hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozóból kft.: követelések és a kötelezettségek elszámolása

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó kft. formájában akarja tevékenységét tovább folytatni. Az átalakulással kapcsolatban tett fel kérdéseket olvasónk, Szipszer Tamás adószakértő pedig válaszolt rájuk.

A kérdés részletesen így hangzik: egyéni vállalkozás kft. formában kívánja a tevékenységét folytatni. A nyitómérlegben szerepeltetett követelés és kötelezettség pénzügyi rendezése nem eredményez bevételt és ráfordítást a kft.-nél.

Kérdések:
1. Bevételként és ráfordításként a megszűnő egyéni vállalkozás bevallásában szerepeltetetők-e a követelésekhez kapcsolódó bevételek, illetve a kötelezettségekhez kapcsolódó ráfordítások?
2. Ha a fenti követeléseket és kötelezettségeket nem szerepeltetjük a nyitómérlegben és a pénzügyi rendezésre az egyéni vállalkozó bevallásának határidejéig sor kerül, akkor az egyéni vállalkozás bevallásában kell bevételként, illetve ráfordításként figyelembe venni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A megszűnő egyéni vállalkozónak mindenekelőtt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 49/A § (2) bekezdés a. pontja értelmében leltárt kell készítenie. A leltár mellett a tárgyi eszközeinek, immateriális javainak nettó értékéről tételes kimutatást is össze kell állítania.

Olvassa el az Adózóna „Egyéni vállalkozók átalányadózása 2022-től – példákkal”, „Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő – kérdés, mennyi legyen a vállalkozói kivét” és „Egyéni vállalkozásba bevitt gépjármű költségeinek elszámolása” című írását!

A fennálló követeléseit is számba kell vennie. A vállalkozói vagyon felméréséről az egyéni vállalkozói tevékenységet szabályozó, az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény is rendelkezik.

E szerint az az egyéni vállalkozó, aki egyszemélyes kft.-vé alakítja át vállalkozását, köteles az eszközeiről és kötelezettségeiről is leltárt készíteni.

A fenti vagyontárgyak közül meg kell jelölnie azt, amelyiket az alakuló kft.-be átad nem pénzbeli hozzájárulásként, valamint mindazon eszközöket is és kötelezettségeket is meg kell jelölnie, melyeket a kft. számára átadásra kerülnek.

Ha mind a követelését mind a kötelezettségét átadja a kft.-nek és a követelését nem vagyoni hozzájárulásként (vagyis apportként), akkor ezen tételek mindenekelőtt a kft. nyitómérlegében fognak szerepelni.

A kft.-ben az eredményre nem lesznek kihatással ezen tételek, hiszen az azokra befolyó pénz a követelést, illetve kötelezettséget csökkenti.

Ha esetleg valamely követelését apportként „viszi” be az alakuló kft.-be, akkor a személyi jövedelemadótól szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) nevesíti, hogy ezen követelés alapító okiratban meghatározott értéke egyéni vállalkozói bevételnek minősül.

Az szja-törvény szövegezése alapján minden más tételt a megszűnés szabályai szerint az egyéni vállalkozó bevételei és költségei között kell figyelembe venni.

Vagyis álláspontom szerint eltérő rendelkezés hiányában a szóban forgó követelés és kötelezettség – levonható és fizetendő áfa nélküli – összegét kell az átalakulás évében – amely egyben az egyéni vállalkozás megszűnését is jelenti – vállalkozói bevételként és költségként elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs