hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Karácsonyi ajándék: újabb kihirdetett adócsomagok a fa alatt

  • adozona.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben a december elején beterjesztett két utolsó adócsomag. A módosítások terjedelme talán nem különösebben nagy, de az ezekben foglalt új rendelkezések jelentősek. Az újonnan kihirdetett szabályok által válik biztossá a korábban bejelentett 2017. évi társasági adó- és járulékcsökkentés, de meglepő újdonságokat is találhatunk a rendelkezések között. Ilyennek tekinthető az egyes társasági adókedvezmények feltételeinek enyhítése, a kisvállalati adó – eddig sem túlzottan magas – kulcsának mérséklése, vagy éppen a legújabb adóamnesztia-szabályok – foglalta össze hírlevelében a Mazars.

Szociális hozzájárulási adó

Mint ismeretes, 2017. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó kulcsa 27 százalékról 22 százalékra mérséklődik; a most kihirdetett törvény emellett már a 2018-ra vállalt további 2 százalékpontos csökkentést is tartalmazza.

Kérdéses, hogy mindez jelent-e bérjárulék-megtakarítást a foglalkoztatói oldalon és ha igen, pontosan mennyit. Ez függ attól is, hogy a konkrét esetben a munkabérekre kihat-e a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős (csaknem 15 illetve 25 százalékos) emelése. Az alábbi táblában ezek mértékét is szerepeltettük:

Egészségügyi hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó mértékével párhuzamosan az eho kulcsa is két lépcsőben változik: 22, majd 20 százalékra mérséklődik.

Személyi jövedelemadó

A vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozások által fizetendő adó – a társasági adó csökkentésével párhuzamosan – 10/19 százalékról egységesen 9 százalékra csökken 2017-től.

Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre egységesen az úgynevezett 5 éves szabály vonatkozik majd. Azaz például egy üdülő értékesítése esetén sem kell majd adót fizetni, ha az átruházás a megszerzés évét követő öt éven túl történik (korábban a lakásnak nem minősülő ingatlanok eladásából származó jövedelem 15 évig volt adóköteles).

Társasági adó

9 százalékos adókulcs

A 2017. január 1-jét követően induló adóévekre irányadó társasági adó mértéke a pozitív adóalap 9 százaléka lesz, a jelenleg hatályos 10, illetve – 500 millió forintos adóalap felett – 19 százalék helyett. Ezzel összefüggésben több helyen is módosul a szabályozás:

– hatályát veszti a külföldi telephelyek jövedelmére vonatkozó úgynevezett progresszív mentesítés szabálya;

– a látványcsapat-sportágak, filmalkotások és előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén, a különböző adókulcsok alkalmazása miatt felmerülő pótlólagos kiegészítő támogatás „okafogyottá” válik;

– az érintett adóalanyok korábban bevallott, a 2017-es adóév első felére eső adóelőleg korrekcióját a NAV végzi el. A második félévre eső előleget pedig már az alacsonyabb kulcs alkalmazásával kell kalkulálni.

Off-shore szabályozás

2017. január 18-tól – a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról szóló EU irányelv hatására – jelentősen átalakul az úgynevezett ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos szabályozás. A módosítás teljesen új alapokra helyezi magát a fogalmat, mely részben enyhébb, részben viszont szigorúbb a jelenlegi meghatározásnál.

– Jelenleg a belföldi magánszemély tulajdonosok 10 százalékos részesedése esetén merülhet fel egy külföldi személy off-shore minősítése. Ezzel szemben a jövőben ez a határ 50 százalékra emelkedik és kifejezetten a belföldi Tao-alanyok üzletrészhányadát, szavazati arányát, vagy nyereség-részesedét kell vizsgálni.

– Az új szabályok szerint off-shore státuszról csak akkor beszélhetünk, ha az adott külföldi személy kevesebb, mint feleannyi adót fizet ténylegesen, mint amennyit magyar tao-alanyként fizetne. Ugyanakkor jövőre akár a belföldi társaságok külföldi telephelye is off-shore státuszt kaphat, ha nem tud érdemi gazdasági tevékenységet felmutatni.

– Változnak az adóalap-növelő tételek is, így az off-shore cég fel nem osztott nyereségének adóztatására vonatkozó szabály is. Összességében az ilyen cégek nyeresége továbbra is adóköteles.

Egyéb változások a tao-ban

A csomag tartalmaz további módosításokat is, melyek függetlenek az adómérték csökkentésétől:

–a start-up (korai fázisú) vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének háromszorosa lesz az az összeg, mellyel csökkenthető az adóalap (maximum 4 x 20 millió forinttal);

– a látványcsapat-sportágak, filmalkotások és előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén az adókedvezmény hosszabb időtartam alatt, akár 9 adóév adójából vonható le;

– a 2017-től indított fejlesztési adókedvezmény programoknál a beruházás üzembe helyezését követő adóévben – vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő 12 adóévben, legfeljebb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő 16. adóévben vehető igénybe adókedvezmény (a jelenlegi 9, illetve 14 éves időkorlát helyett).

Kata és kiva

Jó hír a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai számára, hogy a főállású  katások havi 50 ezer forintos (választásuk esetén 75 ezer forintos) fizetési kötelezettsége – a minimálbér emelkedése ellenére – nem változik. Ugyanakkor társadalombiztosítási ellátásaik (például táppénz) számításának alapja havi 81 300 forintról 90 ezer forintra (a magasabb összegű fizetés esetén 136 250 forintról 150 000 forintra) emelkedik.

A kisvállalati adó mértéke az eddigi 16 százalékról 2017-ben 14 százalékra, majd 2018-tól 13 százalékra csökken.

Építményadó reklámtáblákra

A helyi adók szabályai egy újfajta építményadóval bővülnek 2018-tól. Az önkormányzatok adókötelessé tehetik az illetékességi területükön elhelyezett reklámhordozókat: az éves adó összege maximum 12 ezer forint lehet négyzetméterenként.

Adóamnesztia-szabályok

2017. január 18-ától megszűnik a stabilitási megtakarítási számla, így ezen a módon a továbbiakban már nem lehet jövedelmeket legalizálni. Az érintettek számára azonban vigaszt nyújthatnak a legújabb amnesztia szabályok:

– Az egyik konstrukcióban a magánszemély 2016. június 30-ig megszerzett tőkejövedelmei után lehet utólagosan adót fizetni. A kedvezményes adó mértéke 10 százalék, melyhez önellenőrzési pótlék társul. Az alapul szolgáló összeget kijelölt bankoknál nyitott számlára lehet befizetni 2017. június 30-áig. A bank a szükséges összegek levonása mellett igazolást ad a magánszemélynek (így a befizetett összeget jogszerűen leadózottnak kell tekinteni). Az adóhatóság felé a banknak ezzel összefüggésben csak anonim módon kell adatszolgáltatást teljesítenie;

– A magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, melyeket eddig külföldi személyek (akár off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban. Az ilyen átruházásról szóló szerződést 2017. június 30-áig lehet megkötni, illetve eddig az időpontig a NAV-hoz is be kell majd jelenteni azokat. A feltételek teljesítése esetén az így szerzett részesedéseket semmiféle adó- vagy illetékkötelezettség nem terheli.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close