141 találat a(z) apport cimkére

Apport értékének meghatározása Kérdés

Beolvadásos kiválás Kérdés

Követelésapport könyvelése Kérdés

Apportba kapott immateriális jószág végelszámoláskor Kérdés

Magyarországi taoalany kft.-alapításkor apportba kapott külföldi (EU-s) anyavállalatától immateriális jószágot (vagyoni jog). A kft. végelszámolásra készül. Hogyan kell eljárni végelszámoláskor az immateriális jószág kivonása kapcsán, ha az apportba kapott eszköznek van még könyv szerinti értéke, illetve ha a könyv szerinti értéke már nulla? Ha értékesítésként kell eljárni, akkor az EU-s értékesítés szabályai szerint fordított áfával (0%) kell számlázni? Ha az eszköznek nulla az értéke, akkor is kell számlát kiállítani?

Ingatlan piaci értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély vásárolt egy ingatlant, aminek az adásvételi szerződés szerinti értéke 18 millió forint. A magánszemély pár hónappal később apportálta egy cégbe az ingatlant, ugyanezen az értéken, jegyzett tőkeként. Az ingatlanon értéknövelő beruházás nem történt. Az adóhatóság vizsgálta az illetékkiszabás alapját, a vizsgálatot követően 20,5 millió forintban állapította meg az ingatlan piaci értékét. Kérdésem az lenne, hogy a NAV határozata alapján kell-e a társasági szerződést/törzstőkét módosítani? Valamint a magánszemélynek keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a megállapított különbözet miatt? Válaszát előre is köszönöm!

Telekapport és a telekadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném az állásfoglalását kérni. Az egyik cégünk jelentős értékű telket fog apportálni a leányvállalata felé. Miután január 1-jén az anyacégnek volt a tulajdonában a telek, ezért a jelentős összegű telekadót részére vetették ki. Jól gondolom-e, hogy az értékbecslő állapítja meg az apport értékét, melynek fedezetet kellene nyújtani a főkönyvi telek értékére és a telekkel kapcsolatos költségekre, ráfordításokra, másként veszteséges az apport. Más módja nincs annak, hogy az anyacég által elszámolt és kifizetett telekadó átkerüljön a leánycég könyveibe, hisz majd a következő évben a leánycég, mint tulajdonos elszámolja a részére kivetett telekadót. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Varró Mária

Illeték Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Illeték és átalakulás témában kérnénk Önöktől szakmai véleményt. „A” Kft., amelynek két magánszemély tulajdonosa van, 50-50%-os tulajdonmértékkel, rendelkezik önálló ingatlanokkal (lakások), a lakásoktól teljesen független két telekkel, valamint a telkekhez kapcsolódóan a befejezetlen beruházás főkönyvön gyűjtött olyan számlákkal, amelyek a telkeken később épülő ingatlannal kapcsolatosan. „A” Kft. jelenleg ingatlan-bérbeadással foglalkozik.„A” Kft. az utolsó lezárt beszámoló számai alapján belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság. A társaság tagjai szeretnék „A” Kft.-ben hagyni az önálló ingatlanokat (lakásokat), és egy újonnan alapított („B”) kft.-be átvinni (apporttal, kiválással vagy szétválással) a két telket, valamint az azokhoz kapcsolódó befejezetlen beruházás értékének megfelelő tárgyieszközértéket. „B” Kft.-nek „A” Kft.-n keresztül ugyanaz a két magánszemély lesz a tulajdonosa, ugyanazzal az 50-50%-os tulajdoni aránnyal. Kérdés1: Keletkezik, vagy sem a két telek után illetékfizetési kötelezettség „B” Kft. létrejöttekor? Kérdés2: A „B” társaság alapításának módja szerint (apport, kiválás vagy szétválás) van-e különbség az illetékfizetési kötelezettségben?

Tagi kölcsön engedményezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft.-t a magánszemély tulajdonos eladja egy másik magánszemélynek. A vevő az üzletrészt az eladó törzsbetétének értéke alatti áron adja el, és ezzel együtt az eladó a céggel szembeni kölcsönkövetelését is engedményezi a vevőre. Az engedményezés "vételára" pedig kevesebb lesz, mint az engedményezett kölcsön összege. Az üzletrész megszerzésekor, illetve a követelés engedményezésekor a vevőnek keletkezik-e szja-, illetve járulékköteles jövedelme? Változik-e a helyzet, amennyiben az eladó a tagi kölcsön összegével apportként jegyzett tőkét emel, és a megemelt jegyzett tőkével együtt megemelkedett törzsbetétének megfelelő összegért adja el a kft.-n belüli részesedését? Köszönöm a választ.

Gazdasági társaság ingatlanapportjának illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság a tulajdonában álló ingatlant apportálná egy 100 százalékban a tulajdonában álló új gazdasági társaságba. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor keletkezik-e illetékfizetési kötelezettség? Köszönöm válaszát.

