hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: milyen bevétel lesz az, amelyhez az előlegszámla katásként, a végszámla a tao hatálya alatt készül el?

  • adozona.hu
4

Milyen bevételnek számít az, amikor a beérkezett előleget augusztusban számlázza ki a gazdálkodó még katás bt.-ként, de a végszámla kiállítására már csak később kerül sor, amikor már a bt. a tao hatálya alatt működik? Az alanyi mentes határ szempontjából melyik dátum a mérvadó? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy alanyi mentes katás bt., amely szeptember 1-jétől a társasági adó hatálya alá fog átmenni. Megrendelőjétől augusztusban előleget kap, amely be is folyik a számlájára, és ki is állítja az előlegszámlát róla. A végszámla azonban már a társasági adó hatálya alatt kerül kiszámlázásra. Ebben az esetben katás vagy taós bevételbe kell beleszámítani az összeget? Illetve az alanyi mentes határ figyelése szempontjából az előlegszámla teljesítésének dátuma lesz az érdekes, vagy a végszámla teljesítésének dátuma?

Olvassa el az Adózóna „Egészségpénztári számla kibocsátható-e kataalanyként?”, „Katakérdések – főállású vállalkozó vagy sem?” és „Katás bt. egyszerűsített végelszámolása: lépésről lépésre mutatjuk a határidőket, tennivalókat” című írását!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mivel a kata szempontjából a pénzforgalomnak van jelentősége, s olyan vagyoni értéket szerzett meg, mely a vállalkozási tevékenységgel van összefüggésben, így ez katás bevételnek fog minősülni.

Mivel katás bevételnek minősül, így a tao hatálya alatt adóalapot nem képez, erre az új katatörvény ad garanciát.

Az áfa alanyi mentesség összeghatárának számításakor viszont csakis a ténylegesen teljesített értékesítéseket kell figyelembe venni, vagyis az előleg önmagában nem számít bele az alanyi áfamentesség összeghatárába.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
Ruszin Zsolt

A válasz és a kérdésekben szereplő kiegészítés hibátlan.

Sajnos nehéz ezeket a józan észnek ellentmondó szabályokat követni.

A mikrogazdálkodók elhatárolási hebehurgyaságáról a minisztérium az elmúlt években többször volt kénytelen magyarázkodni (lásd: 51/2019 és 6/2021 számviteli kérdés).

Szipszer Tamás

Tisztelt Hozzászólók!

Tehát a végszámla szerinti gazdasági esemény mindenképpen a társasági adó hatálya alatt fog bekövetkezni. Viszont az új Kata tv ezt a bevételt kiveszi a társasági adózás hatálya alól, tehát nem épül be a társasági adó alapjába. Számvitelileg természetesen el lesz számolva a bevételek között.
üdvözlettel
Szipszer Tamás

GMRBence

Biztosan?
(2) Az olyan gazdasági események kihatásait, amelyek két vagy több üzleti évet is érintenek, az adott időszak bevételei és költségei között olyan arányban kell elszámolni, ahogyan az az alapul szolgáló időszak és az elszámolási időszak között megoszlik (az időbeli elhatárolás elve).

mindflux

Azért a végszámla végösszege (ha van neki), gondolom már TA-val adózik.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs