hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Karácsonyi ajándék: újabb kihirdetett adócsomagok a fa alatt

  • adozona.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben a december elején beterjesztett két utolsó adócsomag. A módosítások terjedelme talán nem különösebben nagy, de az ezekben foglalt új rendelkezések jelentősek. Az újonnan kihirdetett szabályok által válik biztossá a korábban bejelentett 2017. évi társasági adó- és járulékcsökkentés, de meglepő újdonságokat is találhatunk a rendelkezések között. Ilyennek tekinthető az egyes társasági adókedvezmények feltételeinek enyhítése, a kisvállalati adó – eddig sem túlzottan magas – kulcsának mérséklése, vagy éppen a legújabb adóamnesztia-szabályok – foglalta össze hírlevelében a Mazars.

Szociális hozzájárulási adó

Mint ismeretes, 2017. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó kulcsa 27 százalékról 22 százalékra mérséklődik; a most kihirdetett törvény emellett már a 2018-ra vállalt további 2 százalékpontos csökkentést is tartalmazza.

Kérdéses, hogy mindez jelent-e bérjárulék-megtakarítást a foglalkoztatói oldalon és ha igen, pontosan mennyit. Ez függ attól is, hogy a konkrét esetben a munkabérekre kihat-e a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős (csaknem 15 illetve 25 százalékos) emelése. Az alábbi táblában ezek mértékét is szerepeltettük:

Egészségügyi hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó mértékével párhuzamosan az eho kulcsa is két lépcsőben változik: 22, majd 20 százalékra mérséklődik.

Személyi jövedelemadó

A vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozások által fizetendő adó – a társasági adó csökkentésével párhuzamosan – 10/19 százalékról egységesen 9 százalékra csökken 2017-től.

Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre egységesen az úgynevezett 5 éves szabály vonatkozik majd. Azaz például egy üdülő értékesítése esetén sem kell majd adót fizetni, ha az átruházás a megszerzés évét követő öt éven túl történik (korábban a lakásnak nem minősülő ingatlanok eladásából származó jövedelem 15 évig volt adóköteles).

Társasági adó

9 százalékos adókulcs

A 2017. január 1-jét követően induló adóévekre irányadó társasági adó mértéke a pozitív adóalap 9 százaléka lesz, a jelenleg hatályos 10, illetve – 500 millió forintos adóalap felett – 19 százalék helyett. Ezzel összefüggésben több helyen is módosul a szabályozás:

– hatályát veszti a külföldi telephelyek jövedelmére vonatkozó úgynevezett progresszív mentesítés szabálya;

– a látványcsapat-sportágak, filmalkotások és előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén, a különböző adókulcsok alkalmazása miatt felmerülő pótlólagos kiegészítő támogatás „okafogyottá” válik;

– az érintett adóalanyok korábban bevallott, a 2017-es adóév első felére eső adóelőleg korrekcióját a NAV végzi el. A második félévre eső előleget pedig már az alacsonyabb kulcs alkalmazásával kell kalkulálni.

Off-shore szabályozás

2017. január 18-tól – a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról szóló EU irányelv hatására – jelentősen átalakul az úgynevezett ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos szabályozás. A módosítás teljesen új alapokra helyezi magát a fogalmat, mely részben enyhébb, részben viszont szigorúbb a jelenlegi meghatározásnál.

– Jelenleg a belföldi magánszemély tulajdonosok 10 százalékos részesedése esetén merülhet fel egy külföldi személy off-shore minősítése. Ezzel szemben a jövőben ez a határ 50 százalékra emelkedik és kifejezetten a belföldi Tao-alanyok üzletrészhányadát, szavazati arányát, vagy nyereség-részesedét kell vizsgálni.

– Az új szabályok szerint off-shore státuszról csak akkor beszélhetünk, ha az adott külföldi személy kevesebb, mint feleannyi adót fizet ténylegesen, mint amennyit magyar tao-alanyként fizetne. Ugyanakkor jövőre akár a belföldi társaságok külföldi telephelye is off-shore státuszt kaphat, ha nem tud érdemi gazdasági tevékenységet felmutatni.

– Változnak az adóalap-növelő tételek is, így az off-shore cég fel nem osztott nyereségének adóztatására vonatkozó szabály is. Összességében az ilyen cégek nyeresége továbbra is adóköteles.

Egyéb változások a tao-ban

A csomag tartalmaz további módosításokat is, melyek függetlenek az adómérték csökkentésétől:

–a start-up (korai fázisú) vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének háromszorosa lesz az az összeg, mellyel csökkenthető az adóalap (maximum 4 x 20 millió forinttal);

– a látványcsapat-sportágak, filmalkotások és előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén az adókedvezmény hosszabb időtartam alatt, akár 9 adóév adójából vonható le;

– a 2017-től indított fejlesztési adókedvezmény programoknál a beruházás üzembe helyezését követő adóévben – vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő 12 adóévben, legfeljebb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő 16. adóévben vehető igénybe adókedvezmény (a jelenlegi 9, illetve 14 éves időkorlát helyett).

Kata és kiva

Jó hír a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai számára, hogy a főállású  katások havi 50 ezer forintos (választásuk esetén 75 ezer forintos) fizetési kötelezettsége – a minimálbér emelkedése ellenére – nem változik. Ugyanakkor társadalombiztosítási ellátásaik (például táppénz) számításának alapja havi 81 300 forintról 90 ezer forintra (a magasabb összegű fizetés esetén 136 250 forintról 150 000 forintra) emelkedik.

A kisvállalati adó mértéke az eddigi 16 százalékról 2017-ben 14 százalékra, majd 2018-tól 13 százalékra csökken.

Építményadó reklámtáblákra

A helyi adók szabályai egy újfajta építményadóval bővülnek 2018-tól. Az önkormányzatok adókötelessé tehetik az illetékességi területükön elhelyezett reklámhordozókat: az éves adó összege maximum 12 ezer forint lehet négyzetméterenként.

Adóamnesztia-szabályok

2017. január 18-ától megszűnik a stabilitási megtakarítási számla, így ezen a módon a továbbiakban már nem lehet jövedelmeket legalizálni. Az érintettek számára azonban vigaszt nyújthatnak a legújabb amnesztia szabályok:

– Az egyik konstrukcióban a magánszemély 2016. június 30-ig megszerzett tőkejövedelmei után lehet utólagosan adót fizetni. A kedvezményes adó mértéke 10 százalék, melyhez önellenőrzési pótlék társul. Az alapul szolgáló összeget kijelölt bankoknál nyitott számlára lehet befizetni 2017. június 30-áig. A bank a szükséges összegek levonása mellett igazolást ad a magánszemélynek (így a befizetett összeget jogszerűen leadózottnak kell tekinteni). Az adóhatóság felé a banknak ezzel összefüggésben csak anonim módon kell adatszolgáltatást teljesítenie;

– A magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, melyeket eddig külföldi személyek (akár off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban. Az ilyen átruházásról szóló szerződést 2017. június 30-áig lehet megkötni, illetve eddig az időpontig a NAV-hoz is be kell majd jelenteni azokat. A feltételek teljesítése esetén az így szerzett részesedéseket semmiféle adó- vagy illetékkötelezettség nem terheli.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanbérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla adatszolgáltatás 2020., alanyi mentes

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X