hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozásba bevitt gépjármű költségeinek elszámolása

  • adozona.hu

Magánszemélyként vásárolt teherautó különböző költségeit hogyan számolhatja el az egyéni vállalkozó? Olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy alanyi adómentes egyéni vállalkozó januárban kezdte tevékenységét katásként, majd 07. 01-jétől kilépett a katából és főállású szja-s vállalkozóként működik. Januárban vett egy tehergépjárművet a vállalkozási tevékenységéhez (fuvarozás); az adásvételi szerződésen a vállalkozó adatait a „Természetes személy” rovatba írták be adószám feltüntetése nélkül. Ehhez kapcsolódóan a kérdéseim a következők:

♦ Mitől függ az, hogy egy gépjármű az egyéni vállalkozásban nyilvántartott tárgyi eszköz lehessen? Számlát nem kapott, csak adásvételi szerződést, de tudomásom szerint a forgalmi engedélyben minden esetben a magánszemély adatai szerepelnek, akkor is, ha az az egyéni vállalkozásban van. Esetleg ez esetben kellene egy másik adásvételi szerződés a magánszemély és egyéni vállalkozó között akkor is, ha ugyanaz a személy? Vagy az is befolyásolhatja a dolgot, hogy költség van rá elszámolva a vállalkozásban? Mert tudomásom szerint csak akkor lehet rá költséget elszámolni, ha a vállalkozásban van a gépjármű.

♦ Abban az esetben, ha a magánszemély tulajdonában van a gépjármű, ingyenesen bérelheti-e magától mint egyéni vállalkozó a költség elszámolhatósága miatt?

♦ Ha a vállalkozás megszűnik, tudomásom szerint 2 lehetősége van a vállalkozás tulajdonában lévő tárgyi eszközzel: értékesíti megszűnés előtt (alanyi adómentesként is áfásan) számlakiállítással; vagy megszűnés után bevételként leadózza a tárgyi eszköz piaci alapján az szja-bevallás készítéskor. Ekkor is van áfafizetési kötelezettsége?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyéni vállalkozás és a természetes személy vagyona és jogalanyisága nem különül el. Tehát az egyéni vállalkozó minden szempontból ugyanazon adóalany mint maga a természetes személy.

Önmagával nem szerződhet, önmagát nem alkalmazhatja, önmagától nem vásárolhat és nem bérelhet.

Az egyéni vállalkozó jogosult a tevékenységével közvetlenül összefüggő költségek, így az értékcsökkenési leírás elszámolására.

Az egyéni vállalkozó a kizárólag vállalkozási célból használt tárgyi eszközök után értékcsökkenési leírást számol el. Ezzel kapcsolatban a tárgyi eszközről vezeti a tárgyi eszköz nyilvántartó kartont. Ezzel deklarálja azt, hogy úgymond az adott eszközt bevitte a vállalkozásába.

Az egyéni vállalkozó a megszűnéskor az általa tulajdonolt kis értékű vagyis 200 ezer forint beszerzési ár alatti eszköz leltári értékét köteles bevételként elszámolni.

Ha ennél nagyobb értékű volt a jármű beszerzése, akkor azt nem kell a megszűnéskor bevételként elszámolni. 

A vállalkozói osztalékalapot a megszűnéskor azonban növelnie kell, de csak akkor, ha a járműbeszerzés évében, a jármű értékcsökkenéssel csökkentett beszerzési árával csökkentette a vállalkozói osztalékalapját.

Ebben az esetben ezen összeg 100 százalékával kell növelni az osztalékalapot ha a megszűnés az osztalékalap csökkentés évétől számított 1 éven belül történt

Ha a megszűnés az osztalékalap csökkentés évét követő 1 éven túl, de 2 éven belül történt, akkor a csökkentés 66 százalékával kell növelni az osztalékalapot

Ha a megszűnés az osztalékalap csökkentés évét követő 2 éven túl, de 3 éven belül történt, akkor a csökkentés 33 százalékával kell növelni az osztalékalapot.

3 éven túli megszűnés esetén nincs osztalékalap-növelés.

Ha a gépjárművet eladja, s az kizárólag vállalkozási célt szolgált, akkor ezen bevétele vállalkozói bevételnek minősül és vállalkozói szja-alapot képez.

Áfa: Ha az adóalany megszünteti tevékenységét és olyan eszközt tart tulajdonában, mellyel kapcsolatban a beszerzéskor áfalevonási joga állt fenn, akkor a megszűnés napjával áfafizetési kötelezettsége fog keletkezni ezen eszközzel kapcsolatban. Mivel azonban a kérdésben szereplő vállalkozó alanyi áfamentességben részesül, s a vételnél az eladó nem számított fel áfát, így adólevonási joga nem állt fenn, áfát fizetnie megszűnéskor nem kell ezen eszköz miatt.

Ha azonban értékesíti a gazdasági tevékenységébe bevont, azt szolgáló tárgyi eszközt, akkor azt csakis áfásan – 27 százalék áfamértékkel – teheti meg, tekintettel arra, hogy alanyi áfamentes adóalany tárgyi eszköz értékesítés esetén nem járhat el alanyi áfamentes minőségben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs