Egyéni vállalkozók átalányadózása 2022-től – példákkal

  • Lepsényi Mária adószakértő

2022-től az átalányadózó egyéni vállalkozók bevételi értékhatára – az őstermelőkhöz hasonlóan – az éves minimálbértől függ. Az adott évi vállalkozói bevételnél – a választott adózási módtól függetlenül – minden olyan bevételt figyelembe kell venni, amelyet a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel szerez, így beleértendő a katásként szerzett bevétel is.

A megelőző évi bevételnél az előző évi, míg a tárgyévi bevételnél a tárgyévi minimálbért kell viszonyítási alapnak tekinteni az átalányadózás választásakor.

Az adott évi vállalkozói bevétel meghatározásánál a választott adózási módtól függetlenül minden olyan bevételt figyelembe kell venni, amelyet a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel szerez. Így a bevételbe beleértendő a kisadózóként megszerzett, a bevételi nyilvántartásban feltüntetett bevétel is, még akkor is, ha a kisadózó azután 40 százalékos adó fizetésére volt köteles.

A fentiek alapján például az a kisadózó, akinek a 2021. évi éves minimálbér tízszeresét meghaladó katás bevétele volt 2022-ben, nem választhatja a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) szerinti átalányadózást.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan változott a bevételi értékhatár és a költséghányadok!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs