megfelelően módosulhat.

Nem csak a 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata emelkedett

Nem csak a legnépszerűbb egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitelek kerülnek többe novembertől, az 5 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök THM értéke is növekedett.

A legolcsóbb ajánlatok nem drágultak olyan nagy mértékben. (Ebből az látható, hogy a legkedvezőbb bankok még nem emeltek kamatot.) Ettől függetlenül a legolcsóbb hosszú kamatperiódusú konstrukciók esetében is 0,24–0,33 százalékpont közötti drágulás tapasztalható az elmúlt két hónapban.

Még koránt sincs vége a kamatemelkedésnek

A hitelkamatok növekedése nem novemberben kezdődött el: 2021. áprilisi értékhez képest a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 0,5–1,0 százalékpont között értékben emelkedett. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénzpiaci hozamok ennél nagyobb mértékben emelkedtek, mint ahogy a jegybanki alapkamat és a BIRS-mutató értéke is magasabb, mint korábban. Ráadásul az MNB várhatóan tovább fogja növelni az irányadó kamatlábat, ezért az elkövetkező fél-egy évben további 0,5–1 százalékpontos hiteldrágulásra lehet számítani.

Éppen ezért a lakásvásárlást tervezőknek érdemes lehet felgyorsítani az ingatlan kiválasztásának, megvásárlásának folyamatát: hiteligénylésükkel megéri megelőzni a további kamatemelést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3