Apportált ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy új vállalkozás ingatlant apportált a vállalkozásba jegyzett tőkeként. Ezt az ingatlant azonban el szeretné majd adni, mivel a vállalkozás fő tevékenysége ingatlan adásvétele. A kérdésem egyrészt az lenne, hogy ha értékesíti az ingatlant, miként kell könyvelnünk? Illetve, hogy az illetéktörvény alapján kell-e a vállalkozásnak illetéket fizetni az ingatlan után? Válaszát előre is köszönöm!

Apport áfája Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következőkben kérnénk segítségüket. A társaság lakóingatlant apportál az általa létrehozott társaságba. Az apportáló a lakóingatlan értékesítésére nem jelentkezett be áfakörbe. Az ingatlan beszerzéséhez kapcsolódóan nem merült fel áfa (nem volt levonható áfa). Az apportáló a lakóingatlan bérbeadására be van jelentkezve áfakörbe. (A közüzemi díjak áfája kerül ezzel összefüggésben levonásra.) Az apportot fogadó cég az általános áfaszabályok szerint adózik majd, és a lakóingatlan bérbeadását áfamentesen tervezik. Más tevékenység a cégben nem lesz. Az apport az Áfa tv. 259. § (6), 9. §, 13. § alapján ellenérték fejében nyújtott szolgáltatásnak minősül. Hogyan kell értelmezi az adott helyzetben a 18. § (1), (2) bekezdésnek való megfelelést? Az apportálónál nem volt áfalevonás a beszerzéskor, tehát jogutódlás itt nem merül fel; az apportáláskor fel kell-e számítani az áfát, ha a társaság az apport tárgyat áfamentes bérbeadási tevékenységhez hasznosítja, vagy áfamentesen kezelhető-e a lakóingatlan apport, ebben az esetben? Köszönettel, Veres Andrea EcoPartners Kft

Cégeladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes nonprofit kft. 2017-ben nulla forintért került a jelenlegi tulajdonoshoz (továbbiakban: "A"), akkor még 500 ezer forint törzstőkével. A tőkeemelést apporttal biztosította "A": 3 millió forint értékben vitt be apportot, értékbecsléssel alátámasztva. Jelenleg tehát a törzstőke 3,5 millió forint. "A" most el akarja adni a tulajdonrészét (100%) egy magánszemélynek. Kérdéseim az alábbiak: 1. Ha 3 millió forintért adja el (amennyi értékben belevitte ő a tőkét, és amennyibe összességében került neki a cég), milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik "A"-nak? A szerzett bevételt hogyan kell szerepeltetni majd az adóbevallásban? 2. Ha 3,5 millió forintért adja el (azaz a törzstőke értékén, viszont 500 ezer forinttal többért, mint amennyibe neki a megszerzése került), milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik "A"-nak? A szerzett bevételt hogyan kell szerepeltetni majd az adóbevallásban? Válaszát nagyon köszönöm! Kovács Péter

Üzletrész apportba adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérjük segítségüket. Egy magánszemély rendelkezik 40% tulajdonrésszel egy kft.-ben, melynek névértéke 8000 EUR. Az üzletrész piaci értéke azonban valójában lényegesen meghaladja a névértéket, értéke kb. 400 000 EUR. A magánszemély szeretné apportba adni egy 100% tulajdonában lévő másik társaságnak a 40% üzletrészt. Kérdésünk hogy megteheti-e ezt piaci értéken (az apportba adást) vagy csak a névértéken történhet az apportba adás? Amennyiben piaci értéken apportálja be a 100% tulajdonában lévő társaságba a másik társaságban lévő 40% mértékű tulajdonrészt (ha ez egyáltalán lehetséges), keletkezik adóköteles jövedelme az apportba adó magánszemélynek? Köszönettel: Molnár Tibor

Apport, vételár, adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégtulajdonos a magyarországi 1. számú kft.-ben lévő 25 millió forint névértékű üzletrészét apportálja egy másik magyar kft.-be, 125 millió forint értéken. Egy hónap múlva a 2. számú kft. kifizeti a 125 millió forintot az 1. számú kft. tulajdonosának, vételár címen. Kérdésem: az 1. számú kft. tulajdonosa szempontjából ezen ügyletnek milyen adójogi vonzata (fizetési kötelezettségei) vannak? Köszönöm.

Apport selejtezése: mi történik a jegyzett tőkével? Cikk

Kft. magánszemély tagjai 2017-ben jegyzett tőke emelése gyanánt tárgyi eszközöket apportáltak. Ezek az eszközök tönkrementek, javíthatatlanok, le szeretnék selejtezni. A selejtezés miatt csökken-e a jegyzett tőke, kell-e társasági szerződést módosítani, vagy csak ki kell vezetni a selejtezés miatt ezen eszközöket a tárgyi eszközök közül? Tartoznak-e a tagok – akik egyben ügyvezetők is – felelősséggel az apport selejtezése miatt befizetési kötelezettséggel, mivel annak értéke már nem annyi, mint az apportáláskor volt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close