Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő – kérdés, mennyi legyen a vállalkozói kivét

  • Lepsényi Mária adószakértő

Október 12-éig kell megfizetniük a 2021. évre vonatkozó – harmadik negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek. A 2021. évre vonatkozó adó-visszatérítés miatt megfontolandó, hogy mennyi vállalkozói kivétet vesz fel a magánszemély, ha családi pótlékra jogosult, számolva a járulék- és szochoterhekkel is.

Az adóelőleg-fizetéssel érintettek közé tartoznak az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelem (például bérbeadás, óradás).

Egyéni vállalkozók

Az szja-törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók kétféle adózási mód közül választhattak az adóévre, melyből az egyik a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, a másik – a feltételek megléte esetén – a jövedelem átalányban történő megállapítása. Az adóelőleg összegét a göngyölített adatokra figyelemmel kell megállapítani.

Vállalkozói jövedelem szerint adózók adóelőlege

Az szja-törvény 47. paragrafusának (1) bekezdése szerint a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele esetében az adóelőleg alapja az adóévben a negyedév végéig megszerzett összes vállalkozói bevétel alapján az erre egyébként irányadó rendelkezések szerint meghatározott vállalkozói adóalap. Az előző év(ek)ről áthozott és elhatárolt veszteséget a jövedelem 50 százalékáig lehet csak figyelembe venni a vállalkozói adóalap meghatározásánál.

Mivel közeledik az év vége, ilyenkor már sokan megrendelnek valamilyen tárgyi eszközt a vállalkozásukhoz. A tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra adott előleg összege a költségek között nem számolható el, ilyen esetben az értékcsökkenési leírás vagy a költségelszámolás azon időponttól érvényesíthető, amikor ezen eszközök a magánszemély tulajdonába kerülnek, azaz teljesedésbe megy az ügylet.  

Nem számolható el a költségek között annak a tárgyi eszköznek a beszerzési ára sem, amely ellenérték nélkül (ajándékozással, örökléssel) került a magánszemély tulajdonába.

A vállalkozói adóalap után fizetendő adó mértéke 9 százalék, melyet  csökkent a kisvállalkozói adókedvezmény címén levonható összeg.  A kisvállalkozói adókedvezmény azzal a korlátozással érvényesíthető, hogy a csökkentés mértéke nem lehet több a vállalkozói személyi jövedelemadó 70 százalékánál.

Vállalkozói kivét utáni adóelőleg

Az adózónak nemcsak a vállalkozói adóalap után kell megállapítania az adóelőleg összegét, hanem a költségek között elszámolt vállalkozói kivét összege után is, ami összevonandó jövedelemnek minősül, mellyel szemben további költség elszámolására nincs mód.

A vállalkozói kivét összege csökkenthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyákat megillető kedvezménnyel, a családi kedvezménnyel, az első házasok kedvezményével és a személyi kedvezménnyel. A vállalkozói kivét után 15 százalék személyijövedelemadó-előleget kell fizetni.

Ha a családi kedvezmény összege több mint a vállalkozói kivét alapján levonható összeg, és a fennmaradó összegre tekintettel sem az adózó, sem más nem vesz igénybe jogszerűen kedvezményt, akkor családi járulékkedvezményt is érvényesíthet az egyéni vállalkozó, amennyiben biztosított.

A 2021. évre vonatkozó adó-visszatérítés miatt megfontolandó az is, hogy mennyi vállalkozói kivétet vesz fel a magánszemély, ha családi pótlékra jogosult. Az 560/202. számú kormányrendelet a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítéséről rendelkezik. Megfontolandó a vállalkozói személyi jövedelemadót fizetők esetében, hogy mennyi – költségek között is elszámolható – vállalkozói kivétet vesznek fel. A vállalkozói kivét csökkenti a vállalkozói adóalapot és a vállalkozói osztalékalapot is, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a vállalkozói kivétnek az szja-n kívül további közterhei is vannak (egyéni járulék és szociális hozzájárulási adó).

KAPCSOLÓDÓ cikkünk: Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: mutatjuk a részleteket

Jövedelmét átalányban megállapító egyéni vállalkozó adóelőlege

A jövedelmét átalányban megállapító egyéni vállalkozónak a tevékenységétől függően elismert költséghányad figyelembevételével megállapított jövedelem után kell 15 százalék személyi jövedelemadót fizetnie, azzal, hogy a bevételt csökkentő kedvezményeket az átalányadózók is érvényesíthetik már év közben is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az magánszemélyekre, az őstermelőkre, az önálló tevékenységből, a fizetővendéglátásból származó jövedelmek utáni adóelőleg-fizetési szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs